Het buitenland

earthleaf

Parool: "Dat veel Marokkaanse Nederlanders cynisch zijn over het rechtssysteem, merkte advocaat Khalid Kasem (31) in de praktijk: 'Veel Marokkaanse cliënten van ons kantoor hebben weinig vertrouwen in een eerlijke rechtspraak. Mensen hebben het idee dat rechters subjectief zijn en vooroordelen hebben over sommige bevolkingsgroepen.'"

Het gaat wel eens een paar keer mis met onze rechtspraak, maar dat er bij Marokkanen geen vertrouwen is in een eerlijke rechtspraak komt in mijn opinie voort uit hun eigen ervaringen met de justitie in hun eigen land. En dat geldt voor veel andere landen. De vooroordelen bij Marokkanen gieren de pan uit. Per definitie worden Marokkanen altijd gediscrimineerd volgens hen. Het is ook de gebruikelijke dekmantel voor de doorgewinterde crimineel.

CIDM: "Onverlet het feit dat men wil doen geloven dat de ‘onafhankelijkheid’ van de rechterlijke macht in Marokko bestaat is de harde realiteit dat deze schijnonafhankelijkheid alleen op papier een gegeven is. In werkelijkheid is de corruptie binnen het judiciële systeem dermate vergaand dat menig rechter met hetzelfde gemak een volslagen onschuldig persoon veroordeelt tot een, naar believen te bepalen, vrijheidsstraf dan wel een moordenaar, van wie ontegenzeggelijk is bewezen dat deze schuldig is, vrijspreekt."

Volkskrant: "Marokkaanse gendarmes worden zenuwachtig. Voortdurend leggen onbekende internetfilmers vast hoe zij geld aannemen van autobestuurders.
Overal houden agenten auto’s aan en steken een hand naar binnen, zodat de bestuurder een boete kan afkopen."

Discriminatie is in veel hogere mate aanwezig bij onze laag opgeleide immigranten dan bij de Nederlanders. Dat is vaak ook het geval in de landen waar onze immigranten vandaan komen. Zij nemen gewoonlijk hun vooroordelen mee.

"Suriname wil in hoog tempo van xenofobie af.
Suriname streeft er in hoog tempo naar zijn onvriendelijk imago tegenover vreemdelingen kwijt te raken. Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie treft een reeks maatregelen voor een transparanter benadering. Ook moet de afhandeling van procedures vlotter. Vreemdelingen met Surinaamse achtergrond hebben de voorkeur."

Waterkant: "Suriname heeft van de Wereldbank een lagere score gehad voor democratisch gehalte. De terugval op de top honderd van meest instabiele landen komt vooral vanwege politieke instabiliteit, meldt de Ware Tijd. Volgens oud-parlementsvoorzitter Ulrich Aron is er sprake van verschraling in de politiek."

© 2009