Fiscale waarde van een huis

NRC: "Huiseigenaren kunnen altijd eisen dat hun huis de juiste fiscale waarde krijgt. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. De WOZ-waarde is van belang voor verscheidene belastingwetten waaronder de onroerendezaakbelasting en de inkomstenbelasting. Sinds 2005 kan men relatief kleine waardeverschillen niet aanvechten. Die regel is onrechtmatig. Ze maakt namelijk inbreuk op het “ongestoord genot van eigendom”. Dat is een mensenrecht.

Nu deze regel onrechtmatig blijkt, zitten de gemeenten met de handen in het haar. Ze vrezen een overmaat aan tijdrovende kostbare bezwaarprocedures, net nu er ambtenaren uit moeten. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil de schade verhalen op het kabinet."

home_animDe taxatiewaarde die de gemeente aanhoudt heeft niets te maken met de werkelijke waarde van een huis, wat raar is want het zou moeten gaan om 'de waarde in het economisch verkeer'. Dakkapellen bvb worden niet meegerekend in de taxatie, maar iemand die een huis koopt let wel degelijk op dit soort dingen die de waarde van een huis duidelijk groter maken. Als een huis gebouwd wordt kost een extra dakkapel ook meer geld. Veilingverkopen worden ook niet gezien als normgevend, terwijl juist die de economische waarde van een huis op de vrije markt bepalen. Nou ja, als de WOZ-waarde omlaag gaat, dan bepaalt de gemeente gewoon een hoger belastingpercentage. Zo krijgen ze toch altijd gelijk. Maar het onrechtvaardige is dat gemeenten mede schuldig zijn aan het opdrijven van de huizenprijzen en aan de prijzenbubbel door het constant verhogen van de WOZ-waarde, die in vijftien jaar met 400% is gestegen vergeleken met de bouwprijs hier in Gein. Doorstromen heet dat in het neoliberale jargon, of de huizenladder, 'the property ladder'. Steeds hoger. Je kan het ook speculeren met huizen noemen. Een huis koop je om in te wonen, niet om mee te speculeren.

© 2009