Excuus van de burgemeester

activiste
Parool 10 juni 2013

Er gebeurt wel vaker iets in de ambtelijke molen van Zuidoost dat het daglicht niet veelt, maar het siert burgemeester Van der Laan wel dat hij zijn verontschuldigingen heeft aangeboden aan Flora te Riet voor haar onterechte en brutale arrestatie tijdens haar protest tegen Amsterdam Open Air in het Gaasperpark. Hieronder een verslag van Flora van haar gesprek met de burgemeester en het hoofd van politie.

actie


"Vervolg aanhouding op 8 juni 2013 bij protest tegen Open Air Festival wegens het niet kunnen tonen van identiteitsbewijs.

Gesprek met de burgemeester: Identiteitsbewijs had in deze situatie niet gevraagd mogen worden

Na in handboeien te zijn afgevoerd naar bureau Ganzenhoef, kreeg ik daar een proces-verbaal en een lift naar huis. Ik heb mijn identiteitsbewijs gepakt en mijn protest hervat op 8 en op 9 juni 2013. De aanhouding leverde aardig wat publiciteit op: parool, artikel 10 juni , Eén Vandaag, Ned 1 10 juni, Radio Lokaal FM 13 juni , e-mails met vragen naar stadsdeelvoorzitter Amsterdam Zuidoost en burgemeester van Amsterdam.

Na een week kreeg ik per telefoon een uitnodiging om te komen praten over deze aanhouding met leidinggevende van Politie Bureau Ganzenhoef, doel gesprek: “de communicatie met de burgers”. Ik gaf aan dat ik  langer over deze uitnodiging wilde nadenken. 

Een paar dagen later werd ik gebeld met een uitnodiging voor een gesprek met de burgemeester n.a.v. de e-mail die hij gekregen had. Omdat ik ook de gelegenheid zou hebben mijn protest toe te lichten, heb ik deze uitnodiging geaccepteerd. 

Op 15 juli opende de burgemeester het gesprek met de mededeling dat de agenten niet naar mijn identiteitsbewijs hadden mogen vragen en dat deze aanhouding niet had mogen gebeuren. Hij bood zijn verontschuldigingen aan voor dit incident. De districtschef van bureau Ganzenhoef  sloot zich daarbij aan, hij had dit al duidelijk gemaakt aan de betreffende agenten. De bekeuring zou ongedaan gemaakt worden.

De kennis van de wettelijke regels in dit soort situatie schiet kennelijk te kort en leidt te vaak verkeerd handelen met buitengewoon vervelende gevolgen voor de burgers; aanhouding, in Utrecht en Amsterdam, persoon met protest Koninginnedag bord met ‘Geen Onderdaan’ bord en nu weer. De burgemeester, ook advocaat, denkt na over een brochure voor alle betrokken handhavers en uitvoerders van de wet waarin de regels nog eens helder uiteen gezet worden.

De regels zijn:

Protest van 1 persoon valt onder vrijheid van meningsuiting.

Protest van meerdere personen geldt als demonstratie en dient 24 uur van te voren aangemeld te worden.  

Vrijheid van meningsuiting is geen overtreding en geen aanleiding om naar identiteitsbewijs te vragen.

Mijn protest, voor 1 tot 5 personen, was correct aangemeld bij het stadsdeel Zuidoost. Het was  niet op tijd doorgegeven aan de politie. Omdat het  in dit geval om slechts 1 persoon ging, was aanmelding eigenlijk niet nodig.  

De agenten hebben niet gevraagd naar een aanmelding (Had niet gemogen, omdat ik alleen was), maar ze hadden ook niet naar een identiteitsbewijs mogen vragen.

In een paar zinnen heb ik aangegeven dat mijn protest en dat van vele buurtbewoners zich richt tegen grootschalige festivals op die plek en in die tijd, waarbij alleen al door de honderden rijplaten, door de enorme transporten van materiaal door het hele park via voet- en fietspaden en door het daarop anticiperende onderhoudsbeleid, het hele park, gelegen in de Ecologische Hoofdstructuur naar de kloten gaat. Naast de geweldige geluidsoverlast in de omliggende woonwijken. De burgemeester gaf aan zich in dit gesprek vooral tot correct toepassen van de regelgeving te willen beperken en niet op de inhoud van het protest te willen ingaan, maar het goed Amsterdamse woord ‘kloten’ had hij wel gehoord. Ik gaf aan dat de inhoud binnenkort, na omvorming van de stadsdelen wel in de gemeente aan de orde zou komen. 

‘Schadevergoeding’

De districtchef deed het aanbod een middag met hem mee te lopen en ook naar het park te kijken en de burgemeester stelde voor om bij mijn volgende protest namens de burgemeester een taart en iets te drinken te laten bezorgen. Ik heb nog even bedenktijd gevraagd.

Inmiddels op 18 juli in mijn brievenbus, een Strafbeschikking wegens strafbaar feit: niet voldoen aan de verplichting om een identiteitsbewijs ter inzage aan te bieden. Sanctie: € 97,00.

Zal ik die verscheuren zoals de districtschef op 15 juni suggereerde, wachten of er nog een 1e /2e  verhoging gestuurd wordt of voor de zekerheid toch maar binnen 2 weken in verzet gaan ? 

En wat ga ik doen met mijn klacht over het politieoptreden?

Flora te Riet" 

Ik vraag me af hoeveel echte wetsovertredingen er zijn geregistreerd tijdens Amsterdam Open Air, zoals drugsgebruik, openbare dronkenschap, gevechten, diefstal, beschadiging van het park, enz. Is daar al een evaluatie van? Of wordt alles  onttrokken aan publieke beoordeling, zoals dat in steeds toenemende mate gebeurt bij Groengebied Amstelland dat de laatste vergadering had afgezegd waarna de bestuurleden onderling per correspondentie zouden hebben vergaderd met uitsluiting van alle toehoorders en insprekers? Saillant detail: een nieuw contract met Amsterdam Open Air zou zijn behandeld (terwijl er nog twee jaar te gaan zijn van het huidige contract - er is blijkbaar veel haast om e.e.a. zo snel mogelijk door te drukken). De volgende vergadering is in november. Nee, GGA is zeker geen democratische instelling meer. En dat wordt steeds erger. Dat is nu echt iets dat aangepakt zou moeten worden.

© 2009