Het trieste der Nederlanden

Faunabescherming: "De Faunabescherming geeft met woede en droefheid kennis van het overlijden van de Hoekse Huiskraai. Hij was geboren en getogen in Nederland, maar is nu slachtoffer geworden van bestuurlijke waanzin. Huurmoordenaars zijn bezig alle exemplaren van een mooi en onschadelijk dier af te schieten, alleen maar omdat zij vinden dat het “hier niet thuishoort”.

Als “collateral damage” worden ook beschermde kauwen afgeschoten, omdat stompzinnige of bijziende jagers de huiskraai en de kauw niet uit elkaar kunnen houden."

Rijnmond: "Aan het afschieten van de vogels ging een lang juridisch gevecht vooraf tussen de provincie Zuid-Holland en dierenbeschermers. De provincie wil af van de huiskraaien. Ze zouden niet thuishoren in Nederland en mogelijk een gevaar zijn voor andere diersoorten."

Ongelooflijk! Misschien kunnen we het ook anders formuleren: er zijn bestuurders die volgens mij niet thuishoren in Nederland. Gaat de overheid straks ook illegalen vangen en opsluiten omdat ze hier niet thuishoren?


Kennislink: "Het is een belangrijk goed voornemen van de Nederlandse regering om Nederland in 2050 volledig op duurzame energie te laten draaien. Het laatste energie-rapport van het Energieonderzoek Centrum Nederland laat echter zien dat afgelopen jaren het aandeel duurzame energie wel geleidelijk aan toegenomen is, maar dat Nederland hierin toch nog steeds bescheiden is ten opzichte van buurlanden. Gaan wij dit goede voornemen voor 2050 wel halen?

Ons energiebeleid is nu zodanig opgesteld dat fossiele brandstof de overheid geld oplevert en duurzame energie de overheid geld kost. De belastingen op fossiele brandstoffen leveren de staat jaarlijks zo’n €35 miljard op. Het stimuleren van duurzame energie, zonder accijnzen, laat de inkomens van de staat flink dalen. Daarbovenop komen nog kosten van stimuleringsmaatregelen als subsidies en belastingvoordeel. Desondanks streeft de overheid er naar dat we in 2050 al onze energie duurzaam opwekken.

Een ander aandachtsgebied voor de overheid is transport. Dit bepaalt weliswaar slechts 20% van ons energieverbruik, maar geeft naast het terugbrengen van de CO2-uitstoot nog meer voordelen zoals het tegengaan van roet en fijnstof. In 2012 werd er slechts 2% aan duurzame biobrandstof en 0,4% aan duurzaam biogas uitgegeven. Daarom gaat de Rijksoverheid zuinige en schonere bussen in het openbaar vervoer inzetten. Ook wordt het elektrisch rijden bij burgers gestimuleerd."

Het draait toch altijd om geld in Nederland. Subsidies en stimuleringsgeld komen al te vaak op de verkeerde plek terecht. Als de overheid nu eens het openbaar vervoer zou bevorderen en het autorijden zwaarder belasten dan zouden het milieu en de economie daar een zeer groot voordeel van hebben. De winsten van energieleveranciers moeten voor een groot deel ten gunste komen van de inwoners van Nederland. Nederland heeft een grote eigendunk maar laat nog al te vaak een steekje vallen.

© 2009