Economie op slot?


Gisteren had RTL's Mathijs Bouman een aardige kijk op de kwestie Griekenland en de Euro. Als spreekbuis van de vrije jongens zal RTL altijd de standpunten van de markt verdedigen en dus tot vervelens toe hameren op de noodzaak om te bezuinigen, maar zijn commentaar gaf toch een kijkje in wat er echt speelt. Op de vraag of het begrotingstekort omlaag kan zonder economische groei, moest hij wel antwoorden dat door bezuinigingen de 'economie op slot' gaat. Dus bezuinigen helpt niet, integendeel, als de economie 'op slot' gaat dan treedt een diepe depressie in, dat is alleen maar gunstig voor buitenlandse speculanten die dan spotgoedkoop aandelen en bedrijven opkopen en met de winst naar huis gaan (wat uiteindelijk het doel is van deze georganiseerde crisis). Lees The Shock Doctrine, of The Web of Debt; in deze boeken wordt het proces precies uitgelegd.

Volgens de New York Times ging het juist goed met de Griekse economie; als je die gaat remmen dan gaat het pas echt mis, en daar bedoel ik niet alleen opstand mee. Maar bezuinigen moest toch volgens Bouman. Hij gaf daar geen redenen voor op. Dat durfde hij niet te zeggen. Wat hij niet vertelde is dat dat 'moeten' onzin is. Het terugbrengen van het overheidstekort betekent het terugbetalen van schulden aan de kapitaalmarkt, aan de banken die in de eerste plaats deze crisis veroorzaakt hebben. Deze crisis is dus georganiseerd. De schuldencrisis begon bij Goldman Sachs. Bovendien is er geen noodzaak om die schulden terug te betalen, want die banken hebben dat geld uit het niets gecreëerd en wat niet is hoeft ook niet terugbetaald te worden. Een boekhoudkundige inschrijving kan met een boekhoudkundige uitschrijving gecompenseerd worden. 

De economie 'op slot' zetten is het stomste wat men kan doen. Het zou ook een beloning zijn voor fraude en speculeren. Wat moet gebeuren is het aanpakken van speculanten. Het is duidelijk dat de situatie door speculanten ontzettend overdreven wordt om er zelf beter van te worden. Dat nu ook Spanje en andere landen aangevallen worden is een feit. Ook dat moest Bouman toegeven, landen als de VS en Engeland staan er slechter voor. Dit grafiekje toont dat aan:

spanje-uk

RTL suggereert ook voortdurend dat 'de Grieken' belastingen ontduiken, maar vergeet erbij te zeggen dat dat de rijken zijn.

NYTimes: "In the wealthy, northern suburbs of this city, where summer temperatures often hit the high 90s, just 324 residents checked the box on their tax returns admitting that they owned pools.
So tax investigators studied satellite photos of the area — a sprawling collection of expensive villas tucked behind tall gates — and came back with a decidedly different number: 16,974 pools.
Over the past decade, Greece actually lost ground in collecting taxes, even as the economy was booming."

zwembaden

In een editorial, een redactiecommentaar van de New York Times wordt gepleit voor een dringend noodzakelijke financiële hervorming.
NYTimes: "The procedural vote in the Senate last week on financial reform did more than end a Republican filibuster. It set up the real test of the Democrats’ resolve to enact the kind of change that the nation’s financial system so badly needs."

In Groot-Brittannië lijken de drie grote partijen, Labour, Tories en Liberal-Democrats voor een hervorming of op z'n minst een Robin Hood Tax.

Er zal veel moeten veranderen. Bezuinigen helpt niet. De ongereguleerde financiële markten moeten op de schop. Hun bijdrage aan de economie is negatief, hun saldo's zijn papieren saldo's, zij berokkenen grote schade aan de reële economie. Zij maken hun winsten door het ondermijnen van bedrijven, banken en nationale valuta. Deze keer zal de wereldbevolking niet toestaan dat criminelen de macht grijpen in onze maatschappij. Het is hervormen of barsten.

© 2009