Hittestress

We hebben gelukkig wat regen deze dagen zodat het Gaasperpark zich kan herstellen van geleden schade, hoewel we natuurlijk niet ophouden te zeuren over tekort aan zon. Sommige stadsbewoners willen maar niet begrijpen waar het naartoe gaat met ons klimaat.

gaasperplasoever

Hittestress in Rotterdam: "Volgens scenario’s van het KNMI is het waarschijnlijk dat Nederland ten gevolge van klimaatverandering in de toekomst te maken gaat krijgen met meer en langere periodes van zomerse en tropische temperaturen (in 2050 ongeveer een verdubbeling ten opzichte van nu). Met name in een grote stad als Rotterdam kan dit problematisch worden. Door het typisch stedelijk land- en materiaalgebruik (veel wegen en gebouwen, minder groen en water) blijft de warmte er namelijk langer hangen en blijft de temperatuur hoger dan in het omringende landelijke gebied: het zogenaamde stedelijk hitte-eiland effect. Dit effect wordt versterkt door de voortdurende verdichting van de stad en leidt er naar verwachting toe dat stedelingen in toenemende mate hinder ondervinden van overmatige warmte (hittestress).

Rotterdam heeft de ambitie in 2025 100% klimaatbestendig te zijn."

En waar blijft de ambitie van Amsterdam? GroenLinks en andere partijen?

KlimaatonderzoekNederland: "Gevolgen van hitte op de mens

Hittestress kan leiden tot warmteziekten en sterfte, en kan ook invloed hebben op het menselijk gedrag (bijvoorbeeld agressiviteit oproepen) en op de slaapkwaliteit.

Over het algemeen kan blootstelling aan warmte leiden tot warmte uitslag, hittekrampen, hitte-uitputting en hitteberoerte. Voor heel Nederland neemt de sterfte tijdens hittegolven met zo’n 12 procent toe.

Ook gaf de GGD aan dat in de zomer van 2006 rond de 600 hitte gerelateerde klachten binnen zijn gekomen bij huisartsen in de regio Rijnmond."

RotterdamClimateInitiative: "Meer groen en water

Nu steeds duidelijker wordt  dat groen, water en wind belangrijke factoren zijn, kan Rotterdam gerichte maatregelen nemen. Er zijn al subsidiemogelijkheden voor de aanleg van een groen dak: groene daken zorgen voor een koeler huis in de zomer. Maar ook groen langs gevels en het isoleren van gevels is effectief. De aanleg van extra waterpartijen, parken en bomen biedt uiteraard ook uitkomst. Het voordeel van zowel water als groen is dat het ruimte biedt aan een verkoelend briesje, waardoor de lucht- en de belevingstemperatuur tot aangename proporties worden teruggebracht. Bij de (her)inrichting van woonwijken kan daar rekening mee worden gehouden. Andere veelbelovende maatregelen om de overlast van hitte te beperken liggen in het aanpassen van het gedrag, zoals de ramen overdag dichthouden en de zonneschermen omlaag, 's nachts de ramen open, luchtige kleding, voldoende drinken, etc. De GGD heeft hiervoor een speciale sticker met tips voor uitgebracht."

Hittestress in Rotterdam: "Vergroenen van de stad, de aanleg van meer open water en het aanpassen van het gebruik van materialen voor huizen en wegdek worden vaak als veelbelovende maatregelen genoemd. Zo bieden bomen met hun schaduw niet alleen aangename beschutting; ze hebben ook een verlagend effect op de luchttemperatuur. Uit deelrapport 8 blijkt dat een toename van 10% in het percentage groenoppervlak (bomen, struiken, gras) in de buurt de oppervlaktetemperatuur met ongeveer 1°C verlaagt."

DeGroeneStad: "Een boom is te vergelijken met tien airco

Het is heter in de stad doordat er veel asfalt ligt dat meer zonnestraling absorbeert, zoals ook donkere gebouwen doen. Dichte bebouwing staat bovendien een verkoelend windje in de weg. Ook verkeer leidt tot hogere temperaturen. Voor groen is in steden die dichter bebouwd zijn minder ruimte, terwijl juist parken een verkoelend effect hebben. Een boom is te vergelijken met tien airco's. De vrees is dat het door de klimaatverandering te warm zou kunnen worden in de Nederlandse steden, die niet op hitte zijn gebouwd."

reigerindezon

© 2009