Het Planburo maakt bekend

structuurvisie2040

In februari 2011 is de definitieve versie van de Structuurvisie Amsterdam 2040 goedgekeurd. Daarin is vastgelegd dat de Zuidoever van de Gaasperplas tot 2020 niet bebouwd zal worden en dat in een Verkenning later nagegaan zal worden of bebouwing hier en daar nog mogelijk is, maar niet in het groengebied (het 'Oranjebos', in beheer bij Groengebied Amstelland), dat ook na 2030 onbebouwd dient te blijven. De bewoners waren duidelijk: geen bebouwing, maar behoud van groen. Toch lijkt het DB van Zuidoost de bebouwing weer in de plannen op te nemen en hoewel het niet uitdrukkelijk staat geschreven in de Stand van Zaken Notitie Verkenning Gaasperdam, heb ik het vermoeden dat men stiekem de hele zuidoever in gedachten heeft. Ik lees nergens beperkingen qua bouwgebied.

Het DB van Zuidoost heeft altijd zijn eigen interpretatie, misleidt regelmatig de burgers en verdoezelt en verdraait wat is afgesproken en vastgelegd. We zijn dit beleid al langer gewend. Dhr. Jaensch is als portefeuillehouder van Zuidoost rechtstreeks betrokken bij het bestuur van Groengebied Amstelland dat de zuidoever in beheer heeft. Dhr. Jaensch heeft bouwplannen voor dit EHS-gebied. Het behoort tot de Ecologische Hoofdstructuur en Hoofdgroenstructuur, en volgens het bestemmingsplan horen daar geen grote evenementen en bouwplannen thuis. Daar worden dus al regelmatig inbreuken op gepleegd door het DB, met name dhr. Jaensch. Er zijn al heel wat bomen gekapt langs de zuidoever, naar men beweert om de 'openheid te vergroten'. Blahblahblah. Zicht op de Gaasperplas vanuit Amstelveen. Dat zou goed uitkomen voor de vastgoedmakelaars die mooie groene grond zien vrijkomen voor bebouwing. Ik vertrouw dit bestuur voor geen cent.

Dus het is oppassen geblazen voor alle burgers wat de zuidoever betreft. Het Planburo van dhr. Jaensch dendert op volle kracht door. Zijn 'rondje Gaasperplas' wil hij koste wat kost doordrukken. Dat betekent, heb ik het donkere vermoeden, een betonnen baan voor zijn wekelijkse joggingrun om de Gaasperplas. Dat dat nu ook al mogelijk is telt voor hem niet. We hebben al een rondje Gaasperplas en een heel mooi rondje zelfs. In het achterhoofd van de planologen zit natuurlijk het kappen van bomen onder ieder mogelijk voorwendsel, zodat de zuidoever al 'geschikt' wordt gemaakt voor latere bebouwing. Ik ken mijn pappenheimers onderhand wel; vooral de orchideeënmaaiers. Een 'rondje Gaasperplas' is verhullend, onduidelijk en eufemistisch taalgebruik. Dat rondje slaat als een tiet op een stoeprand.

De vergadering van de Raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling, Verkeer en Beheer van 8 oktober heeft een paar opmerkelijke documenten die van belang zijn voor Zuidoost. Dat zijn met name Aanpak Bestemmingsplannen en de notitie Verkenning Gaasperdam. Tijdens een van de Verkenningsbijeenkomsten die reeds zijn georganiseerd heb ik van wethouder van Poelgeest persoonlijk de verzekering gekregen dat deze Verkenningen niet gingen over het bebouwen van de Zuidoever maar over andere plekken die mogelijk voor bebouwing in aanmerking komen. Dat is ook wat in de Structuurvisie is vastgelegd. De Verkenning slaat enkel op de mogelijkheid van bebouwing na 2020. En dat enkel voor een beperkt aantal locaties. Dus het Oranjebos, de eigenlijke zuidoever, blijft onbebouwd ook na 2030.

ehszuidoost
Ecologische Hoofdstructuur Gaasperdam

Voor alle duidelijkheid: hieronder leest u mijn blogpost van maart 2011 waarin de goedgekeurde amendementen en moties op de Structuurvisie Amsterdam 2040 vermeld worden:


Definitieve Structuurvisie: "De definitieve versie van de Structuurvisie Amsterdam 2040 is nu beschikbaar. Ik heb nog niet nagekeken of alle amendementen en moties er correct in zijn verwerkt. Maar ik noteer alvast wel dat de kaart 'faseringsbeeld 2030' nog steeds een deel van het Oranjebos heeft aangemerkt als 'studiegebied' (te onderzoeken in de Verkenning Gaasperdam). Dat is dus fout. Ook de laatste aflevering (voorjaar 2011) van de Gein3dorper (blz. 8) heeft het fout. De Verkenning (behelzende bouwen na 2020 tot 2040) gaat uitdrukkelijk niet over het Oranjebos, maar enkel over de strook onder de Valburgdreef. Dat er niet gebouwd wordt in het Oranjebos geldt ook na 2030. Vanzelfsprekend zullen een aantal instanties dit proberen te verdoezelen, maar Amendement AZ is duidelijk genoeg:

Amendement AZ: "Verkenning Gaasperdam: '... besluit op pagina 81 toe te voegen 'Het onderzoek naar bebouwing ten zuiden van de Gaasperplas strekt zich niet uit tot het Oranjebos, maar beperkt zich tot het gedeelte ten zuiden ervan, het college op te dragen in de Verkenning Gaasperdam het bestaande groen aan de zuidzijde van de Gaasperplas als uitgangspunt te nemen en bij voorkeur geen plannen te ontwikkelen die aanpassing van de Hoofdgroenstructuur met zich mee brengen.'"

studiegebied
Faseringsbeeld 2030 met 'studiegebied'

Dus het onderzoek naar bebouwing mag het Oranjebos er niet bij betrekken, enkel het groen dat onder de Valburgdreef ligt. Een tijd geleden had ook De Echo foutieve berichtgeving hierover. Voor alle duidelijkheid: het Oranjebos blijft ook na 2030 onbebouwd! Het is duidelijk dat 'men' dit niet aan de grote klok wil hangen en dat men zal doen alsof dit amendement niet bestaat.

Structuurvisie Amsterdam 2040 - pagina 82 definitieve versie:

"Het onderzoek naar bebouwing ten zuiden van de Gaasperplas strekt zich niet uit tot het Oranjebos maar beperkt zich tot het gedeelte ten zuiden daarvan. Ook strekt het onderzoek naar bebouwing zich niet uit tot de Riethoek. Realisatie van de doorgaande fietsroute vindt bij voorkeur niet door de Riethoek plaats.""


Hieronder geef ik een aantal paragrafen weer uit de Stand van Zaken Notitie Verkenning Gaasperdam (cursieve teksten) dat een paar dagen geleden ter info werd aangeboden aan de raadsleden, met daarop volgend telkens mijn commentaar.

"Zowel de Structuurvisie Amsterdam als de beleidsstukken van stadsdeel Zuidoost benoemen de urgentie om een programma te ontwikkelen voor Gaasperdam. In het bestuursakkoord van het stadsdeel Zuidoost staat de Verkenning Gaasperdam vermeld als verdere uitwerking van uitwerkingsstudies van de structuurvisie Zuidoost (2005): de woonvisie, de verkenningswoningbouwlocaties en de drevenstudie.
De opgave is door de gemeenteraad bekrachtigd in de besluitvorming rondom de Structuurvisie Amsterdam 2040. De gemeenteraad heeft opdracht gegeven voor een integrale verkenning naar Gaasperdam waarin twee onderzoeksvragen centaal zijn gesteld:

1. Het nut en noodzaak van een woningbouwprogramma aan de Zuidoever van de Gaasperplas
2. Het versterken van het Gaasperpark als metropolitane plek."

Het DB  vermeldt natuurlijk niet dat dat woningbouwprogramma niet mag slaan op het gebied ten noorden van de Valburgdreef. En die metropolitaine plek, hou toch op met dat afschuwelijke ambtelijke koeterwaals. Amsterdam is een dorp en blijft een dorp. Een metropolitane stad is een stad met rassenrellen en verval.

"Onder een substantieel deel van de bewoners van Gaasperdam was grote weerstand tegen de nieuwbouwplannen voor de zuidoever van de Gaasperplas. Daarnaast maken bewoners zich zorgen over ontwikkelingen en activiteiten in het Gaasperpark."

Dat is dus goed overgekomen.

"In de verkennende fase zijn onderstaande vragen meegenomen, die deels voort zijn gekomen uit de Structuurvisie Amsterdam:
• Wat speelt er in Gaasperdam?
• Welke kansen liggen er die beter benut en verzilverd kunnen worden?
• Hoe kunnen we gedane investenngen van de afgelopen tijd nog beter benutten?
• Hoe kan het Gaasperpark worden ontwikkeld tot een metropolitane plek?
• Hoe verbeteren we het voorzieningen niveau?
• Hoe maken we Gaasperdam meer onderscheidend en klaar voor de toekomst?
• Hoe krijgen we de woningmarkt in beweging?
• Wat is het nut en noodzaak van (grootschalige) woningbouw aan de Zuidoever van de Gaasperplas?"

Gaasperdam is al onderscheidend door zijn groen en dat willen we graag zo houden. En we hebben geen ruimte voor grootschalige woningbouw aan de zuidoever. Dat er een crisis is in de woningmarkt is te wijten aan die moederpartijen die nu in Zuidoost een coalitie gevormd hebben, met name de VVD en de PvdA. Men heeft de WOZ-waarde van de huizen kunstmatig opgedreven zodat de waarde van de huizen in 15 jaar tijd met zo'n 400% is gestegen. Dat kon niet anders dan uitlopen op een instorting. Nu wil het DB weer bubbels gaan blazen en de prijzen opdrijven.

"Gaasperdam wijkt af van de demografische en regionale woningmarkttrends van Amsterdam. In Amsterdam vindt een sterke bevolkingsgroei plaats door natuurlijke aanwas en migratie. In Gaasperdam daarentegen vestigen zich nauwelijks mensen uit de rest van Amsterdam. Hoewel Gaasperdam wel meer geïntegreerd raakt met de bevolkingsopbouw van de andere delen van het stadsdeel Zuidoost, is het aandeel nieuwe bewoners van buiten Zuidoost en uit de regio, dalend in Gaasperdam. Er is, anders dan in het overgrote deel van Amsterdam, weinig instroom van jong talent. De prognoses voor Gaasperdam laten een licht dalende en verouderende bevolking zien in de periode 2012-2035. Daarnaast staat de vastgoedwaarde in de wijk onder druk, meer dan in de rest van Amsterdam. Het gevaar ligt op de loer dat er minder draagvlak zal gaan ontstaan voor voorzieningen in de wijk. In deze context bovendien niet onbelangrijk: het groen, waar Gaasperdam zich mee onderscheidt, staat onder druk door een teruglopend beheerbudget."

Waarom nieuwe bewoners? De minachting van het bestuur voor de huidige bewoners komt voortdurend verholen tot uiting. Het bestuur wil 'jong talent'. Wij hebben hier al veel en kwalitatief hoogstaand 'oud talent', veel oudere vrijwilligers die zich actief bezighouden met het reilen en zeilen van dit stadsdeel. Dus graag een beetje respect voor deze mensen.
Als het groenbeheerbudget onder druk staat, dan moet daar iets aan gedaan worden. Het groen uitroeien en er woningen voor in de plaats zetten is geen groenbeheer. Het is de taak van politici om het geld te vergaren dat noodzakelijk is voor het onderhoud van onder andere het groen. Zijn ze daartoe niet in staat dan moeten ze hun openbare taak neerleggen en overdragen aan bekwamere lieden. De bezuinigingspolitiek van de huidige neoliberale kongsi is een keuze, geen noodzaak.

"De vraag in Amsterdam naar woonruimte en ruimte om te recreëren is groot. Dat zijn juist eigenschappen waar Gaasperdam in uitblinkt. Gaasperdam en de rest van Amsterdam kunnen elkaar hierin dus goed aanvullen. Wat Gaasperdam te bieden heeft, wordt in die zin niet ten volle benut. Want Gaasperdam is relatief onbekend in de rest van Amsterdam: zowel qua woon- als recreatiemogelijkheden. De woningvoorraad kan aantrekkelijker worden gemaakt en beter onder de aandacht gebracht. Veel Amsterdamse stadsparken staan onder druk door een flinke toename in bezoekersaantallen. Gaasperdam heeft met de Gaasperplas en de andere parken veel potentie om ook bezoekers uit de rest van Amsterdam en de regio te trekken. In deze verkenning is daarom gekeken op welke manieren Gaasperdam zichtbaarder gemaakt kan worden en welke verbeteringen kunnen bijdragen aan de aantrekkingskracht van de wijk."

Er is in Amsterdam behoefte aan betaalbare woonruimte. Het huidige beleid ziet de woningmarkt enkel als een winstobject voor de vastgoedsector en mogelijk inkomsten voor de gemeente (sterk geslonken door het barsten van de woonbubbel - eigen schuld, dikke bult). De koopkracht van de bevolking daalt constant en toch aast het DB op rijke jonge yups die zonodig allemaal naar Zuidoost moeten komen. We hebben hier al een zeer aantrekkelijk woningenaanbod en er staan genoeg huizen te koop. Gaasperdam heeft als grote aantrekkingskracht zijn groen. Dus hou op met dat oeverloos gewauwel over 'zichtbaarheid' en 'aantrekkingskracht  verbeteren'. Muziekfestivals verstoren de aantrekkingskracht. En nieuwbouw op de zuidoever zal de aantrekkingskracht volledig om zeep helpen.

"Bewoners ervaren het groene karakter als belangrijkste pluspunt van de wijk, in het bijzonder het Gaasperpark. Andere positieve elementen zijn de woningen zelf, het autoluwe karakter en de rust in de wijk. De tevredenheidindex bevestigt dit beeld met een 7.9 als rapportcijfer. Slijtage en hier en daar achterstallig onderhoud zijn zaken die bewoners als minpunt van Gaasperdam naar voren brengen. De buurt is volgens een deel van de bewoners een beetje sleets aan het worden. Ander minpunt is het ontbreken van bijzondere plekken. Leuke pleintjes waar je elkaar kunt ontmoeten."

Je ontmoet mekaar aan de zuidoever. In het mooi gerenoveerde winkelcentrum Wisseloord is dank zij de bomen en bloemen, de grotere supermarkt en een verfje langs de metrobaan nu een klein zusje van Reigersbos ontstaan. Maar die 'leuke pleintjes waar je elkaar kunt ontmoeten', en daarmee bedoelt dhr. Jaensch natuurlijk 'met horeca', zijn dealersplekken voor hash en andere drugs. Dat zijn juist de plekken die een veiligheidsrisico opleveren.

"Het vertrouwen in de verwachte ontwikkeling van de wijk scoort een krappe 6.3. Naast zorgen over veiligheid en de grote instroom van kwetsbare groepen wordt het verdwijnen van het groene karakter van de wijk vaak genoemd. Oorzaak is volgens bewoners aan de ene kant een onderhoudskwestie en aan de andere kant zijn bewoners bezorgd over nieuwbouwplannen van de gemeente in het groen. Er is wel vraag naar nieuwe woon producten. Grote appartementen met buitenruimte voor ouderen en jongerenwoningen ontbreken bijvoorbeeld nog in de wijk."

Het vertrouwen in het bestuur is dus erg klein. Dat komt daar de manier waarop omgegaan wordt met de inspraak van bewoners. De vrees voor aantasting van het groen is reëel en terecht. Groengebied Amstelland heeft een belabberd groenbeleid dat zonder kritische inspraak door bewoners verwordt tot een commercieel beleid dat enkel draait om geld verdienen. En wat zijn jongerenwoningen? Woningen met ingebouwde 115 dB installatie in de tuin?

"Het gebruik van het Gaasperpark roept veel emoties op. Het is voor bewoners een belangrijke kwaliteit dat niet iedereen met de rest van de stad wil delen. Dat laatste is vaak ook ingegeven uit angst dat meer bezoekers synoniem is voor meer evenementen in het park. De bestaande evenementen roepen gemengde gevoelens op. Ergernissen zijn de geluidsovedast en de impact op de natuur."

Wij willen ons groen altijd delen met iedereen. Mijn weblog promoot dit stadsdeel al jaren, met foto's en films over de fauna en flora hier. Iedereen is hier welkom. Dus hou op met die onzin dat we ons groen niet met de rest van de stad willen delen. Dat is beledigend en vals. Feit is dat sommige mensen het park enkel voor zichzelf willen hebben en uitbaten en het daarvoor afsluiten voor andere recreanten. Dus het zijn deze festivalorganisatoren die het groen voor langere tijd ontzeggen aan de omwonenden en andere Amsterdammers.  

"Kansen die bewoners voor Gaasperdam zien zijn verdere versterking van het groene karakter van de wijk. Daarbij denken ze niet alleen aan kwaliteitsverbetering van het Gaasperpark en de groene randen of het toevoegen van nieuw groen. Het groene karakter van Gaasperdam maakt de wijk volgens bewoners ook heel geschikt voor projecten op het gebied van duurzaamheid. Gaasperdam zou zich kunnen profileren als duurzame wijk."

Heel juist. En nu nog de vlindercorridors organiseren langs het Jan Schaeferpad. Dat was beloofd.

"Een ander aanknopingspunt dat bewoners zien voor de profilering van Gaasperdam is het creëren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor ZZP-ers. Dit kan bijdragen aan de levendigheid in de wijk omdat veel ZZP-ers frequent gebruik maken van ontmoetingsplekken als horeca. Een eerste voonwaarde hiervoor is de aanleg van glasvezel."

Tja, die horeca is waarschijnlijk een hobby van de portefeuillehouder. Een efficiënte ZZP-er werkt niet in een café. Dus vergeet die horeca en ontmoetingsplekken. Een snelle en betrouwbare internetverbinding is een eerste vereiste. We hebben geen behoefte aan hackers- en spamcafé's.

"Naast de input van belanghebbenden zijn er diverse onderzoeken uitgevoerd. Uit deze onderzoeken komt het beeld naar voren dat Gaasperdam niet meedoet met stedelijke trends op het gebied van wonen, bevolkingssamenstelling, in - en uitstroom, huizenprijzen en inkomensontwikkeling. De diversiteit in de wijk neemt langzaam maar zeker af, de economische draagkracht van de inwoners daalt en de sociale kwetsbaarheid van de wijk neemt toe. Dat wordt versterkt doordat de wijk niet in beeld is bij woningzoekenden op de Amsterdamse woningmarkt. Gaasperdam begint de kenmerken te vertonen van een gesloten systeem met een neergaande trend."

Daar heb je het weer. De trends! De heilige koe. Iedereen gelijk en allen dezelfde trend in. Als Gaasperdam niet meedoet met de trends dan is er toch sprake van diversiteit hier. 'Een gesloten systeem met een neergaande trend', poehpoeh hej. Wollig ambtelijk taalgebruik dat nergens op slaat. Heeft men misschien het opvoeren van het financieel melken van onze wijken door de overheid op het oog? 

"Inzet vanuit de gebiedsagenda Gaasperdam is het systeem open te breken door de sterke kanten van Gaasperdam in te zetten."

Wollig taalgebruik. Openbreken is iets voor inbrekers.

"Sinds de aanleg van de wijk in de jaren tachtig is er vrijwel niets meer gebouwd in de wijk."

Ja, hoe zou dat nou komen? Wij hebben de crisis niet veroorzaakt, maar de banken en de overheid met zijn privatisering en deregulering. Bouwen is een manie aan het worden. Vreemd genoeg is de intentie niet het creëren van betaalbare woningen, maar het opdrijven van de huizenprijzen. Nieuwe huizen zijn per definitie duurder en brengen geld in het laatje voor de overheid, maar zijn een onbereikbare luxe voor de meeste mensen. Men hoort geen huis te bouwen of te kopen om mee te speculeren, maar om in te wonen!

"Het belangrijkste doel is meer mensen bewust te maken van de mogelijkheden die Gaasperdam hen kan bieden. Om dit te bereiken moet de zichtbaarheid van Gaasperdam in Amsterdam worden vergroot."

De zichtbaarheid? Meer lampen langs alle wegen in Zuidoost? Wat is de wereld toch groot onder het licht der lampen.
De vastgoedmarkt van Zuidoost is nu gekoppeld aan die van de stad Amsterdam, en dat is een goede zaak. Dat is de verdienste van dhr. Jaensch. Verder komt het erop aan het grote pluspunt van Gaasperdam, onze groengebieden, in ere te houden.

© 2009