Evaluatie evenementen Zuidoost

Zoals verwacht en gevreesd was de vergadering van de bestuurscommissie gisteravond zeer teleurstellend. Er is met de komst van de bestuurscommissies nauwelijks iets veranderd aan de vriendjespolitiek en het gerommel in Zuidoost. Er werden moties ingediend op de voordracht betreffende de evaluatie van het evenementenbeleid. Een evaluatie was het in feite niet. De gebruikelijke partijen kwamen met hun gebruikelijke dooddoeners en stoplappen om een ondeugdelijk beleid goed te praten en verder door te drukken.

shot_2569

Opvallend kwam OZO met een motie om de locatie van het Kwaku zomerfestival te wijzigen. Daar was wat gesteggel over. Jaensch wilde de genoemde alternatieve locaties, het Arenagebied en Borchland, verwijderd zien uit de motie. Borchland hoort niet bij Zuidoost en het Arenagebied was uitgesloten. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat mevr. de Boer van OZO stiekem toch het Gaasperpark als andere locatie op het oog had, wat door Jaensch meteen ook aangeduid werd als enige andere mogelijkheid en dat was volgens hem geen optie. Dus Jaensch kwam hier nog redelijker uit de hoek dan OZO. Kwaku in het Gaasperpark was ook inderdaad onmogelijk. Daar had Jaensch helemaal gelijk in. De regels van GGA laten dat gewoon niet toe. Het voorstel van OZO werd dan ook verworpen. Maar het typeert toch weer de irreële wensen van OZO. Vreemd genoeg had OZO het over geluidsoverlast, verkeersoverlast, enz. in het Bijlmerpark, nu Mandelapark, door Kwaku. Ik ga ervanuit dat een van de leden van OZO daar in de buurt woont en daarom het festival daar weg wil. Nog meer kan men spreken van overlast in het Gaasperpark door Open Air, maar daar hoor je OZO met geen woord over. Dit is OZO ten voeten uit. Zo denken ze, zo ageren ze.

De enige moties die begrip hadden voor natuur en groen waren die van D66 en de CU. De CU wilde dat op de noordoever van de Gaasperplas maximaal 2 grote evenementen plaats zouden mogen vinden, waarvan één dance event, met een maximum van 10.000 bezoekers. Jaensch vond natuurlijk dat het enkel gaat om de geluidsoverlast door basstonen, niet om het aantal bezoekers. Een verkeerde voorstelling van zaken natuurlijk, want er is ook veel overlast door de grote aantallen bezoekers. De inspraak van mevr. te Riet hierover werd zoals gebruikelijk volkomen genegeerd. Het is wel jammer dat de CU gezwicht is voor de druk van Jaensch en nu wel voor grote evenementen in het park is. Is hier mogelijk sprake van een onderhandse deal tussen Jaensch en de CU? In dit verband ben ik benieuwd hoe het verlopen is met de bouwaanvraag voor een nieuw kerkgebouw voor de secte Resurrection Power and Living Bread Ministries. De motie van de CU werd verworpen, ook door GroenLinks. Iwan Leeuwin bestond het zelfs om te pleiten niet voor minder bezoekers (en geluidsoverlast) maar meer; Open Air zou moeten uitbreiden. Leeuwin moet zich diep schamen.

D66 wilde een eigen onderzoek door het stadsdeel van de economische spinoff uit Amsterdam Open Air voor het stadsdeel. Deze motie werd ook verworpen, ook door GroenLinks. Mevr. de Boer van OZO had het weer verkeerd begrepen. Haar uitleg over haar afkeuring van deze motie deugde van geen kanten. Het gaat hier niet om inzage in de opbrengstcijfers voor Open Air, maar om de opbrengst voor het stadsdeel en met name de beheerder van het groengebied Groengebied Amstelland. Mevr. de Boer had dus geen belangstelling voor de onderbouwing van het beleid van 'behoud door ontwikkeling'; zij vindt dat de winst van een particulier bedrijf niet onze zaak is; daarbij gaat zij voorbij aan het feit dat het onderhoud van het park wel bekostigd zou moeten worden uit de opbrengsten uit Open Air. Dat is nu niet te controleren. Mijn veronderstelling is dat de opbrengsten voor het groengebied – dus de prijs die Open Air aan GGA betaalt voor het huren van het park – veel lager is dan de kosten voor GGA en het stadsdeel om het park 'festivalklaar' te maken. Het komt dus neer op een vulgaire subsidiëring van een particulier bedrijf. Dat zou volgens mij als corruptie te bestempelen zijn.

OZO spreekt met een gespleten tong. De partij komt voort uit de 'Leefbaarheids'hoek, wat mevr. de Boer zoveel mogelijk probeert te verdoezelen. Maar een partij die niet gelooft in de klimaatsverandering zoals ik ooit een bioloog van OZO eens hoorde vertellen, is niet geschikt om het algemeen belang te dienen en ons stadsdeel de toekomst in te leiden. Milieuvervuiling heeft zeker niet de belangstelling van OZO. OZO is een partij voor de 'vrije jongens'. Jammer genoeg is deze verdwazing ook zichtbaar bij een partij als GroenLinks die van het ene schandaal in het andere fiasco rolt. Veel groen en links is er niet meer bij. Iwan Leeuwin maakt zich meer druk om goedkope kaartjes voor het festival voor bewoners van Zuidoost en vooral hemzelf. Hij vindt ook dat opstootjes af en toe bij een festival horen. Waarvan akte.

inspraak te Riet
Inspraak mevr. te Riet gisteravond

Toen Iwan op het scherm kwam liep de hele internetstream in de war. De uitzending stokte. De weergave op de site van ZO vandaag is nog steeds een puinhoop. Overal staat hetzelfde fragment. Ook het geluidsfragment dat gedownload kan worden is hetzelfde en onvolledig. De inspraak van mevr. te Riet is volledig van de website verdwenen. Het is weer fraai. Indien het dagelijks bestuur er prijs op stelt om dat gedeelte van de vergadering toch beschikbaar te maken, dan kan men de inspraak van mevr. te Riet hier downloaden (BC 18nov2014).

Heel opvallend, verbazend, ja zelfs verbijsteringwekkend was de uitspraak van mevr. Dalgliesh dat in de mediatie tussen bewoners van Nellestein en Amsterdam Open Air een akkoord was bereikt. Daar mocht ze nog geen verdere informatie over geven. Ik heb geen inzage in wat in de mediatie is gezegd en bereikt maar dit lijkt mij toch heel vreemd. De standpunten van beide partijen zijn namelijk tegengesteld en er lopen nog twee zaken bij de Raad van State over deze kwestie. Dus nu vraag ik mij af of mevr. Dalgliesh niet de boel aan het belazeren is of gewoon slecht geïnformeerd is. Ik ga mij hierover verder informeren en u hoort hier gauw nog meer over.

De voordracht van het stadsdeelbestuur over de evaluatie van evenementen is uiteindelijk midden in de nacht goedgekeurd met 11 voor- en 2 tegenstemmen. Een zeer teleurstellend resultaat. Dit betekent gewoon dat de integriteit van de bestuurscommissie geen cent waard is. Men weet nu onderhand dat grote evenementen in het Gaasperpark tegen het bestemmingsplan indruisen; toch gaat men stug door met het negeren van een rechterlijke uitspraak. Stadsdeel Zuidoost loop er nog steeds de kantjes af, ondanks de dappere pogingen van D66 en CU (waarvoor mijn dank) om hier verbetering in te brengen. Vooral OZO en GroenLinks stellen zeer teleur. Van de VVD en de PvdA had ik niet anders verwacht, zij volharden in hun boosheid.

Dan nog even over de inspreekster die een andere naam wilde voor de Ruwelswal. Ze beweerde eerst dat er geen naam voor dit pad was, meer even later gaf ze toe dat het een van de oudste geschiedkundige naamgevingen was in onze buurt. De Ruwelswal loopt ook over de provincie Utrecht, naar het Gein toe. Het lijkt mij niet verstandig om deze mooie oude naam te gaan vervangen. Deze naam komt voor in allerlei officiële stukken, zowel van Noord-Holland als van Utrecht. Een nieuwe naam is leuk bedoeld, maar we moeten zorgvuldig omgaan met ons cultureel erfgoed. De naam Ruwelswal is algemeen bekend (in fietsroutes) en in gebruik bij recreatieve verenigingen, en is bijzonder interessant voor mensen die onze streek toeristisch willen verkennen. Langs deze route zie je namelijk nog een stuk geschiedenis, dat vind je terug in de naamgeving.

© 2009