Drie verdronken bankjes


Meer dan vier maanden geleden barstte de kakofonie van Amsterdam Open Air los in het Gaasperpark. Na die twee dagen was het een ravage in het park. Men had de grond al eerder omgeploegd, zand gestrooid, geëgaliseerd, en gras ingezaaid. Maar tot nog toe bleef het terrein waar Open Air plaatsvond moerassig. De grond was ingeklonken en liet geen water meer door. De voorbije dagen is er weer werk van gemaakt. Weer is de grond omgeploegd, weer is er een zandlaag gelegd, weer moet men straks de grond gaan egaliseren, en weer opnieuw gras inzaaien. Onder de grote speelweide zijn twee drainageleidingen aangebracht die het water moeten afvoeren. Vandaag was daar niet veel van te merken, de ingeklonken grond laat nog steeds nauwelijks water door. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat het probleem nu echt verholpen is.

De conclusie is dat het onmogelijk is meer dan één muziekfestival per jaar in het Gaasperpark te organiseren. De rest van het jaar heeft het park nodig voor herstel. En dat herstel sinds Pinksteren is nog steeds niet voltooid. De vraag is of de weide volgend jaar wel geschikt zal zijn voor een nieuw festival. Als het dan mocht regenen dan is de ellende niet te overzien. Het Dagelijks Bestuur en Groengebied Amstelland hebben zich danig vergaloppeerd met hun bron van inkomsten uit het groen. Het is helemaal niet mogelijk om geld te verdienen met het uitbaten van het park. De kosten overstijgen de baten ruimschoots. Het is te gek voor woorden om voor een festival van twee dagen zoveel werk en kosten te moeten maken. Dat is buitenproportioneel. Het is absurd om zoveel geld te moeten besteden aan herstel van het park (dus het geschikt maken van het terrein voor een volgend festival) en het park zolang te onttrekken aan zijn recreatiefunctie; men kan geld op veel zinniger manieren besteden.

Het wordt tijd dat GGA en stadsdeel Zuidoost inzien dat festivals niets te zoeken hebben in het Gaasperpark. Als men toch stug door wil gaan dan zou het best kunnen dat volgend jaar het festival totaal verregent en de schade nog groter is; het is zelfs mogelijk dat Amsterdam Open Air geen gebruik meer kan maken van de grote speelweide omdat die nog steeds moerassig is.

© 2009