Exploitatie van kinderopvang

catalpa

Onder de naam 'investeerders' schuilen tegenwoordig heel wat dubieuze bedrijven. Meestal investeren ze niet, maar kopen op, dat is heel wat anders. Investeren doe je om een bedrijf op te richten of te vergroten, te verbeteren; het doel is een bedrijfsactiviteit goed te runnen. Opkopen gebeurt uitsluitend om winst te maken, soms zelfs om bedrijven op te splitsen en weer door te verkopen. Soms gebeurt dat met geleend geld. Ze investeren eigenlijk andermans geld in hun eigen onderneming. Een riskante zaak dus als je uitgaat van een dienstverlening die in stand gehouden moet worden.

NRC: "Een buitenlandse investeerder neemt voor het eerst een Nederlands kinderopvangbedrijf over. De Amerikaanse investeerder Providence heeft het hoogste bod uitgebracht op de Nederlandse exploitant van kinderdagverblijven Catalpa.

Providence zou tussen de 400 en 500 miljoen euro betalen voor Catalpa, dat 220 vestigingen heeft, verspreid door het land. Catalpa bestaat sinds 1975 en is de afgelopen jaren fors gegroeid door overnames. De huidige eigenaar, de Nederlandse investeerder Bencis, kocht Catalpa in 2006 en verkoopt het bedrijf nu door. In de tussentijd verkocht Catalpa alle panden die de organisatie in bezit had.

Brancheorganisatie MO Groep Kinderopvang waarschuwde onlangs voor de risico’s van verkoop aan buitenlandse investeringsmaatschappijen. De groep ontwikkelt een ‘branchecode’ die eigenaren moet stimuleren de winst te investeren in de kwaliteit van de opvang. Voorzitter Ina Brouwer zei dat „we niet moeten willen” dat investeerders „snelle winst” halen uit de stabiele inkomsten in de sector. De overheid vergoedt de kosten van werkende ouders deels via de kinderopvangtoeslag. Vorig jaar besteedde het Rijk daar 2,9 miljard euro aan."

De huidige of intussen wellicht vorige eigenaar, Bencis, ook een 'investeerder', is net zo'n bedrijf als Providence. Het gaat niet om dienstverlening maar om winst. Als 80% van de zorg voor kinderen betaald wordt door de overheid dan heb je een betrouwbare bron van inkomsten, en je kunt druk uitoefenen om steeds meer te laten betalen. En dan zijn er nog de panden die je kunt verkopen. Er valt geld te verdienen met de koters.

providence

ProvidenceEquity  heeft al grote belangen in de media, entertainment, telecommunicatie en is eigenaar van Casema. Providence heeft nauwe banden met 'andere' bedrijven als Goldman Sachs, Citigroup en Carlyle. Samen met deze en andere ondernemingen kopen ze bedrijven op. Het aantal rechtszaken waar Providence in verwikkeld was is groot. Het is dus echt een kwestie van zoveel mogelijk geld halen uit hun 'investeringen'. Hun producten worden omschreven als groeikapitaal en leveraged buyout. Leveraged buyout betekent dat het geld waarmee een bedrijf wordt gekocht geleend is. Dat kan dus makkelijk als je nauwe relaties hebt met banken (Goldman Sachs) en gigantische geldmachines als Carlyle. Je kan schuiven met geld, het hoeft niet eens echt geld te zijn, maar puur boekhoudige inschrijvingen, officieel leen je het geld van bedrijven die misschien dat geld ook ergens lenen, en daarmee koop je een controlerend belang in bedrijven. De activa van het aangekocht bedrijf dienen meestal als onderpand voor de lening. Het is een soort derivaat van een aankooptransactie. Er zijn dus meer risico's verbonden aan een dergelijke aankoop dan normaal. De risico's zullen ook wel weer verpakt worden als derivaten en te gelde gemaakt.

Door dat schuiven met geld en lenen is het makkelijk om een financieel imperium op te bouwen. Tot de bubbel barst, maar daar is weinig kans toe als hun relaties hoog in de financiële wereld en regeringen zitten; en ze richten zich op bedrijven met verzekerde inkomsten. Deze vorm van zakendoen lijkt erg op hedge funds die in hoge mate verantwoordelijk zijn voor de huidige crisis, handelen in aandelen die men niet eens heeft. Het systeem is gebaseerd op schulden; schulden die ook kunnen worden gebruikt om belastingen te ontwijken. De geld- en invloedsstroom is niet doorzichtig meer.

De banden die Providence Equity heeft met banken die vaker in opspraak zijn geraakt, zoals Goldman Sachs, Citigroup en bedrijven als Carlyle, reiken via deze laatste verder naar instellingen als het IMF, de Wereldbank en tenslotte de Amerikaanse regering. Het gaat dus vooral om macht en geld, veel macht en geld. 'Investeringsfondsen' als Carlyle kopen vooral bedrijven die zich richten op opdrachten uit de publieke sector. Terwijl kleine bedrijven het moeilijk hebben om krediet te krijgen, ontvangen deze bedrijven ongelimiteerde kredieten; achter hen staat de volle macht van banken en overheidsinstellingen, ook en vooral als deze laatste zelf zijn verwikkeld in dubieuze transacties.

carlyle

De verstrengeling van overheid en bedrijfsleven.

CommonDreams: "If Providence runs into trouble with the FCC over media concentration issues, it can call on Michael Powell for advice. Powell's the former FCC Chairman who embraced media concentration as well as the former Chief of Staff of the Antitrust Division in the Department of Justice. Providence hired him as a Senior Advisor last year."

EconomicWarrior: "But if you are an elite king of private equity like Jonathan Nelson of Providence Equity Partners… the world is your oyster. Nelson is one of the richest men in America.  Richard Parsons, the chairman of Citigroup, which is one of the worse run and most predatory financial institutions of all time–and would be out of business if it was not for the taxpayer bailouts–is one of Jonathan Nelson’s special partners. Yet Parsons announced he was joining Providence Equity back in September 2009. Holy shit. And he is still chairman of Citigroup? Hello, any conflicts here? What about the ongoing disaster of Citigroup funding the leveraged buyout of Guy Hand’s Terra Firma Partners very troubled EMI–the record business.

This grab bag capitalism–the world of financiers and private equity—is interwoven into our highest offices here and abroad. George H.W. Bush, special partner, The Carlyle Group. Dan Quayle, special partner Cerberus Group. Bill Clinton, partner, Ron Burkle’s Yucaipa Partners. John Snow, former Treasury Secretary,  special partner, Cerberus Capital. Jeb Bush, former governor, private equity division, Lehman Brothers. Mitt Romney, righteous Mormon, one time Massachusetts governor, Bain Capital. Hank Paulson, former Goldman CEO–shit–Goldman is the biggest goddam private equity firm in the world with $90.7 billion, surpassing the Carlyle Group, according to The Wall Street Journal and Dow Jones."

Aankopen met geleend geld en uitbesteding van de risico's, dat is tegenwoordig 'succesvol handeldrijven'. Zo verdwijnen miljarden bestemd voor noodzakelijke dienstverlening in Nederland in de zakken van buitenlandse particuliere ondernemers. Hoe het met de kinderen vergaat is hun zorg niet.

© 2009