Geknoei met cijfers

house_for_sale_sign_md_whtDePers: "‘Prijzen Amsterdamse koopwoningen stijgen weer’, ‘Niet alleen in Amsterdam hogere prijzen’ en ‘Ook toename aantal verkochte woningen’. Als we het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) moeten geloven, gaat het weer crescendo op de Nederlandse huizenmarkt. Helaas klopt dat niet helemaal.

Het CBS schrijft dat Amsterdamse koopwoningen aan het eind van het tweede kwartaal 0,7 procent duurder waren dan een jaar eerder. Ook in andere steden zouden de prijzen zijn gestegen: Haarlem, Zwolle, Enschede en Emmen. Vijf stijgers. Maar het CBS onderzocht de prijzen in 25 steden. Dan blijven er dus twintig steden over waar de prijzen daalden. In Almere en Nijmegen bijvoorbeeld met 3,9 procent, in Den Bosch met 5,3 procent en in Ede zelfs met 6,1 procent.

Ook in Amsterdam zijn de makelaars verbaasd over de positieve cijfers. ‘Wij hebben zelf de neiging tot positivisme’, zegt directeur Didi van den Elsaker van Makelaarsvereniging Amsterdam. ‘Maar nu hoor ik veel mopperende makelaars. Doordat het budget voor de startersleningen is opgedroogd en door het heropenen van de discussie over de hypotheekrente is de markt ‘on hold’.’ De cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars ondersteunen haar verhaal: in het tweede kwartaal van dit jaar werden 2 procent minder woningen verkocht dan een jaar eerder."

Hier in mijn buurt staan meerdere huizen al lange tijd te koop. Het onkruid groeit er tussen de tegels. Wie nu nog een huis koopt is ofwel in hoge nood, of behoort tot de vrije jongens die wat zwart geld willen witwassen. Dan is een te hoge prijs geen belemmering, in het laatste geval zelfs een positief gegeven, want dan kun je ook meer zwart geld witwassen. Nee, de huizenmarkt heeft de bodem nog niet bereikt. De prijzen liggen nog steeds veel te hoog. Naarmate de economische toestand verslechtert zullen we steeds meer positieve berichten in de media horen. De 'arithmétique hollandaise' staat in heel Europa bekend.

© 2009