Het grote waterlek



CorporateWatch: "As water bills rise again, an investigation by Corporate Watch into the finances of the 19 water and sewerage companies in England and Wales has found:

- Almost one third of the money spent on water bills goes to banks and investors as interest and dividends.

- People are paying £2 billion more a year – or around £80 per household - than they would be if the water and sewerage supply was publicly financed.

- Six companies are avoiding millions in tax by routing profits through tax havens, using a regulatory loophole the government has chosen to keep open (click here)

- The CEOs of the 19 water companies were paid almost £10m in salaries and other bonuses in 2012.

Click here to download a pdf version, including all tables and statistics.

More money that could be re-invested or taken off bills is leaking out through tax avoidance.

All water companies enjoy various tax benefits. They are allowed to defer tax during periods of heavy spending on infrastructure for example, to encourage them to invest. They can also deduct the interest payments on their borrowings from their taxable profit."

Het privatiseren van het water is feitelijk diefstal. Nog steeds dendert de neoliberale maffia door, onttrekt openbare eigendommen aan het publiek bezit en 'verkoopt' ze voor een schijntje aan het privaat. Gevolg: de prijzen stijgen, de kwaliteit daalt, en de problemen nemen toe. Nu wil Europa ook onze watervoorraden privatiseren. Dat is een zeer kwalijke zaak, vooral nu de watervoorraden overal ter wereld slinken. Van belastingbetalen is meestal geen sprake meer als deze bedrijven geprivatiseerd zijn. Een nieuwe tijd van feodalisme treedt aan.

Van Bommel: "Griekenland en Portugal willen onder druk van Europa hun drinkwatervoorziening volledig of voor een belangrijk deel privatiseren. Sinds de privatiseringsgolf in de jaren negentig is er overal in de wereld bewijs te vinden dat dit een zeer slecht idee is. De kwaliteit en toegankelijkheid van deze basisbehoefte staan erdoor onder druk. Niettemin worden deze landen hiertoe gedwongen in ruil voor het steunpakket vanuit de EU. Daarom heeft een aantal maatschappelijke organisaties zeer terecht bij de Europese Commissie geprotesteerd tegen deze verplichting. Het antwoord op hun brief liegt er niet om. De Europese Commissie is niet van plan om deze eis aan die landen in te trekken."

DuurzaamNieuws: "Is de voorziening van ons drinkwater nog wel veilig? Twee alarmerende uitzendingen van Nieuwsuur vestigden de aandacht op berichten die de laatste weken her en der opduiken: de EU wil dat we ons drinkwater privatiseren. En in de kleine lettertjes van nieuwe EU regelgeving wordt dat stilletjes voorbereid. In mei stemt het Europese parlement over de wet.

Verschillende burgerorganisaties hebben al in mei 2012 een brief gestuurd aan eurocommissaris Oli Rehn, schrijft Dewereldmorgen.be. Daarin benoemen de organisaties de onrechtvaardigheid van de druk om te privatiseren die de Europese Commissie, als onderdeel van de trojka, oplegt aan landen in financiële nood zoals Griekenland en Portugal.

De briefschrijvers halen case studies aan van de landen Bulgarije, Griekenland, Portugal, Spanje en Italië waaruit blijkt dat mensen na privatisering van water er alleen maar slechter op worden. Prijzen gaan omhoog en de kwaliteit van het water gaat achteruit.



© 2009