Groen is in ...

co2tehoog... maar niet heus. Je wordt om je oren geslagen met rapport zus en studie zo over het groen en het milieu, en de overheid besteedt veel aandacht en geld aan behoud en verbetering van het groen, maar op lokaal niveau wordt de vloer aangeveegd met dit alles. Groengebied Amstelland heeft weinig begrip voor biodiversiteit en natuur; hun belangen liggen in de (betalende) recreatiemogelijkheden. De VVD zit zelfs in duurzaamheidsoverleggen, maar iedereen weet dat de VVD alles wat met milieu, gezondheid en natuur te maken heeft stelselmatig de grond in boort. Duurzame dinsdag, duurzame lintjes, allemaal goedbedoelde en prachtige initiatieven. Maar wat komt er uiteindelijk van terecht? Rupsen horen poepen, dat behoort tot de mogelijkheden.

Groene Maand 2010 
Groene maand

Wat slecht is voor de natuur is ook slecht voor de mens. In steden gaat het milieu steeds verder achteruit. De overheid probeert de pil te vergulden en sjoemelt met cijfers. Dus alle officiële cijfers zijn waarschijnlijk geflatteerd.

Parool: "De hoeveelheid fijnstof in de lucht neemt af in Amsterdam. Voor het eerst is een daling waarneembaar van deze schadelijke vorm van luchtvervuiling, meldt de GGD. 'De lucht wordt schoner in Amsterdam.' Met die woorden trekt Fred Woudenberg van de GGD de belangrijkste conclusie uit de deze week verschenen meetresultaten uit 2009."

Men heeft vaak ook nog het lef om het buitenland verantwoordelijk te stellen voor het fijnstof, terwijl de Amsterdamse VVD zelfs te beroerd is om een autoloze zondag in te stellen. Door de crisis is het milieu schoner geworden. Maar dat betekent niet dat er genoeg aan milieuverbetering gedaan wordt.

co2 copy
Amsterdam
Klimaatkaart

Milieufederatie: "In Amsterdam vormt NO2 nog steeds een groot probleem. Op alle straatstations wordt de plandrempelwaarde voor NO2 overschreden. De GGD verwacht dat het niet eenvoudig zal zijn om in 2015, wanneer de grenswaarde voor NO2 gaat gelden, aan deze norm in Amsterdam te gaan voldoen. De fijn stof normen worden daarentegen in Amsterdam niet overschreden. Verder blijkt dat het instellen van een 80 km zone bij de A10-West een positief effect heeft op de luchtkwaliteit aldaar.

Men zou kunnen concluderen dat het luchtkwaliteitsprobleem grotendeels is opgelost, maar volgens ons zou dat een verkeerde conclusie zijn en wel om de volgende redenen: 2009 was een uitzonderlijk jaar, want door de crisis werd er veel minder gewerkt en vervoerd. Zo was in de IJmond de staalproductie van Corus 30% lager in vergelijking met  de jaren daarvoor. Corus is een grote bron van fijn stof. Ook het weer in 2009 heeft meegewerkt. Bij een aantrekkende economie en tegenvallende meteo-omstandigheden kan het gunstige beeld zomaar weer ineens omslaan. De metingen van het eerste half jaar in 2010 laten alweer een heel ander beeld zien."

Men heeft grootse plannen voor Nederland. De ecologische hoofdstructuur (EHS) moet zo worden aangepast dat de Nederlandse natuur in de toekomst bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering. Dit hebben het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Wageningen UR (WUR) geadviseerd aan het kabinet.

Planbureau voor de Leefomgeving: "Bij uitvoering van het huidige beleid blijft de natuur kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Behoud van alle dier- en plantensoorten per gebied is niet realistisch in het licht van de klimaatverandering. Het beleid kan zich beter richten op het vergroten van het aanpassingsvermogen van natuur.

Het Planbureau voor de Leefomgeving en Wageningen UR stellen voor om het door het kabinet gewenste netwerk van natuurgebieden, de zogenaamde ecologische hoofdstructuur, aan te passen. Tegengaan van de versnippering van natuurgebieden blijft van belang, maar aan te kopen gebieden liggen bij voorkeur in de in deze studie gepresenteerde clusters en corridors. Hierdoor krijgt de natuur meer kans mee te bewegen met de verschuivingen van klimaatzones. Klimaatbestendige natuurontwikkeling valt goed te combineren met andere maatschappelijke belangen, zoals het beschermen van Nederland tegen wateroverlast."

Het is te verwachten dat dit door locale instanties opgevat zal worden als een aansporing om eigen inspanningen maar te laten, want het gaat weer om das Große und Ganze. Intussen keutelt men in Amsterdam heel zinvol verder, een druppel op een hete plaat.

Tuin&Landschap: "Op 24 augustus opent de Amsterdamse wethouder Ossel van Openbare Ruimte en Groen het grootste groene dak van Amsterdam. Op het dak van de Halve Wereld naast de Stopera is de afgelopen maanden gewerkt aan een groot sedumdak."

© 2009