Het aanzien van Nederland

Afghanistan

Sommigen zeggen: het aanzien van Nederland staat op het spel in de kwestie Afghanistan. Wat zij bedoelen is dat Nederland moet toegeven aan Amerikaanse druk en moet blijven vechten in Afghanistan. Het 'aanzien van Nederland' is gereduceerd tot het slaafs volgen van de dictaten van Washington. Wat een trieste mentaliteit. Daarmee zou Nederland zich scharen bij de landen die folter en oorlogsmisdaden goedkeuren en uitvoeren. Met andere woorden, Nederland zou elke vorm van aanzien verliezen wat mensenrechten betreft.

Volkskrant: "Op de tweede dag van een groot offensief tegen de Taliban in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand zijn zondag zeker twaalf burgers gedood door militairen van de internationale troepenmacht ISAF."

Henk Hofland: "Rasmussen denkt aan een nieuw ‘strategisch concept’. Een commissie onder leiding van oud-minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright en de vroegere president-directeur van Shell Jeroen van der Veer is al een paar maanden bezig daarvoor een ontwerp te maken.

Als de NAVO goed haar best blijft doen, zal er binnen afzienbare tijd een nationaal Afghaans leger van 150.000 man op de been zijn gebracht. Dat klinkt goed. Maar welke regering zal het dan dienen? Komt na president Karzai die zich met een onnavolgbare corruptie heeft laten herkiezen, een staatshoofd dat ons even vriendschappelijk gezind zal zijn? Of zijn we nu bezig de soldaten te trainen die onder een volgende president onze vijand zullen zijn? Volstrekt uitgesloten is het niet.

Is het niet beter met het besluit tot voortzetting van de Nederlandse militaire aanwezigheid te wachten tot we weten wat het nieuwe strategische concept inhoudt? In de International Herald Tribune van 5 februari staat een bijdrage van Michael Gorbatsjov over ‘de lessen van Afghanistan’ zoals die tussen 1979 en 1988 door de Sovjet-Unie zijn geleerd. Volgens Gorbatsjov is een militaire oplossing niet mogelijk. Er moet gestreefd worden naar een politieke oplossing waarbij de troepen moeten worden teruggetrokken. Ook dan is succes niet verzekerd, maar alles is beter dan een zogenaamde militaire overwinning.

Nu een beslissing nemen is in ieder geval voorbarig en als we instemmen een blijk van voorbarige dienstbaarheid."

Reuters: "The chief prosecutor at the International Criminal Court said ... that he was gathering information about possible war crimes committed by NATO soldiers and insurgents in Afghanistan."

Het feit dat een Shell bureaucraat betrokken is bij een militair strategisch plan, zegt genoeg over de politieke/economische lading van de kwestie Afghanistan. Praten  over 'humanitaire hulp' of 'opbouw' is duivels hypocriet. De meerderheid van de Nederlandse bevolking is tegen verdere interventie in Afghanistan. Dat is tenminste positief.

© 2009