Internet in Amsterdam

LeidschDagblad: "Amsterdam is één van de tien 'beste internetsteden ter wereld'. Dat meldt de Amerikaanse organisatie Future Cities. Binnen de top tien heeft Future Cities geen verdere onderverdeling gemaakt, dus Amsterdam deelt zijn toppositie met Seoel, Hong Kong, Tokio, Praag, Montreal, Seattle, Genève, Stockholm en Wenen."

glasvezel zak
Glasvezel zakelijk

Zoals alles in deze wereld moet je ook dit bericht met een korreltje zout nemen. Dat de toestand elders even erg is, is nog geen reden voor Amsterdam om zich op de borst te kloppen. Glasvezel is er maar in een paar Amsterdamse wijken.

glasv part
Glasvezel particulier

AmsterdamGlasvezel: "Als het aan Brussel ligt, beschikken alle Europese huishoudens binnen tien jaar over een supersnelle internetverbinding. Tegelijkertijd zien we dat de leveranciers van verbindingen juist een pas op de plaats maken met het doen van investeringen daartoe. Het resultaat: een onaangename spagaat voor u als gemeente tussen enerzijds de groeiende breedband behoefte van burgers en bedrijven en anderzijds het ontbreken van concreet uitzicht op initiatief van de kant van aanbieders.

Glasvezel Gemeente biedt de kennis, ervaring en middelen om de breedband behoefte in Amsterdam te inventariseren, te mobiliseren en te bundelen tot de beste oplossing voor iedere doelgroep. Zo maken we ook in Amsterdam samen betaalbaar breedband mogelijk in het centrum, alle woonwijken en op de bedrijventerreinen. Maak snel een afspraak met een adviseur van Glasvezel Gemeente!"

Bestuurders, neem contact op met het adviesteam.

Het is niet best met ons internet in Gaasperdam. De centrale staat in de Bijlmer en dat is veel te ver voor een goede verbinding tot in Gein 3.

shot_1329
Dalende snelheid bij grotere afstand dan 1,5 km.
De afstand is hemelsbreed, dus de feitelijke kabelafstand van Gein 3 tot de centrale bedraagt meer dan 4 kilometer.

Zelfs de overheden verlangen van de burger dat hij/zij zoveel mogelijk zaken regelt via het internet, van belastingen tot bewonerscontacten. Daar is een goed internet voor nodig. Gaasperdam is wat dat betreft een zorgenkindje. Die verbinding kan en moet beter. Het internet is net als het openbaar vervoer een noodzaak voor iedereen. Het gaat niet aan om dit helemaal over te laten aan het bedrijfsleven. Als men de economie en de participatie wil stimuleren dan moet men zorgen voor een degelijk internet.

Voorlopig lijkt men er in stadsdeel Zuidoost nog niet aan te willen. Op de bewonersvergadering Gein gisteravond vond de participatiemedewerker mijn voorstel om daar werk van te maken te ingewikkeld. Ik hoop niet dat het daarmee in de prullenbak terecht komt. Glasvezel kan ervoor zorgen dat opstoppingen, storingen en uitvallen van draadloze verbinding (incl. de metro!) tot een minimum herleid worden, want het wifi gebruik zorgt voor heel veel verkeersstoringen en neemt met de dag toe. Glasvezel is een noodzaak.

Dus geen verhullende en goedpratende propaganda meer, maar daadwerkelijke verbetering van ons internet. Dat is goed voor handel en burgers. Dan pas kun je spreken van Amsterdam als metropool.

Het is duidelijk dat de private sector niet in staat is om de nodige innovatie door te voeren. Er was een tijd dat het Amsterdamse kabeltelevisienet door de gemeente Amsterdam zelf werd opgericht (net als bijvoorbeeld het electriciteitsnet). De privatiseringspuinhoop van de laatste decennia heeft vernieuwing op allerlei gebied de nek omgedraaid. Die tijd moet weer terug komen. Het stadsbestuur zou moeten investeren in een gemeentelijk glasvezelbedrijf dat daar meteen de financiële voordelen mee binnenhaalt en de investering er zo weer uithaalt. De private sector doet het niet en kan het niet. Dus zal de overheid in moeten springen om de economie voort te stuwen.

© 2009