Fietsbrug naar Nigtevecht


Tolpoortje
Tolhuisje met tolpoort tegenover De Vink

Uit Nescio's Natuurdagboek:

"14 September 1951. Vrijdag. Wind, wolken en zon, zeer koel in de wind, warm in de zon en uit de wind. Trein 9.55 M.P. naar Abcou. Met de fiets: Noordzijde Gein, kopje koffie met pitkoekjes aan de Vink, door het tolhek naar de Vecht. Eerst weinig zon maar op de Vecht dadelijk reeds zon en verder zomersch met af en toe zware wolken."

TolHet Amsterdam-Rijnkanaal heette in Nescio's tijd nog het Merwedekanaal op die plek waar een draaibrug over het kanaal was, later een rijdend pontveer, waar Nescio destijds met de fiets de oversteek maakte. Het tolhuisje tegenover De Vink en het tolhekje (naast De Vink nu) staan er nu nog.

Tolhekje

Fietsers vanuit Amsterdam moeten nu over de kanaalbrug van Driemond naar Weesp om naar de Vecht te rijden. Dat is een route langs een drukke verkeersweg. Veel prettiger en rustieker zou een route zijn langs het Gein, dan van De Vink via de Velterslaan over een fietsbrug zo naar Nigtevecht en de Vecht. Vandaar kun je richting Muiden en Loenen.

De plannen voor de fietsbrug zijn al klaar.
"De fietsbrug is een product met een zeer lange levensduur. De milieuwinst wordt hier gehaald uit materiaalbesparing en het nagenoeg ontbreken van milieulast tijdens de levensduur. Dit wordt bereikt door de toepassing van composieten.

Het landelijke gebied van de Amstel en de Vechtstreek heeft een belangrijke recreatieve waarde voor de inwoners van Amsterdam en het Gooi. Het zijn historische cultuurlandschappen doordat ze deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Om de recreatieve fietspaden van deze gebieden te verbinden, werd het plan opgevat om ter hoogte van Nigtevecht een fietsbrug over het Amsterdam Rijnkanaal aan te leggen."

planbrug

Er zijn gemengde reacties over de brug, maar ik denk dat ook voor Nigtevecht deze brug meer recreatie-mogelijkheden oplevert. Ik kijk al uit naar fietstochtjes in het wielspoor van Nescio.

Voor de Geinroute zie ook Google Earth.

© 2009