Kop in het zand?

sad

Volkskrant: "De activiteiten van de drieduizend grootste bedrijven van de wereld veroorzaken jaarlijks 2200 miljard dollar (1,6 biljoen euro) schade aan de natuur. Het Britse onderzoeksbureau Trucost heeft dat becijferd, aldus een rapport van natuurbeschermingsorganisatie IUCN en het VN-milieuprogramma UNEP dat dinsdag in Londen wordt gepresenteerd.

De schade bestaat onder meer uit de uitstoot van broeikasgas CO2, luchtvervuiling en verspilling van water. De schade besloeg in 2008 ongeveer 6 à 7 procent van de totale omzet ofwel eenderde van de winst van de drieduizend grootste bedrijven.

Kernboodschap is dat natuurverlies schadelijk is voor de economie en dus ook voor het bedrijfsleven. 'Investeren in natuur is investeren in een duurzame economie', aldus directeur Willem Ferwerda van IUCN Nederland."

UNEP: "The report, entitled 'TEEB for Business' and part of a suite of reports being launched in the UN's International Year of Biodiversity, calls for companies to embrace concepts such as 'No Net Loss'; 'Ecological Neutrality' and ultimately 'Net Positive Impact' on the environment. "

Maar ook wat ons locaal bestuur betreft is een mentaliteitsomslag dringend noodzakelijk. Zelfs bij 'groene' besturen ontbreekt vaak de wil om natuur te ontzien. Het zijn de kleine beslissingen die bij mekaar opgeteld toch een groot effect kunnen hebbben.

Ik heb eerder al geschreven over het vennetje en het plan van Groengebied Amstelland om het ruiterpad om te leiden helemaal langs de rand van het vennetje. Het Oranjebos hoort volgens mij in de EHS, de ecologische hoofdstructuur thuis en alle beslissingen die worden getroffen over dit gebied moeten in de eerste plaats de natuur op z'n minst in stand houden. Het oorspronkelijke plan van GGA betekent toch een aantasting van het vennetje. Er zijn genoeg andere mogelijkheden die zelfs veel minder kosten. Dit is er een van, het aanpassen van een bestaande route (wat zand strooien) zodat geen bomen gekapt hoeven te worden.

ruiterpad

Bovenstaande omlegging sluit eenvoudig aan op het bestaande pad en hoeft niet over de doorwaadbare plek in het vennetje. Sommige ruiters gebruiken deze route al. Er hoeven dus geen bomen gekapt te worden rond het westelijke deel van het vennetje. Dat is echt nergens voor nodig. Het voorgestelde plan van GGA houdt in elk geval niet genoeg rekening met het instandhouden van de natuurlijke habitat van dit vennetje. Het is vooral op locale schaal dat bestuurders zich in de eerste plaats moeten laten leiden door instandhouding van de biodiversiteit door behoud van zoveel mogelijk groen. Er zijn genoeg recreatiemogelijkheden in Zuidoost. Behoud van natuur hoort bij GGA op de eerste plaats te komen, anders verliezen we beetje bij beetje steeds meer natuur.

Trouwens, de boeren rond het Gein mogen zich ook afvragen of hun inspanningen voor het milieu voldoende zijn. Consumptie en recreatie hebben hun grenzen.

DePers: "De huidige landbouwmethoden vreten veel te veel grondstoffen. Een groene revolutie is hoogst noodzakelijk, constateert TNO.

De grootste bedreiging voor de wereld? Het klinkt weinig angstaanjagend, maar het is de landbouw.

Die verbruikt een groot deel van de mondiale energieproductie, slurpt 70 procent op van het zoete water dat we produceren, neemt enorme oppervlakten in beslag (en steeds meer, vooral natuurgebieden) en de huidige landbouw is bovendien sterk afhankelijk van kunstmest (een aardolieproduct), en van fosfor, een grondstof die gewonnen wordt in Mauritanië en Chili, waar de bodem al redelijk in zicht komt.

Dit staat te lezen in het recent verschenen rapport Assessing the Environmental Impacts of Consumption and Production van het United Nations Environment Programme (UNEP)."

© 2009