Het kannibalistisch kapitalisme van Klaas Knot

pcs-1a
Projectie door PCS Union op Engels Parlement

FollowTheMoney: "Klaas Knot slaat de plank mis met zijn kritiek op de laatste IMF-cijfers, oordeelt hoogleraar economie Bas Jacobs: badinerende uitspraken over het IMF kan de DNB-president beter achterwege laten.

Afgelopen zaterdag stonden er twee stukken in De Volkskrant en Het Financieele Dagblad (FD) waarin Klaas Knot, de president van De Nederlandse Bank (DNB), zich uitspreekt over de nieuwste cijfers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor de wereldeconomie.

Het IMF wijst er onder aanvoering van hoofdeconoom Blanchard op dat de multipliers groter zijn dan normaal. En dat er – alleen als het mogelijk is en landen nog toegang hebben tot de kapitaalmarkten – minder snel bezuinigd moet worden, maar dat vooral hervormingen moeten worden doorgevoerd die het groeipotentieel verhogen."

Volkskrant: "Knot en De Jager bestrijden berekeningen IMF 

De analyse van het IMF dat bezuinigingen een onverwacht sterk negatief effect hebben op de economische groei, is te beperkt. Dat zei DNB-president Klaas Knot vrijdag in de kantlijn van de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds.

'De berekening van het IMF is heel beperkt en houdt bijvoorbeeld geen rekening met vertrouwenseffecten', stelde Knot. 'Uitstel van bezuinigingen heeft in de huidige situatie een heel negatief effect op het vertrouwen. Dat effect is nu sterker dan de negatieve gevolgen die bezuinigingen hebben op de vraag.'"

Ja hoor, het 'vertrouwenseffect' is iets wat volgens onze neoliberale taliban 100% meetbaar is; het vertrouwenseffect is vast ook al decennia lang bestudeerd en uitgetest toch? Maar niet heus. Het 'vertrouwenseffect' is een sprookje. Het is toch ongelooflijk wat Knot en de Jager durven uit te kramen. Wat ze verdedigen is de speculatiemarkt van onverantwoordelijke geldwolven. Veel bezuinigen dan zullen de bonushaaien 'vertrouwen' krijgen en 'investeren' (lees 'speculeren'), is hun dogma. Maar het tegendeel is overduidelijk het geval. Asociaal kun je dit niet eens noemen, het is meer kapitalistisch kannibalisme, economisch sadisme.

Het is duidelijk dat er een grote breuk is ontstaan in Europa tussen de rabiate neoliberale koers van Duitsland en Nederland en de rest van Europa. Dat gaat ooit eens openbarsten. De breuk tussen de Nederlandse nomenklatura en het Nederlandse volk neemt ook gigantische vormen aan. Maar Nederland kent een zeer gelijkgeschakelde pers, dus hoopt de kliek van Rutte, de Jager en Knot, de kluit nog lang te kunnen belazeren. Als straks ook nog eens Samsom met het neoliberale wolvengehuil mee gaat doen, dan is Nederland in last.

Zie ook hier.

london20Oct

AFutureThatWorks: "Austerity isn’t working

Our country faces long-term economic problems. But our political leaders have failed to face up to them.

For the next five years or more, unless policies change the economy will not grow, incomes will not rise, and there will be almost no new jobs.

If the government keeps on with big spending cuts and austerity  we face a lost decade. Even on their own terms government policies are failing. To close the deficit we need a healthy growing economy that generates tax income. But austerity has led to a vicious circle of decline.

Instead of just letting the banks go back to business and bonuses as usual, we need policies that promote new and old industries."

pcs-2a
Projectie op kantoor van de Conservatieve Partij

Onze nomenklatura catert enkel nog voor de financiële markt; het volk kan stikken. Geleidelijk ontstaat er een grote kloof van ongelijkheid. In de VS neemt de ongelijkheid schrikbarende vormen aan. Miljoenen huizen staan na de huisuitzettingen leeg in de VS, tegelijk groeit het aantal daklozen die behoefte hebben aan een dak boven hun hoofd. Is dat marktefficiëntie? No way!

priceofinequalityJoseph Stiglitz: "Stiglitz draws on his deep understanding of economics to show that growing inequality is not inevitable: moneyed interests compound their wealth by stifling true, dynamic capitalism. They have made America the most unequal advanced industrial country while crippling growth, trampling on the rule of law, and undermining democracy. The result: a divided society that cannot tackle its most pressing problems. With characteristic insight, Stiglitz examines our current state, then teases out its implications for democracy, for monetary and budgetary policy, and for globalization. He closes with a plan for a more just and prosperous future."

© 2009