Het festivalklaar maken

Stadsdeel Zuidoost zou reglementair morgen de vergunning horen te verlenen voor Amsterdam Open Air op 8 en 9 juni. Dat moet zes weken voor de aanvang van het evenement gebeuren. Ik ben benieuwd of het Dagelijks Bestuur zich nu aan de regels zal houden.

festivalplan
Klik op kaart voor download

BVNellestein: "Nu te zien op deze site een wel leesbare digitale versie van de kaart met de inrichting van het terrein zoals die bij de vergunningaanvraag zit. Er kunnen nog wijzigingen in komen.

Het opslagterrein (C 15/16 op de grid kaart) buiten het festivalterrein, aan de noordkant van het doorgaande fietspad zal waarschijnlijk niet op die plek komen, maar op een stuk grasland, vorig jaar parkeerterrein, in het park meer richting Langerlust grenzend aan de percelen langs de provinciale weg. De graslanden daar lijken nu al intensief gemaaid te worden door Groengebied Amstelland, geen bloemen voor de bijen dit voorjaar. De bloeiende wilgenkatjes van de grienden moeten ze dit jaar ook al missen. Daar is fors gekapt.

Bij Langerlust zullen minder parkeerplaatsen beschikbaar zijn voor Open Air, omdat daar in die tijd 2 bruiloften zijn. De kans wordt daardoor groter dat ook de ‘overloop parkeerterreinen’, het dagkampeerterrein, het oevergrasveld naast de surfclub en de bermen daar met auto’s gevuld zullen worden. Of de ‘Planetarium’ parkeerterreinen voor de crew gebruikt kunnen worden, wordt nog onderzocht. Onze suggestie om de parkeergarages bij metrostation Kraaiennest te gebruiken, wordt nog bekeken. “Eén halte met de metro en je bent er zo” of anders lopen langs de Kromwijkdreef, gedeeltelijk voetpad en deels olifantenpad. Misschien de start van een echt voetpad naar het nieuwe winkelcentrum de Kameleon?

De entree komt veel dichter bij Liendenhof op de fietsenstalplek van vorig jaar. Waar de fietsen nu komen… dicht bij de ingang op de grasvelden langs de aanloop route van af het metrostation. Vorig jaar stonden ze overal in de perken. Het eerste podium staat ook veel dichter bij Nellestein.

De orchideeëngroeiplaats op het festivalterrein zal beter beschermd worden. Vorig jaar was slechts een deel van de groeiplek met drie paaltjes met een lintje afgezet en gooide een cateraar die er naast stond, zijn afval overheen. Dat moest er later weer uitgehaald worden. Dat verklaart de gehavende staat na afloop. We hopen dat de twee andere groeiplekken niet onder de (brom)fietsen zullen verdwijnen. De eerste orchideeën komen al weer boven de grond. Nu maar hopen dat Groengebied Amstelland ze niet weer afmaait.

Ook dit jaar komt er een informatiebijeenkomst voor bewoners. Deze keer zal niet het Groengebied Amstelland, maar het stadsdeel Zuidoost daar de regie voor nemen.

Het geluidsplan V3 is zonder de bijlagen ook te lezen bij deze link. Voor bijlagen (met de gegevens waarop de berekeningen gemaakt zijn) is (nog) geen toestemming verleend om die te kopiëren. Wie die toestemming mag geven is ook nog niet erg duidelijk. Het is daardoor zeer lastig om een deskundig advies over dat geluidsplan te vragen.

Afsluiting van het doorgaande fietspad i.v.m. gevaar voor fietsers, scootmobiels en wandelaars. Vanwege nogal gevaarlijke situaties vorig jaar zal nu het hele fietspad afgesloten worden tijdens de hele periode. Er is een routevoorstel waarbij (brom)fietsers over wandelpaden langs de noordkant van het park nog richting Langerlust zouden kunnen. Ook een gevaarlijke combinatie lijkt mij. Bovendien wordt hierdoor het grootste deel van het park voor langere tijd afgesloten. De opbouw periode is langer gemaakt, omdat er teveel mensen tegelijk op het terrein aanwezig zijn. De controle wordt daardoor moeilijker en de kans op schade aan het terrein groter, aldus Open Air.  

Voorlopig lijkt het er op dat een groot gedeelte van de bloemrijke bermen nu al intensief gemaaid wordt. Dan valt het minder op als straks een deel verdwijnt onder rijplaten en porto cabines E 13/14 en E 14/15 ook buiten het oorspronkelijke festivalterrein. De kaalslag in het Rosarium en in het stuk er naar toe, lijkt zich verder over het park te verspreiden. Opslag, kruidenlagen en bloeiende graslanden worden intensief gemaaid. De paden en de openingen in heggen worden steeds breder gemaakt en ze zien er steeds armzaliger uit. Dit onderhoudsbeleid staat in scherp contrast met het beleid van 2011 om minder intensief te maaien en te streven naar bloeiende kruidenlagen, graslanden en bermen. Goed voor de insecten. Goed voor de vogels. Goed voor de mensen. Het hele park ligt in de Ecologisch Hoofdstructuur.   

Je zou bijna gaan denken dat dit actieve afbraakbeleid aanstuurt op een totale herinrichting van het park zo rond 2020 als er grote vervangingsinvesteringen gedaan moeten worden in de bruggen, paden, steigers etc., het ophogen van verzakkingen, het kappen van te oude bomen …….?

Wordt vervolgd."

© 2009