Handhaving bestemmingsplan

BVNellestein: "Uitspraak bestuursrechter verzoek Handhaving bestemmingsplan en  Omgevingsvergunning voor Open Air 2014 verleend op de valreep.

Op 5 juni 2014 heeft de bestuursrechter het verzoek om handhaving van het bestemmingsplan voor Open Air 2013 ongegrond verklaard.

Met een soortgelijke onderbouwing als waarmee zij de vergunningen voor 2012 en 2013 nietig verklaarde. Strijdig met het bestemmingsplan, maar er was een reële mogelijkheid om via een vrijstelling een omgevingsvergunning te verlenen.

Deze uitspraak gaan we laten toetsen door de Raad van State, zodat er een definitief oordeel komt. (De verwachting is dat dan definitief wordt vastgesteld dat het evenement strijdig is met het bestemmingsplan en dat getoetst wordt of er een reële mogelijkheid is voor vrijstelling via ontheffing.) Lees zelf hier de hele uitspraak, het vonnis over vergunning 2012 en 2013 zit er ook bij.

Uitspraak bestuursrechter verzoek handhaving bestemmingsplan  uitspraak handhaving

Omgevingsvergunning verleend op 27 mei 2014 voor Open Air 2014 door gemeente/bestuurscommissie. Bekendmaking 4 juni 2014.

Tegen deze omgevingsvergunning kunt u bezwaar maken tot 6 weken na 27 mei 2014 (uw bezwaar moet uiterlijk op 6 juli schriftelijk ingediend zijn bij dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost, Postbus 12491, 1100 AL Amsterdam of persoonlijk afgeven bij balie stadsdeelkantoor en ontvangstbevestiging vragen. U kunt ook eerst alleen maar schrijven dat u bezwaar maakt tegen deze vergunningverlening. Dan hebt u daarna nog 4 weken om aanvullende gronden in te leveren.)

Lees hieronder de hele vergunning. De bijlagen die naar de evenementen vergunning verwijzen, zijn te vinden via deze link.

Omgevingsvergunning Open Air 2014

omgevingsvergunning

ruimtelijke motivatie omgevingsvergunning

 De vergunning is verleend op basis van de z.g. ‘kruimelregeling’. Daarbij mag max. drie keer per jaar een ontheffing verleend worden voor handelen in strijd met het bestemmingsplan, maar wel binnen zekere grenzen  incidenteel karakter, max. 15 dagen impact incl. op/afbouw en herstel.) Met name de ruimtelijk motivatie biedt aanknopingspunten voor gronden voor bezwaar. Er wordt nogal selectief geciteerd uit de bestemmingsplannen: de stedelijke en regionale aantrekkingskracht vergroten en het versterken van recreatieve functie kan natuurlijk ook op een andere manier dan door evenementen. Ook de gebruiks- en belevingswaarde van het Gaasperpark kan zonder evenementen geoptimaliseerd worden.

De onomkeerbare effecten van het evenement zijn in het park goed zichtbaar, je moet wel heel erg oppervlakkig kijken wil je die niet zien. Vergelijk alleen al het aanzien van het Rosarium en de doorgang er naar toe met 2011. En ja natuurlijk is het mogelijk dat weer om te vormen naar natuur, alleen als er 3 keer per jaar evenementen zijn blijf je aan het ‘omvormen naar natuur’.

De afweging die gemaakt is in evenementennota’s van GGA en stadsdeel Zuidoost dat de locatie geschikt geacht wordt voor evenementen, in het bijzonder een dancefestival, zou moeten leiden tot de conclusie dat het dancefestival past in het ter plaatse geldende ruimtelijk beleid alsmede in het evenementenbeleid. (Ja, ja als je iets graag wilt vind je altijd wel een weg.) Het is de ambitie van de bestuurscommissie de regionale en stedelijke functie van het park te versterken. (De ambitie geldt vooral evenementen, het volgende evenement dient zich inmiddels aan: zie agenda GGA voor 12 juni 2014, en horeca lijkt het wel, en niet voor de natuurlijke aanblik van de plas en het park. Bijzondere planten worden regelmatig weggemaaid, dankzij inspanningen en aanwijzingen van betrokken omwonenden lukt het soms dat te voorkomen.) De conclusie dat het evenement niet leidt tot onaanvaardbare aantasting van het woon- en leefklimaat (heel veel bewoners ontvluchten hun woning voor dit evenement)  is nogal kort door de bocht en slecht onderbouwd (de resultaten van onze enquêtes worden niet genoemd in de evaluaties, klachtennummers zijn lastig te herkennen en vaak lastig bereikbaar, op ingediende klachten komt pas na een jaar een reactie, de fietsen en scooters staan tot in de drooglopen geparkeerd etc.)

Voorlopig gaan GGA en het stadsdeel door met hun ‘ambitie’ om 3 grote festivals op de noordoever te realiseren en via koppeling van terreinen mogelijk ook op de Zuidoever evenementen met meer dan 3000 bezoekers per dag toe te laten.

Kom op voor ons aangename, groen en relatief rustige woon- en leefklimaat en maak duidelijk dat u deze ‘ambitie’ van de bestuurscommissie niet deelt.

11 juni 2014

Flora te Riet"

© 2009