Festivalklaar!

festivalaarde
Gaasperpark 17 april 2013

Vanmiddag naar Groengebied Amstelland voor een inspreeksessie. Freek Ossel had niet eens de moeite genomen om iemand af te vaardigen voor de centrale stad. Vragen gesteld over Amsterdam Open Air. De meeste niet beantwoord gekregen. Behalve de kwestie van de financiën, de opbrengst uit AOA voor het Gaasperpark, dat verzoek werd meteen al afgewimpeld met het valse verweer dat men andere mogelijke festivalorganisaties niet het achterste van de tong wil laten zien. Ja, zo krijgt corruptie en manipulatie vrij spel. Misschien hadden andere gegadigden graag willen weten wat hun concurrenten betaalden om zichzelf het vel niet over de oren te laten trekken. Foto's overhandigd van de huidige toestand van het Gaasperpark: dat is nog steeds niet hersteld en lang niet klaar voor het volgende evenement. Precies wat ik verleden jaar al had voorspeld.

festivalgrond

Aan de vertegenwoordiger van Diemen, GroenLinks, gevraagd wat er op het besloten gedeelte zoal besproken wordt. Dat gaat over financiën natuurlijk. En daarin heeft het volk totaal geen recht op inzage. De vertegenwoordigers van de politiek en de stadsdelen zijn afgevaardigd bij Groengebied Amstelland, en dat is het. Inspraak en meedoen met besluitvorming door het volk zijn verder een wassen neus. Wat je ook inbrengt, alles glijdt als water van hun eendenveren. Dat de aanvraag voor de vergunning ter inzage ligt vindt men al een overdreven eer voor het domme volk, daarom moet wie inzage wil in een volgens de wet 'makkelijk toegankelijke vorm' zich beroepen op de Wet Openbaarheid Bestuur om de stukken te krijgen. Dan worden er natuurlijk toch nog heel wat documenten achtergehouden. De WOB is niet bedoeld om inzage te krijgen in openbare stukken, maar is bedoeld om bijvoorbeeld interne financiële stukken op te vragen. Maar onze overheden maken alles liefst zo ondoorzichtig mogelijk. Tot elke prijs willen ze vermijden dat burgers naar de rechter stappen. The mob rules. Zelf vinden ze nog steeds dat ze democratisch bezig zijn. Zelfs GroenLinks is al aardig regeergeil. Het volk wil bloot en spelen, daar is geld mee te verdienen, dus die krijgen ze dan ook. Sex & drugs & rock and roll. Vooral in crisistijd. Het volk zou anders wel eens in opstand kunnen komen. Zo werkt onze democratie. Als daarvoor het overgrote deel van onze parken moet sneuvelen, dan moet dat maar. Drijfsijssies genoeg, veel te veel zelfs, vindt de spitsburger!

Nog steeds gaat men ervan uit dat de crisis snel over zal zijn, waarna het business as usual zal zijn, groei ten ewigen dage. Maar zelfs volgens de Raad van State is de crisis niet van tijdelijke aard. Het DB van Zuidoost dramt nog steeds door over meer horeca, niet inziend dat de huidige horeca het al moeilijk genoeg heeft. Te veel concurrentie werkt negatief. Het gaat ook niet zo goed met het aantrekken van commercie voor de Abcouderstraatweg door GGA. Dat er ook grenzen zijn aan de evenementenbusiness komt niet bij onze bestuurderen op. The sky is the limit! is nog steeds de waan van de dag.

Bestuurders vinden altijd dat ze gelijk hebben, het volk heeft volgzaam te zijn. Zo was B&W van Amsterdam in 1904 van plan om het Naardermeer aan te kopen om er een vuilstortplaats van te maken. Dat is nog net op het nippertje door de raad verworpen. Natuurmonumenten werd door Jac. P. Thijsse opgericht om het Naardermeer aan te kopen en zo te redden. Stel je voor dat de vuilstortplaats doorgang had gevonden, dan misten we nu een van de mooiste natuurgebieden van Nederland.

En waar besteden onze stadsdelen en groenbeheerders hun met festivals verdiende geld aan? Aan het kappen van bomen om andere parken festivalklaar te maken! Jammer dat Koot & Bie er niet meer zijn om aan hun 'winterklaar maken' nu 'festivalklaar' toe te voegen. Parken worden uitgebreid, en hoe doet men dat? Jawel, door bomen te kappen.

Parool: "Als het aan stadsdeel Oost ligt, wordt bijna een kwart van de 1800 bomen in het Oosterpark gekapt.

Er is een vergunning voor het verwijderen van 404 bomen aangevraagd. Dat is volgens stadsdeel Oost nodig om het negentiende-eeuwse, in Engelse landschapsstijl ontworpen park van L.A. Springer in ere te herstellen. Stadsdeelbestuurder Nevin Ozutok: 'Als GroenLinksbestuurder en bomenliefhebber vind ik dit pijnlijk, maar ik ben ook niet iemand die vindt dat elk grassprietje moet worden beschermd. We krijgen er straks een mooier park voor terug.'"

Noot: Mevr. Özütok zit ook in het bestuur van Groengebied Amstelland!

Tuurlijk vindt men het pijnlijk, de gebruikelijke dooddoener en zoethouder. Maar ja, het park wordt 'verdubbeld' (maar niet heus). 'Herstel door vernietiging.' Je moet maar durven! Er komt ooit nog eens een tijd dat er overal kunstgras in parken aangelegd wordt en dat plastic bomen in het beton gegoten worden. Golfbanen worden aangelegd als 'natuurterreinen' en ontduiken zo belastingen. Daarvoor worden dan ook nog eens honderden bomen gekapt. Tijdens de discussies over de Structuurvisie 2040 hoorde ik Maarten van Poelgeest zonder blikken of blozen opperen dat kunstgras op sportvelden ook tot de groengebieden gerekend moet worden.

De Slag om Nederland: "Omdat de sport al duur genoeg is, betalen golfers liever geen belasting. Door aanspraak te maken op een wet uit 1928, zijn veel Nederlandse golfbanen vrijgesteld van belasting. Je golfbaan moet dan alleen wel als natuurschoon bestempeld worden. Maar is een golfbaan wel natuurschoon? Of zou er meer natuurschoon zijn als er geen golfbaan zou zijn? In De Slag om Nederland: een lesje belastingontwijking van de golfclub."

VPRO: "Hoe komt het dat falende bestuurders toch altijd weer op goede posten terechtkomen?
Managers die er zouden moeten zijn om ons van dienst te zijn, blijken vooral goed voor hun eigen belang op te kunnen komen. Of het nu om onderwijs, zorg of kinderopvang gaat, de zucht naar winst en vette beloningen staat bij bestuurders voorop. De menselijke maat verdwijnt daarbij achter een woud van targets en ondoorgrondelijke bureaucratische regels."

En dan maar zeuren over die ondemocratische Poetin in Verwegistan.

© 2009