Koopkracht, daar gaat het om

imf

JOOP: "Het Internationaal Monetair Fonds heeft de groeiverwachting voor 2012 in de eurozone bijgesteld. Eerder verwachtte het IMF nog een groei van 1,7 procent, maar heeft dit cijfer nu bijgesteld naar 1,1 procent.

De groeiverwachting voor Nederland is 1,3 procent. Het IMF roept landen die er relatief goed voor staan als Nederland en Duitsland op om voorzichtig te zijn met bezuinigingen. Deze zouden wel eens ten koste kunnen gaan van de groei op korte termijn.

Het IMF waarschuwt dat de economische groei nog verder kan terugvallen als de schuldencrisis in Europa niet snel wordt opgelost. Ook voor de VS verlaagde het IMF de prognose van 2,7 naar 1,8. Het instituut wijst op de noodzaak van internationale samenwerking om te voorkomen dat de wereldeconomie een 'verloren decennium' tegemoet gaat."

Als een markteconomisch en neoliberaal bolwerk als het IMF oproept niet teveel te bezuinigen dan weet je dat het menens is. En de schuldencrisis is veroorzaakt en wordt steeds erger doordat de leningen steeds duurder worder voor de landen die het het moeilijkst hebben. Zolang er niets wordt gedaan aan dat mechanisme van groeiende intresten voor landen in de problemen, dus zolang de kapitaalmarkt zijn criminele gang kan gaan, is er geen verbetering in zicht.

Telegraph: "The International Monetary Fund claimed that Britain faced a double threat from low growth and high inflation and a one-in-six chance of falling back into recession due to the global economic turmoil.

The watchdog cut the country’s growth forecasts for the second time this year and warned that the Chancellor might have to water down his spending plans even if the economy did not actually contract again.

In the report, the IMF said that if British economic growth was lower than its forecast, the Chancellor should delay spending cuts."

IMF: "What is needed to sustain growth is that households and firms increase their demand as fiscal deficits are being rolled back. And, what we observe is that this is not going well for various reasons, most of them having to do with bad balance sheets, in effect. Tight bank lending, the legacy of the housing boom, high leverage for many households all turn out to be putting stronger brakes on the recovery than we had anticipated."

Christine Lagarde: "In the face of a more uncertain global environment, policymakers in low-income countries—as in many others—should be prepared to adapt policies as needed, according to country-specific circumstances.

In the event of a sharp downturn, the key will be to protect vital spending—to mitigate the impact on growth, and to protect the most vulnerable. Because the scope for countercyclical fiscal policy has become more limited, monetary and exchange rate policy could be used more actively—provided that inflation is moderate."

Als mensen steeds minder te besteden hebben zal de economie daar onder lijden. Ook de huizenmarkt zal verder kelderen. En dan zal Rutte niet anders kunnen dan ook de hypotheekrente-aftrek aan te pakken, en hem kennende zal dat niet gaan over dure villa's van boven de 350.000 Euro maar het hele huizenbestand, bij voorkeur de huizen van de middeninkomens.

Huizenmarkt-zeepbel: "Hans de Geus vertelde vandaag op RTLZ nog maar eens een keer dat de nationale hypotheekschuld een enorm risico voor de Nederlandse economie vormt. Omdat de politiek dit  jarenlang bleef ontkennen gaan we nu zeer grote problemen krijgen."

Huizenmarkt-zeepbel: "De makelaarsbranche moet drastisch inkrimpen. Er zijn zo’n tienduizend makelaarskantoren terwijl er op het moment plaats is voor hoogstens drieduizend."

Met andere woorden, Rutte is verkeerd bezig. Mensen (onder andere huizenkopers) hebben om de verkeerde redenen op de VVD gestemd. Als Rutte zo doorgaat met bezuinigen en weigeren om de juiste maatregelen te nemen, stevenen we af op een diepe recessie. En Wilders zit alleen maar in het wilde weg te schelden en houdt een oplossing nog verder af. De rijken hebben de crisis veroorzaakt, en horen er ook voor te betalen. Anders gaat ook de hele middenklasse eraan.

© 2009