Klimaatverandering en de zwanenmossel

Het vennetje ten zuiden van de Gaasperplas is een bijzondere habitat. Eromheen groeien beschermde planten, en het riet (als het weer gaat groeien) zorgt voor beschutting voor vogels en kikkers. Maar nu rondom het vennetje de begroeiing is weggehaald, zal de zon in de zomer een sterker effect hebben op het water dat warmer zal worden. Ook onze zomers worden warmer en langer. In het water kan dat leiden tot botulisme en groei van blauwalgen. Zwanenmosselen zijn bodemdieren en zijn zelf voedsel voor andere dieren en legplaats voor de eieren van de bittervoorn. De zwanenmossel is ook zeer gevoelig voor hoge watertemperaturen.

zwanemosselen

Opgewarmd Nederland: "Zwanenmosselen raken al gestresst bij een temperatuur van 20ºC. Ze worden steeds minder selectief bij het filteren van voedsel en krijgen daardoor veel meer giftige blauwalgen binnen. Door deze vergiftiging verlaten de mosselen de bodem, komen in het nog warmere water vlak bij het oppervlak en gaan dood. Wanneer de watertemperatuur vlak boven de bodem 24ºC of hoger wordt, treedt er massale sterfte op. Dat is in 1994 én 1997 gebeurd, terwijl het in de eeuw daarvoor slechts sporadisch werd waargenomen. De zwanenmossel kan zich snel herstellen wanneer er weer een paar koele jaren volgen, maar een reeks van jaren met hoge (waterbodem)temperaturen zal de zwanenmossel en met hem de bittervoorn voorgoed wegvagen."

De zwanenmossel in ons vennetje loopt dus groot gevaar. En het vervelende is dat de klimaatverandering nog een handje geholpen wordt door de begroeiing rond het water weg te halen, waardoor er veel minder schaduw op het poeltje valt die de temperatuur nog enigszins kan beperken. Het idee om het ruiterpad helemaal rond het vennetje te laten lopen is dus ecologisch niet verantwoord.

Zo zie je hoe de klimaatverandering ook in onze directe omgeving gevolgen kan hebben en hoe ondoordacht handelen het ecosysteem nog verder kan aantasten.

© 2009