Een boompje opzetten

Booming

Gisteren was ik in de Stopera waar in het kader van Boom! Amsterdam is een opera een paar lezingen werden gehouden over duurzaamheid en natuur gecombineerd met het dameskoor van de Nederlandse Opera. Dat was een zeer bijzonder evenement. Het waren eigenlijk voorstellingen met woord en zang, kleine operaatjes. In de zaal van Burgerzaken hoorde ik het betoog van Thomas Rau, architect en promotor van duurzaamheid in de bouw. Indrukwekkend.

In de raadzaal gaf Hans Kaljee een presentatie ondersteund door het dameskoor. Op de beeldbuis ziet de raadzaal er groter uit dan in werkelijkheid, dat heeft te maken met het noodzakelijk gebruik van groothoeklenzen in kleine ruimtes. De zaal is gemoedelijker dan je uit tv-beelden kunt opmaken. Hans Kaljee is bomenconsulent bij DRO van de gemeente Amsterdam. Dhr. Kaljee vertelde over het eeuwenoude respect voor bomen in de stad Amsterdam. Het is niet alleen de grachtengordel, maar het zijn ook de bomen die onze stad zo bijzonder maken. In de Keur van Amsterdam van 1454 stond: 

"Hy die bomen staande op de veste, quest, scillet of scoffiert, wordt gevonnist door het verlies van de rechterhand of 20 L. boete."

rasphuys
Rasphuys en Oosterkerk

Zo'n strenge mate van handhaving is er tegenwoordig niet meer. De stammen van bomen werden in die tijd ook speciaal beschermd, want je had natuurlijk vee en vooral paarden die de schors konden beschadigen. Nu heb je de alomtegenwoordige auto, de grootste schandvlek in deze mooie stad, en natuurlijk de klimaatverandering die een zware tol legt op onze bomenpopulatie.

storm
Klik op plaatje voor website

De cijfers van de stormschade moeten intussen naar boven bijgesteld worden. Tegen de 100 bomen gesneuveld in Zuidoost en in totaal voor de stad tussen de 600 en 700. Laten we hopen dat die allemaal vervangen worden. Als bomen omvallen richten ze veel schade aan, maar bomen vangen ook veel wind en zorgen er ook voor dat er minder schade is aan gebouwen.

Herhaaldelijk heb ik in dit weblog gesteld dat groengebieden veel minder criminaliteit vertonen dan stedelijke gebieden en dat als je de stad in de parken brengt er ook meer criminaliteit plaats zal vinden. Hoe meer volk hoe meer handhaving en onderhoud noodzakelijk is. De beleving van groen onder de bevolking en jammer genoeg ook onder onze bestuurders is dat alles open moet zijn voor de veiligheid, maar dat is klinkklare onzin. Ons Dagelijks Bestuur wil meer horeca en vertier in onze parken en daarmee brengt men niet alleen de biodiversiteit in gevaar maar ook de veiligheid van burgers. Ik denk dat die angst voor groen voortkomt uit de foutieve associatie van gezelligheid met veel volk. Nu komt daar nog de crisis bij, waardoor groengebieden steeds meer als winstgebieden gebruikt gaan worden. Je ziet ook dat in steden als Parijs en Londen die veel minder stadsgroen hebben er regelmatig zeer hevige rellen ontstaan.

Express: "We associëren stadsparkjes met gemeenschapszin en onschuldig plezier, maar toch hebben ze in sommige steden een reputatie van onveiligheid. Een nieuwe studie toont echter duidelijk aan dat buurten met meer groen veel minder last hebben van criminaliteit dan andere buurten. Lisa Raffensperger bespreekt het onderzoek voor Discover Magazine.

De onderzoekers verzamelden alle criminaliteitsstatistieken van het jaar 2005 voor de Amerikaanse stad Philadelphia en splitsten de informatie op per buurt. Vervolgens vergeleken ze dit met informatie van NASA over de aanwezigheid van groen in elke stadsbuurt.

Hieruit blijkt dat ‘groen’ zeer duidelijk correleert met veiligheid – althans voor Philadelphia in 2005. Zelfs wanneer men de resultaten corrigeert voor de effecten van bevolkingsdichtheid, armoede en onderwijs, blijt de correlatie bestaan.

De wetenschappers verklaren de resultaten als volgt:

Groene zones moedigen mensen aan om naar buiten te gaan, wat criminelen afschrikt.

De aanwezigheid van planten heeft een therapeutisch effect. Vegetatie reduceert mentale vermoeidheid en daarmee geassocieerde symptomen (waaronder irritatie en impulsiviteit).

Die laatste verklaring wordt door nog een ander onderzoeksresultaat bevestigd: het effect van ‘groenheid’ was het kleinst op de minst gewelddadige misdaad (diefstal) en het grootst op de meest gewelddadige (aanranding)."

De gevallen van misdrijven in Zuidoost zijn duidelijk zeer overwegend gesitueerd in de woonwijken, bij voorkeur op plekken met veel activiteit. In groengebieden kun je nog eens gezellig een boompje opzetten.

In de Stopera stonden gisteren ook een paar kraampjes van POM, de Pomologische Vereniging Noord-Holland, die overheden en particulieren van dienst is bij het aanplanten van nieuwe fruitbomen. Ze stonden er met een indrukwekkende verzameling appelsoorten. Het rook er heerlijk. Stadsdeel Zuidoost is net bezig met zijn bomenplan en heeft al contact opgenomen met POM. Informatie over de verschillende oude appelrassen is hier te vinden.

© 2009