Het groen in de verdrukking

entertainment

Waarom de informatiebijeenkomst over de evaluatie van het voorbije Amsterdam Open Air festival door stadsdeel Zuidoost in de Prins Willem-Alexander Manege werd georganiseerd en enkel voor raadsleden is mij een raadsel. We hebben deze bijeenkomst gegatecrasht met drie mensen van bewonersverenigingen. Dat zal hier en daar wrevel opgewekt hebben, maar in elk geval werden we door de charmante heer La Rose wel hartelijk verwelkomd. Overigens, de Manege is een juweeltje in ons stadsdeel. Van harte aanbevolen.

Het is mogelijk dat door onze aanwezigheid een aantal dingen, zoals de toekomstplannen van het stadsdeel en de organisatoren, onbesproken zijn gebleven, maar het was niet netjes om de betrokken bewoners niet uit te nodigen. Nood breekt wet, sorry Emile. Het gaat hier om de belangen van de inwoners van Zuidoost en daar willen we bij zijn. Onze aanwezigheid werd zeker niet op prijs gesteld door een knorrige heer Gossink (Vergunningen stadsdeel Zuidoost), die zelfs moeite had met het uitspreken van de term 'WOG', Stichting Wijkoverleg Gaasperdam. Als ambtenaar moet de heer Gossink zich houden aan de instructies van het stadsdeelbestuur, maar gezien het feit dat het stadsdeel hier niets aan verdient en eigenlijk meer kosten maakt dan aan vergunningsgelden binnenkrijgt, lijkt het bestuur zich meer betrokken te voelen met de organisatoren van festivals dan met de bewoners van Zuidoost. De afdeling vergunningen is ook verantwoordelijk voor de late uitgifte van de vergunning, en foutieve informatie over de locatie, waardoor bewoners niet hebben gereageerd of maar een paar uur de tijd kregen om eventueel een kortgeding aan te spannen. In het verhaal van de heer Gossink zaten dan ook onjuistheden en verdraaiingen. Gerben Houtkamp van Recreatie Noord-Holland zei dat er in het Gaasperpark wel rode lijst planten gemaaid zijn, maar dat dat soorten zijn die er eigenlijk niet thuis horen, maar overgebleven zijn van de Floriade. Dj's horen er blijkbaar wel thuis. Toch wel een heel rare uitspraak voor iemand die zo nauw betrokken is bij onze natuurgebieden, en blijkbaar meer nog met de muziekevenementenindustrie. Die hoek van het park is tijdens de Floriade ingericht als heemtuin, d.w.z. met planten die typisch voor Holland zijn. Overigens tref je de rietorchis ook op andere plekken in Zuidoost aan, als ze niet voortijdig door GGA gemaaid worden.

Er werden een paar interessante kwesties aangekaart, onder andere door mevrouw Mala Eckhardt-Angna over de wens dat een dergelijk festival er ook hoort te zijn voor de inwoners van Zuidoost, wat niet echt het geval was op 4 juni. Ook de heer Asger Butt (CU) en Freddy Lap (SP) waren to the point. Maar de hoofdzaak was toch de 'borrel' na afloop, nou eigenlijk niet de borrel zelf (die heel sober was), maar het praten met mensen van Groengebied Amstelland en politici om onze bezorgdheid te uiten over de schaalvergroting van dit evenement volgend jaar. Ik neem aan dat we nog nader geïnformeerd zullen worden door het stadsdeelbestuur. De bezwaren van de bewonersverenigingen tegen het festival van 4 juni j.l. zijn door de Bezwarencommissie ontvankelijk verklaard maar wel ongegrond, gebaseerd op één evenement per jaar met max. 10.000 bezoekers. Bezwaren zouden volgend jaar dan ook een veel grotere kans van slagen hebben dan dit jaar. Er is ook geconstateerd dat er geluidsoverlast is geweest. Er zijn een paar incidenten met alcohol en XTC gesignaleerd, de controle hierop liet te wensen over; maar volgend jaar met een mogelijke vervijfvoudiging van het bezoekersaantal heb je te maken met een verveelvoudiging van de problemen. Het probleem met het Gaasperpark is ook dat een degelijke controle en goed overzicht nauwelijks zijn te garanderen.

Vanaf 7000 bezoekers wordt winst gemaakt door de organisatoren van zo'n festival. Het stadsdeel verdient er niets aan, maar wil met dergelijke evenementen bekendheid geven aan Zuidoost, wil mensen ertoe verlokken om hier te komen wonen. Of de beste manier om dit te bewerkstelligen ligt in het organiseren van mega-evenementen durf ik te betwijfelen. Zuidoost is bijzonder wat zijn groen betreft; het groen trekt mensen aan om hier te wonen. De redenering van de heer La Rose dat je evenementen niet moet 'opsluiten' in het bekende recreatiegebied rond de Arena is onzinnig. Het Arenagebied heeft nu eenmaal de beste voorzieningen wat betreft openbaar vervoer en heeft daar ook de ruimte. Het is belachelijk om het Gaasperpark te vervuilen met deze overlastgevende vorm van recreatie die een inbreuk is op andere vormen van recreatie, zoals natuurbeleving, wandelen, fietsen, picknicken, enz. en ook zeer nadelig is voor fauna en flora.

Het motto van Groengebied Amstelland is 'behoud door ontwikkeling'. GGA wil geld verdienen om het onderhoud aan het groengebied te kunnen bekostigen. Dat zit er de eerste jaren niet in. Als GGA dit jaar 20.000 euro verdiend heeft, dan dekt dit volgens mij niet eens de kosten die zijn gemaakt om het Gaasperpark evenementenklaar te maken. Om het onderhoud van het GGA-gebied helemaal te kunnen betalen uit de opbrengsten van evenementen zou een schaalvergroting noodzakelijk zijn die het park nog veel meer schade zou berokkenen, die de gewone recreatie na elk evenement in sommige gevallen onmogelijk zou maken omdat het terrein is geruïneerd (zoals dat is gebeurd op het Museumplein). Ik kan me zelfs voorstellen dat sommige bewoners zullen verkiezen om uit deze omgeving te verhuizen naar rustiger oorden. Dan wordt het Gaasperpark van natuurpark een evenementenpark, een pretpark.

Evaluatie Amsterdam Open Air 2011 Groengebied Amstelland: "Volgens het evenementenbeleid van Groengebied Amstelland zijn de kosten die Groengebied Amstelland maakt voor ondersteuning bij de organisatie van een evenement voor rekening en risico van de organisator. Vanwege het leervermogen van dit eerste jaar heeft Groengebied Amstelland deze kosten betaald uit de inkomsten van het evenement. Deze kosten zijn met name voor projectbegeleiding en communicatie."

Met andere woorden, GGA subsidieert Amsterdam Open Air. Zo wordt 'behoud door ontwikkeling' een lachertje.

De oorzaak van de problemen die onze overheden hebben met het betalen van park- en groenonderhoud zijn van politieke aard. De keuze voor het privatiseren van gemeentebedrijven zorgt voor minder inkomsten bij de gemeente, als daar nog bij komt de wens om de belastingen zo laag mogelijk te houden, dan krijgt je dus het probleem dat de overheid niet meer in staat is openbare nutsvoorzieningen als parken zelf te financieren. Dan is de enige uitweg het 'ontwikkelen' van onze parken, het omvormen tot stadsparken, d.w.z. tot groengebieden waarbinnen geld verdiend wordt, moet worden om de parken te onderhouden. Maar dat is in wezen een politieke beslissing. Het kan ook anders. Het moet anders. Want de commercie dendert maar voort en ontziet niets. En er is ook overduidelijk gebleken dat de privatiseringsgolf in onze maatschappij geleid heeft tot stijgende prijzen en een economische crisis. Als nu ook het groen hieronder moet lijden, en dat is wel duidelijk de trend, dan is het hek van de dam. Mensen komen in Zuidoost wonen voor het groen. Tast je het groen aan, dan zullen er ook minder mensen hier komen of blijven wonen. We hebben een keerpunt bereikt waarop de groeicurve ineens naar beneden loopt. De behoefte van mensen aan groen groeit. De ontwikkelingen beoogd door onze bestuurders - meer woningbouw en verdichting - botsen hiermee. In een gebied als Zuidoost met een grote verscheidenheid aan ethnische groepen moet er ruimte zijn om vreedzaam naast mekaar te kunnen leven anders krijg je een turbulente situatie zoals die in veel Parijse en Londense voorsteden heerst.

In de vergadering van donderdag 10 november 2011 15:00 uur wordt onder andere de evaluatie van GGA besproken. Er is mogelijkheid tot inspraak.

© 2009