En dan...

En dan: wat is natuur nog in dit land?
Een stukje bos, ter grootte van een krant,
Een heuvel met wat villaatjes ertegen.

NRC: "De natuurplannen van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) zijn een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Dat zei VVD-prominent en oud-milieuminister Ed Nijpels in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag. Bleker bezuinigt fors en wil de verantwoordelijkheid voor natuurgebieden decentraliseren.

Nijpels zegt dat Bleker met 72 procent veel te veel bezuinigt op het natuurbeleid, zo schrijft Novum. Er is volgens hem ‘geen enkel argument om meer dan twintig procent te bezuinigen’, zoals op alle beleidsterreinen.

Paardenhouder Bleker heeft niet het beste voor met het milieu, vindt Nijpels.

    “Hij heeft het beste met zijn pony’s en zijn weiland voor.”"

Trouw: "Het met veel moeite bereikte Natuurakkoord waarin het Rijk de zorg voor de natuur overdraagt aan provincies, staat op losse schroeven. Na een urenlang debat stemden Provinciale Staten van Noord-Brabant vrijdagavond als eerste tegen. Flevoland heeft al eerder aangekondigd uiteindelijk 'nee' te zeggen; Groningen dreigt daarmee.
De provincie Noord-Holland lijkt vandaag tegen het Natuurakkoord te gaan stemmen, meldt RTV Noord-Holland."

Staatsbosbeheer:"Staatsbosbeheer gaat de komende vijf jaar in een deel van de bossen meer hout oogsten. Daardoor krijgt nieuw, jong bos maximaal de ruimte. De afgelopen decennia lag het accent in het bosbeheer vooral op natuur en recreatie.

Staatsbosbeheer levert op dit moment al 30% van het uit Nederland afkomstige hout (ca. 2% van het totale verbruik in Nederland). De financiële bijdrage van het Rijk loopt de komende jaren terug en er is behoefte aan een duurzame grondstof als hout."

Als de beslissing van Staatsbosbeheer ingegeven is door de noodzaak om geld binnen te halen dat door bezuinigingen is weggevallen, dan lijkt mij dit geen positieve zaak. In een vervuild land als Nederland weer meer bomen weghalen betekent automatisch dat de luchtkwaliteit nog verder achteruit zal gaan. Ook de bossen zullen er onder lijden.


NieuweWildernis: "Staatsbosbeheer overweegt te gaan inzetten op meer productieve bossen. Energie is heden ten dage duur, dus daar lonken winsten. Door het bos te zien als brandbare massa kan het ontslag van zeven van de tien personeelsleden worden voorkomen. Om dat te realiseren denkt Staatsbosbeheer rond 0,5 tot 2 procent jaarlijks van haar bossen te kappen. Dat hout wordt dan versnippert en elders in een vuuroven geworpen, alwaar uit de vrijkomende dampen stoom wordt vervaardigd waarop turbines gaan draaien, die op hun beurt weer generatoren aandrijven. Van de calorische waarde die hout bevat, blijft zo ongeveer twintig procent elektrische energie over. Genoeg om de gestegen Haagse rekening van te kunnen betalen, zo is de redenering. De natuur in het bos is het kind van de rekening.

De houtoogsten zullen met geautomatiseerde machines plaatsvinden. De bodem- en bosstructuren zullen verder verdicht en vernietigd worden. Die machines zijn tegenwoordig zo zwaar dat de bodems onherstelbare schade oplopen zoals uit Duits onderzoek is gebleken.

Het plan van Staatsbosbeheer is financieel bedrijfseconomisch gestuurd. Het is geen natuurbeheer meer.

Bosbouw is een vorm van landbouw. Natuurgebieden dienen voor de natuurlijke ontwikkeling der natuur en niet voor de teelt van tulpenbollen of hout. Punt. Nederland is het land dat daar het minst rekening mee houdt. Haar areaal natuur is het geringst van alle Europese landen terwijl de kwaliteit ook achter blijft.

Het beeld van de bovenomschreven problematiek geldt ook bij Natuurmonumenten, zoals uit bijgaand filmpje weer blijkt uit het Deelerwoud."

Dode bomen - levende bossen

Plant een boom

© 2009