Internetbewaarplicht

Opgelet1

SP: "Internetserviceproviders hoeven niet 12 maar 6 maanden de gegevens over alle internetverkeer voor politie en justitie te bewaren. Die belangrijke buiging naar alle critici van de nieuwe bewaarplicht maakte minister Hirsch Ballin toen bleek dat zijn hele wet over het opslaan van telecommunicatiegegevens dreigde te sneuvelen in de Eerste Kamer. SP-senator Tiny Kox prees de minister voor zijn last minute-belofte de wet aan te passen maar stemde met PvdA, D66, GroenLinks en PvdD toch tegen de wet: 'Hier geldt: eerst zien, dan geloven.'
De opzienbarende ommezwaai van het CDA sterkte echter kennelijk andere partijen in hun verzet tegen de aanleg van wat wel de grootste telecommunicatiedatabank ter wereld wordt genoemd."

xs4all: "Het is zover. XS4ALL heeft zich jarenlang verzet tegen de Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens, maar dinsdag is de wet dan toch aangenomen. Telecombedrijven en internetproviders moeten nu gedetailleerde gegevens gaan bewaren over de telecommunicatie tussen alle burgers, voor opsporingsdoeleinden.

Juristen oordeelden dat de bewaarplicht in strijd is met de Europese rechtsbeginselen en het Verdrag van de Rechten van de Mens. Computerbeveiligingsexperts wezen op de enorme beveiligingsrisico’s van de opslag van zo’n grote hoeveelheid gevoelige gegevens. En overal vroegen mensen zich af of de hoge kosten die met de bewaarplicht gemoeid zijn, wel iets zullen opleveren. De wet is ooit bedacht om terrorisme te bestrijden. Maar zouden er echt terroristen gevangen kunnen worden door de gegevens van miljarden e-mails op te slaan? Er is nog steeds niet aangetoond dat dat zo is.

Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer werd de bewaartermijn teruggebracht naar 12 maanden en toen de wet dinsdag in de Eerste Kamer werd behandeld, beloofde minister Hirsch Ballin dat hij er met gezwinde spoed voor zal zorgen dat internetgegevens maar 6 maanden bewaard hoeven worden. Vreemd genoeg stemde de Eerste Kamer daarop in met het wetsvoorstel waarin gewoon staat dat internetgegevens 12 maanden moeten worden opgeslagen.

Maar goed, de strijd is nu dus gestreden, we hebben tot onze grote spijt verloren. Wat dat voor u precies betekent: wij moeten voortaan onder andere uw naam, adres, woonplaats, IP-adres, inlognaam, telefoonnummer en gebruikte internetdienst registreren, elke keer dat u verbinding maakt met internet. Voor elke e-mail die u verstuurt en ontvangt moeten we het adres van de verzender en dat van de ontvanger opslaan, welke adressen u nog meer heeft, welke user-ID u gebruikt, wanneer, hoe laat en op welke wijze werd gemaild. Van elk telefoongesprek dat u voert, moet worden bijgehouden wanneer dat was, hoe laat, vanaf welk nummer gebeld werd en naar welk nummer, de IP-adressen waarvan en waarnaar gebeld werd en welke telefoondienst of protocol gebruikt werd. (klik hier voor de hele lijst)"

Uit een email van xs4all aan alle klanten: "Nu wij bij XS4ALL de internetgegevens van al onze klanten moeten  bewaren, zullen we dat natuurlijk met de grootst mogelijke zorg doen. Mocht de overheid inzicht willen in uw gegevens, dan nemen we daarbij een zeer kritische houding aan. Veiligheid en bescherming van uw persoonsgegevens is en blijft een van onze grootste prioriteiten."

De inhoud van de emailberichten wordt gecontroleerd op steekwoorden door grote aftapcentrales als Echelon (oops, daar gaat weer een signaal). Dan is er nog het aftappen door de AIVD van alle communicaties van 'staatsgevaarlijke' individuen, en dat zijn er blijkbaar heel veel in Nederland. Wat dat betreft is Nederland te vergelijken met de DDR.

ZDNet: "Als het aan de AIVD ligt, wordt er in de toekomst echter veel intensiever internetverkeer afgeluisterd."

WebWereld: "Uit cijfers van het Ministerie van Justitie blijkt dat in Nederland per dag bijna evenveel telefoontaps lopen als in de Verenigde Staten in een heel jaar. Gemiddeld 1681 per dag."

© 2009