Een bruin kabinet?

aardappeleters

Jawel, een bruin kabinet.

Een paar dagen geleden hoorde ik een CDAer op de televisie een lans breken voor het invoeren van meer Oost-Europese immigranten, want de Nederlanders wilden het werk in de tuinbouw niet uitvoeren. Bam! Dat fabeltje hebben we al vaker gehoord van leugenachtige gristenen. Want wat is de feitelijke situatie? Met een baan in de tuinbouw kun je niet voorzien in je levensonderhoud. En zeker niet de huurstijging betalen die Donner (ook zo'n CDAer) straks wil invoeren. De tuinbouwbedrijven betalen veel te weinig. Daarom is het onzinnig om daar als Nederlander werk te zoeken. Alleen Polen en andere Oost-Europeanen zijn bereid om voor zo'n lage lonen te werken. En die CDAer in kwestie zou zeker geen baan aannemen in de tuinbouwsector, tenzij hij natuurlijk meer gaat verdienen dan de Balkenende-norm. Hypocrisie troef bij het CDA. Aan de andere kant doen ze wel mee met het beperken van de instroom van werkzoekenden uit Oost-Europa. Maar niet heus.

Het Rutte-kabinet is een heel raar kabinet, een rariteitenkabinet. Waarom kunnen we wel degelijk spreken van een bruin kabinet? Heel eenvoudig, omdat dit kabinet gebaseerd is op rancune, rancune tegen links, rancune tegen cultuur, enfin allemaal rancunes die we ook terugvinden bij de bruine beweging in Duitsland in de vorige eeuw. Het CDA is nooit te beroerd om te collaboreren met rabiaat rechts.

Das&Boom: "In Trouw liet Staatsecretaris Bleker 2 maart 2011 er nu voor het eerst geen twijfel meer over bestaan. De bezuinigingsplannen, die natuur onevenredig zwaar treffen, hebben wat hem betreft niets te maken met benodigde terugdringing van de staatsschuld.

Bleker: ‘Ik geef toe. Ik heb bewust de confrontatie gezocht. Ik heb zaken scherp neergezet. Toen ik voor het eerst met de begroting voor natuur werd geconfronteerd, wist ik dat er van pappen en nathouden geen sprake kon zijn, maar dat een complete heroriëntatie nodig was. De Ecologische Hoofdstructuur moet worden verkleind naar 600.000 hectares, we zien af van de corridors en we bezuinigen op het beheer. En ik zeg erbij: als ik geen bezuinigingsopdracht had gehad, was ik met dezelfde voorstellen gekomen. Het werd tijd.’"

En Wilders die voert zijn politiek uit rancune tegen al wat links en buitenlands is. Rutte zelf ontzegt de gewone burger het recht op welstand en faciliteert enkel het grote bedrijfsleven, zoals we dat van neoliberalen sinds meer dan honderd jaar gewend zijn. Dat het gaat om rancune bij dit kabinet en niet om het terugdringen van het begrotingstekort wordt aangetoond door het feit dat het begrotingstekort helemaal niet teruggedrongen wordt.

Elsevier: "Het gat tussen inkomsten en uitgaven van de overheid bedroeg in de eerste helft van 2011 16,5 miljard euro, oftewel 5 procent. Daarmee is het tekort even groot als in de eerste helft van 2010.

Het Rijk heeft ongeveer 8 miljard euro meer uitgegeven dan er binnenkwam. Sociale fondsen kwamen bijna 9 miljard euro tekort. Dit komt volgens het CBS vooral omdat de uitgaven aan uitkeringen en zorg zijn gestegen. Die gestegen uitgaven kunnen niet meer alleen uit premie-inkomsten worden gedekt."

Nog zo'n fabeltje: de zorg zou onbetaalbaar geworden zijn door de vergrijzing. Nee, de zorg is onbetaalbaar geworden door de privatisering van de zorg. Nu moeten naast de eigenlijke zorg ook nog de heel hoge salarissen van het management van alle commerciële zorgbedrijven betaald worden. Bovendien hebben verzekeraars er belang bij om de omzet te verhogen. Het maakt hen niet uit dat de kosten stijgen, zij zorgen er wel voor dat die kosten stijgen. Want verzekeraars zijn commerciële bedrijven. En er is helemaal geen controle op de kosten die door het zorgwezen worden gedeclareerd. De hele privatiseringsexercitie is bedoeld om het bedrijfsleven te spekken en de maatschappij op te laten draaien voor de gestegen kosten.

© 2009