De noodzaak tot verandering

Get Microsoft Silverlight

Nederland is een onredelijk land geworden. Het neoliberale gedachtengoed heeft gezorgd voor privatisering en deregulering met catastrofale gevolgen voor onze economie. De prijzen stijgen en de dienstverlening aan de burger door de overheid is steeds verder te zoeken. Maar terwijl het machtige bedrijfsleven met al zijn excessen de hand boven het hoofd gehouden wordt, wordt de gewone burger en kleine ondernemer steeds meer onderworpen aan controle en willekeur.

In bovenstaande uitzending van Zembla ziet u het voorbeeld van Almelo. Het kon net zo goed over Amsterdam Zuidoost gaan. Verloedering grijpt om zich heen. De burger wordt steeds meer in een keurslijf gedwongen, terwijl de bestuurder lak heeft aan afspraken, regels en wetten. We hebben gezien hoe de kongsie van PvdA en VVD in Zuidoost de bestemmingsplannen steeds verder uitholt en horeca neerzet in gebieden bestemd voor groen. Gaasperdam is Ballorig nog lang niet vergeten.

Wat te gebeuren staat met de nieuwe structuurvisie van Amsterdam en de bouwplannen van Zuidoost is van nog groter en grover omvang. Een heel bos dreigt vernietigd te worden en het Gaasperpark zou een stadspark moeten worden voor evenementen. Daarvoor worden tienduizenden bomen opgeofferd.

Bovendien worden de belangen van de huidige bewoners en bestaande horeca met voeten getreden voor een nieuwe visie met andere horeca. Intussen kunnen onze bestuurders niet eens de bestaande winkelcentra op een gezonde manier tot ontwikkeling en bloei brengen. Overal gaan steden op de schop wat groot geld gaat kosten, en daar verwacht men alle heil van. Weg armoede, weg verloedering. Maar zo werkt het niet. Met moet uitgaan van de werkelijkheid en de inwoners. Nieuwe gebouwen zijn geen garantie voor wat ook. Maak de bestaande samenleving leefbaar en behoud wat goed is.

Een paar uitspraken van T. Tak, oud-hoogleraar staatsrecht, uit bovenstaande uitzending:

"Uw voorbeeld [Almelo] geet met name aan dat de regel en de binding aan de regel, dat die alleen maar geldt voor de burger. Hij geldt niet voor de overheid. Het is inmiddels één groot schandaal geworden wat er aan termijnoverschrijdingen in Nederland plaatsvindt.

...

Nu moet ik toch een klein geheimpje onthullen. Het systeem in Nederland is dat je dus in een perpetuum mobile zit als je tegen de overheid procedeert. Dat komt nooit tot een einde.
...
De kwaliteit van een overheid, waar die staat op de maatstaf van het recht, die kun je afmeten aan de mate van de openheid die men kan opbrengen. Dus zodra mensen zaken gaan afschermen, 'geen commentaar', 'nog in voorbereiding', en al die technieken die er zijn, keldert men op die schaal van laten we zeggen het recht."

Amsterdam: "Per 1 oktober 2009 treedt de wet Dwangsom in werking. Als de gemeente te laat reageert op uw aanvraag/bezwaar, moet de gemeente u soms een vergoeding (dwangsom) betalen."

Wie ooit een bezwaarschrift heeft ingediend bij de belastingdienst, de gemeente of een rechtszaak heeft aangespannen, weet dat termijnen op gigantische schaal overschreden worden. De nieuwe wet op de dwangsom bevestigt enkel het misbruik of falen van de overheid en is bedoeld als zoethoudertje. Het is te verwachten dat sommige bestuurders deze wet op zullen vatten als een legitimatie voor hun overschrijdingen; er is een vergoeding voor, dus is het ok, zou de redenering kunnen zijn. Zo verloedert Nederland steeds verder. De enige oplossing is het verhinderen van termijnoverschrijdingen.

© 2009