Grondspeculatie

huislogo

We zien dat de overheid zich steeds meer opstelt als een particulier ondernemer die winst moet maken; daarvoor worden dezelfde trucs gebruikt als in het bedrijfsleven. Soms lijkt het op maffiapraktijken. De gigantische stijging van de huizenprijzen is door de overheid kunstmatig aangewakkerd, door onder andere de verhoging van de WOZ waarde, door het in stand houden van schaarste, met als doel het bevoordelen van projectontwikkelaars, makelaars, banken en verzekeraars. Toen Gein3dorp gebouwd werd eind jaren tachtig kostte een huis 100.000 tot 150.000 gulden. Toen had je nog echte socialisten in de PvdA zoals Jan Schaefer. De waarde van deze woningen is nu opgeschroefd tot tegen de 250.000 Euro. Een gigantische inflatie, dank zij de praktijken van overheid, gemeente en belastingdienst. Vreemd genoeg kost een huis op een veiling veel en veel minder, en dat is nochtans de vrije markt, de waarde van een huis in het 'economische verkeer'. De WOZ waarde lijkt wel bepaald te worden door de aankopen met zwart geld om geld wit te wassen. De wereld van het onroerend goed is in Nederland in handen van dubieuze groepen en de overheid laat het gebeuren... omdat het gewoon veel geld oplevert. De overheid staat in dienst van het groot geld, niet van de burger. Bovendien volgen de huurprijzen ook de stijgende koopprijzen. Maar als de huizenprijzen blijven dalen dan is van huurverlaging geen sprake.

Netwerk: "Waarom zijn in Duitsland de huizenprijzen, vlak over de grens, veel lager dan die in Nederland? De grond is er stukken goedkoper dan bij ons.
In Netwerk laat een grondspeculant zien hoe hij miljoenen verdiende door relatief goedkope landbouwgrond van boeren op te kopen. Dat werd vervolgens met dikke winst doorverkocht aan gemeenten die het als bouwgrond gebruikten. Maar ook de gemeenten zelf verdienen flink aan de verkoop van grond, bijvoorbeeld voor de bouw van kantoorparken.
Aan die praktijken moet een einde komen, zo vinden een aantal politieke partijen. De grondpolitiek in Nederland, waar in de jaren zeventig ooit het kabinet Den Uyl over struikelde, moet op de schop om woningen weer betaalbaar te maken."

De uitzending van Netwerk.

© 2009