Grondexploitatie


Metropolis

Huizenmarkt-zeepbel: "De Nederlandse gemeenten zijn flink getroffen door de recessie. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben ze daardoor over 2009 en 2010 een tekort van ruim drie miljard euro. Vooral de grote steden hebben door de crisis flink moeten inleveren.

De inkomsten zijn sterk teruggelopen doordat er minder wordt gebouwd. De grondexploitatie brengt daardoor veel minder op, zegt de VNG.
Als de huizenmarkt weer aantrekt, zal dat probleem ten goede veranderen. Maar volgens de de VNG blijven de gemeenten dan nog wel zitten met een structureel tekort van een half miljard euro."

Het barsten van de huizenmarktzeepbel zowel in het buitenland als binnenland is veroorzaakt door het feit dat er een zeepbel is gecreëerd, die hebben de neiging vroeg of laat - maar altijd - te barsten. Het is dus zaak te stoppen met het blazen van zeepbellen, te stoppen met het kunstmatig opdrijven van prijzen, fraude met grondprijzen te verhinderen en uit te gaan van een normale prijsontwikkeling. Dat ook de gemeenten dan minder inkomsten zullen hebben is duidelijk, maar het is de enige manier om crises te vermijden in de toekomst. Er zal gezocht moeten worden naar andere middelen om de gemeenten te financieren.

Het is ook absurd om te bouwen enkel met het doel om geld binnen te halen. Je kan niet blijven bouwen tot er geen groen meer over is. Je bouwt om mensen te laten wonen. Het is een verspilling van geld en ruimte als honderden kantoorpanden leegstaan. De afbraak van sociale woningen om er duurdere voor in de plaats te zetten is ook geen duurzame oplossing. Je moet ervan uitgaan dat mensen met een modaal inkomen het geld dat ze maandelijks overhouden na het betalen van hun huur of hypotheek, grotendeels aan levensonderhoud besteden. Dat houdt de economie aan de gang. Hoe meer ze te besteden hebben hoe beter het met de economie gaat. Huur of hypotheek hakken flink in op een inkomen.

fraude

Onze gemeenten zullen creatief moeten zijn in het vinden van nieuwe wegen. Je kan beginnen met het kaalplukken van fraudeurs. Je kan de lekken in de wetgeving stoppen waar vrije jongens de kans zien om belastingen te ontduiken. Je kan investeren in een gezondere, milieuvriendelijker samenleving, in een eerlijker samenleving waarin ook de rijken een fair deel betalen en ook de grootste lasten dragen. Dat de hypotheekaftrek voor huizen duurder dan 400.000 Euro (ik noem maar een redelijk bedrag) moet verdwijnen is zo goed als zeker. Stop met de Noord-Zuidlijn en maak er een metrotram van.  Die kan later weer afgebouwd worden als het ooit economisch weer beter gaat. En het zal noodzakelijk zijn dat de gemeente een beter toezicht houdt op de kosten van projecten en zich beter indekt tegen stijgende kosten en tegenvallers. Er moet verhinderd worden dat ambtenaren zich gedragen als stromannen van aannemers. Verplichte lectuur voor ambtenaren: Boekhoudfraude. Bij boekhoudfraude gaat het om grote bedragen. 

WantToKnow: "'Boekhoudfraude' is een enorme eye-opener voor wie wil weten hoe het er werkelijk aan toegaat in het bedrijfsleven en hoe een elite van managers, accountants, advocaten en consultants de burger bedriegen en bestelen. Tevens biedt het boek een methode om zelf te ontdekken welke bedrijven de boel belazeren..."

De komende verkiezingen zijn belangrijk in dit opzicht.
Bizniz: "Het wordt tijd dat we in dit land weer op grote schaal boekhoudfraude plegen, woekerwinsten verzwijgen en beleggers beneppen. Dat vindt premier Jan Peter Balkenende.
Met zijn oproep om de VOC-mentaliteit terug te laten keren in Nederland, heeft hij zich niet alleen de woede van Femke Halsema (die weer eens brieste over onderdrukking en slavernij) op de hals gehaald. Ook de Utrechtse economisch historicus is niet blij met de vergelijking die Balkenende - ook historicus - maakte tijdens de algemene beschouwingen."

© 2009