Kadernota 2011

Het is voer voor specialisten, maar de Kadernota 2011 is belangrijk voor Zuidoost. Het gaat om de financiering en bezuinigingen.

Zoals altijd is Henk de Boer een van de eersten om commentaar te leveren.

Henk de Boer: "Gisteravond is in de raadsvergadering de Kadernota 2011 (-2014) vastgesteld. Er moet 16,1 miljoen bezuinigd worden. Een motie om 25.000 euro op de kinderboerderijen (lees: Bijlmerweide) niet te bezuinigen werd door de coalitie verworpen. De alom gewaardeerde voorstellen van D66-OZO werden naar de prullenmand verwezen."

bijlmerparktheater

Mart van de Wiel van OZO maakt er altijd grondig werk van.

D66/OZO: "Vervolgens kwam de kadernota aan de orde. D66-OZO had als enige fractie een alternatief verhaal, inclusief financiële vertaling, aangeboden aan Raad en Dagelijks Bestuur. Hoewel men alom lof had voor deze inzet, portefeuillehouder Jaensch gaf namens het Dagelijks Bestuur aan een grote hoed voor de fractie te willen kopen om daar namens het Dagelijks Bestuur een grote pluim op te zetten, was uiteindelijk het resultaat erg mager en teleurstellend. Van de coalitie verwierpen PvdA en GroenLinks al onze moties en de VVD steunde alleen ons voorstel om de mogelijkheid de markten af te stoten serieus te onderzoeken ( Het Dagelijks Bestuur noemde dat “een spannende gedachte”) en het voorstel tot verkoop van snippergroen.

Uiteindelijk bleef de kadernota zoals ingediend door het dagelijks Bestuur volledig intact. De coalitiepartijen dienden een aantal moties in met betrekking tot de bedrijfsvoering, een paar onderzoeken erbij en een werkgroep geïnstalleerd. Marginale wijzigingen die op de keper beschouwd overbodig waren omdat je ervan uit mag gaan dat de bedrijfsvoering in goede handen is bij de stadsdeelsecretaris.

Bijlmerparktheater. Dit theater kampt met een exploitatietekort van ruimt 200.000 euro. De stadsdeelraad heeft unaniem uitgesproken dat het theater kostendekkend moet gaan en kunnen draaien. Toch was in de kadernota een structureel bedrag opgenomen om dit tekort af te dekken.

Ook nu stond er weer een bezuiniging op de kinderboerderijen gepland. SP had een motie ingediend om deze bezuiniging te voorkomen. Na de toezegging van het DB dat men zou gaan praten over de mogelijkheden tot bezuinigen trok de SP de motie in. D66-OZO heeft dezelfde motie toen maar namens zichzelf ingediend omdat wij het inmiddels zat zijn dat jaar in jaar uit dit zwaard van Damocles boven de kinderboerderijen hangt. Jaar in jaar uit is bewezen dat er niets meer af kan. PvdA, VVD en GroenLinks verwierpen de motie. Het Dagelijks Bestuur makte de kadernota op diverse punten boterzacht omdat “daar waar zou blijken dat een bezuiniging echt niet kan, men het ook niet zou doen”. Je mag toch verwachten dat men vooraf zou bekijken of het echt niet kan. Dus als alle maatschappelijk organisaties aangeven “dat het echt niet kan ”, en dreigen met onrust gaat het verhaal niet door."

Toch heb ik zo mijn bedenkingen bij het privatiseren van markten zoals D66/OZO dat voorstelt. Als het goed is zorgen die toch voor de zo broodnodige inkomsten van het stadsdeel? En wat is snippergroen? Waar ligt het snippergroen?

Update: Snippergroen zijn kleine stukjes openbaar groen met gras of struiken zonder een echte functie. Die stukjes willen mensen soms bij hun eigen tuin voegen of onderhouden en beplanten. Maar ik ben bang dat de verkoop van snippergroen alleen maar snippergeld oplevert.

© 2009