Een groener Nederland

groen

PartijVoorDeDieren: "De Partij voor de Dieren roept alle fracties in de Kamer op maatregelen die mank gaan aan mededogen en duurzaamheid controversieel te verklaren. De crises in het land moeten zo snel mogelijk in samenhang worden aangepakt. Niet alleen de Europese crisis, maar ook die op het gebied van de voedsel, zoet water, energie, biodiversiteit, klimaat en dierziekten. Al deze problemen hebben een gemeenschappelijke oorzaak: het stelselmatige kortetermijndenken, dat ook het kabinet Rutte regeerde. De reproductiecapaciteit van de aarde moet gerespecteerd worden, willen we een duurzame toekomst bewerkstelligen voor komende generaties. Het roer moet drastisch om. De slechte voornemens die dit kabinet in voorbereiding had mogen daarom niet worden uitgevoerd, maar moeten aan de kiezer voorgelegd worden. In afwachting van de verkiezingen kunnen ze niet behandeld worden.

Voor kabinet-Rutte was alles van waarde letterlijk weerloos. Het kabinet schafte onze natuur zowat af met ongehoorde bezuinigingen. Er werd vergaand ingegrepen op passend onderwijs, PGB’s, cultuur, geestelijke gezondheidszorg en hoger onderwijs. De verhoging van griffierechten die het kabinet wil zou de toegang tot de rechter ernstig bemoeilijken. De Partij voor de Dieren wil deze maatregelen terugdraaien. Ook controversiële wetten en plannen als de Crisis- en herstelwet, de Blankenburgertunnel en de Wet Natuur wil de Partij voor de Dieren van tafel hebben."

Natuur&Milieu: "Gisteren heeft premier Rutte het ontslag van het kabinet ingediend. Daarmee komt er een einde aan een kabinet waarvan het milieubeleid zich vooral kenmerkte door de auto en luchtvaart ruim baan te geven. Er was meer geld voor nieuwe wegen, een hogere maximumsnelheid, en de invoering van de kilometerheffing werd stopgezet. Ook de luchtvaart kon verder groeien: Schiphol kon zich samen met regionale luchthavens ontwikkelen. Daarmee kregen de Nederlandse luchtkwaliteit en het klimaat weinig prioriteit. Voor Natuur & Milieu is het dan ook goed nieuws dat er een einde is gekomen aan dit kabinet.

In het Catshuispakket zaten echter enkele baanbrekende maatregelen waar Natuur & Milieu erg blij mee is, zoals de belastingvrijstelling voor de vergoeding van woon-werkkilometers die zou worden afgeschaft. Dat levert bijna 2 miljard euro per jaar op: geld dat nu vooral ging naar mensen met veelal hogere inkomens, die de meeste kilometers maakten, die het verst van hun werk woonden. Deze regeling beloonde dus niet de mensen die vaker thuis werken, dicht bij hun werk wonen en bijvoorbeeld met de fiets naar het werk gaan. Dat geld wordt gebruikt om de overdrachtsbelasting voor nieuwe huizen blijvend te kunnen verlagen. Een uitstekende combinatie van maatregelen,  die we vorig jaar hebben bepleit samen met een groep hoogleraren en fiscalisten. Het leidt tot 10% minder files, 7% minder autokilometers en 7% minder CO2 last."

© 2009