De toekomst van Amsterdam

Adam

Binnen30Minuten: "Wees snel en denk mee over de toekomst van Amsterdam nu het nog kan.
De derde en laatste ronde van de campagne op www.binnen30minuten.nl loopt af op 22 januari 2010. Dat is de laatste dag waarop je nog reacties kunt plaatsen op de site. Daarna neemt het College van B&W een besluit."

Maarten van Poelgeest heeft grootse plannen voor Amsterdam, hij wil metropolisering, dat wil zeggen een aanzuigende concentratie van mensen in één stad, een middelpunt van een regio op politiek, wetenschappelijk, cultureel en sociaal niveau.

Volkskrant: "In 2020 is de voormalige GroenLinks-leider Paul Rosenmöller (dan 63 jaar) bezig aan zijn tweede termijn als burgemeester van Amsterdam. Het Paleis op de Dam is teruggegeven aan het volk en fungeert weer als stadhuis. Langs de zonzijde van het IJ kronkelt een kilometers lange houten steiger, ‘het balkon van Noord’. De elektrische scooter heeft de auto goeddeels uit de stad verdreven.

De Amsterdamse aanvoerder van GroenLinks en wethouder ruimtelijke ordening, Maarten van Poelgeest (44), laat zijn fantasie de vrije loop in Meer Amsterdam. Het boekje – een opmaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart ..."

Het idee om het Paleis op de Dam terug te geven aan het volk en er iets zinnigs mee te doen komt van Aat Veldhoen. Het Paleis is rijkseigendom en De Majesteit betaalt er volgens mij niets voor. Gezien de bezuinigingen moet de gemeenteraad naar mogelijkheden zoeken om deze kostenpost rendabel te maken.


Van Poelgeest wil activiteiten aantrekken, dat betekent ook meer verkeer. Zijn idee om met de zeppelin naar Parijs te reizen is leuk, maar dat is alles. Nederland is ontzettend traag geweest met de HSL en zelfs dat is nog niet helemaal in orde. Allerlei projecten worden opgestart, maar de uitvoering is belabberd. De Noord-Zuidlijn brengt Amsterdam tot de bedelstaf en het enige plan dat werkbaar is, de metrotram van de SP is onbespreekbaar voor de raad. Ook Nelly Frijda is tegen het verder afbouwen van een ondergrondse NZ-lijn. Maar de raad wil zijn ambities doordrukken. Ondertussen moet er bezuinigd worden op essentiële punten waar we later nog meer over zullen horen.

Ambitie genoeg, maar het schort aan realiteitszin. Een autoluw Amsterdam is een ideaal en een noodzaak, maar ver zijn we nog niet opgeschoten. De Randstad is een van de meest vervuilde plekken in Europa. En met daktuintjes, kunstgras, en postzegelparkjes komen we er niet. Bovendien kent Nederland een invloedrijke automaffia, een anti-sociale laag van vrije jongens en ondernemers die morren als ze 5 cent per liter benzine meer moeten betalen voor het milieu en een hekel hebben aan alles wat groen is. Dus het ligt zeker niet alleen aan Van Poelgeest dat het zo slecht gesteld is met het milieu in Amsterdam. Hij doet zijn best, maar het kan beter. En het initiatief van Binnen30Minuten is geen echte inspraak.

In 2008 is de Groene Rekenkamer opgericht, een vereniging van vakidioten die natuur haten en alles voor de economie over hebben; ze zullen wel een flink aandelenpakket in hun bezit hebben en alles eraan doen om de waarde daarvan niet te laten ondermijnen door milieu en natuur. Ook het kabinet, met name Balkenende, doet zijn duit in het zakje. Je kan gerust spreken van een anti-natuur maffia. Nederland heeft al zo goed als geen natuur meer, en als we ons land vergelijken met de ons omringende landen is Nederland het allerarmste land aan natuur.

Van essentieel belang voor een autoluwe stad is goed en betaalbaar openbaar vervoer. GroenLinks zal moeten samenwerken met alle andere linkse partijen om dit voor mekaar te krijgen. Alleen een groen Amsterdam, met groene scheggen en grote groene parken, is een leefbaar Amsterdam. Naar een vervuilde stad kun je mensen niet aantrekken.
pineWHT
© 2009