Leefmilieu in gevaar

investeer

Natuur en Milieu: "Een nieuw kabinet moet extra maatregelen nemen om de Nederlandse klimaatdoelen te halen. Zo zouden energiebedrijven verplicht moeten worden om hun klanten te helpen met energiebesparing. Ook kan een nieuw kabinet een maximum stellen aan de CO2-uitstoot van elektriciteitscentrales. Dat stelt Stichting Natuur en Milieu in reactie op de evaluatie van het klimaatbeleid die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Energieonderzoekscentrum Nederland (ECN) op 29 april 2010 uitbrachten.
Lees hier het rapport van het PBL.

Uit de evaluatie blijkt dat Nederland haar klimaatdoelen niet haalt. Met het huidige beleid zal Nederland 30 miljoen ton CO2 teveel uitstoten in 2020. Dat is evenveel als de CO2-uitstoot van alle woningen en gebouwen in Nederland."

Planbureau voor de Leefomgeving: "De Referentieraming rapporteert ook over de te verwachten emissie van luchtverontreinigende stoffen. Naast de energie- en klimaatdoelen streeft het kabinet een aantal doelen na voor de vermindering van luchtverontreiniging. Deze doelen zijn veelal Europees en de EU zal ze in 2020 verder aanscherpen. De doelen voor stikstofoxiden, zwaveldioxide, fijn stof en vluchtige organische stoffen liggen binnen bereik bij uitvoering van het vastgestelde beleid. De uitstoot daarvan komt in 2020 rond het niveau van het Europese plafond. Voor de uitstoot van ammoniak is de kans op overschrijding van het doel reëel."

Bovenstaande paragraaf is behoorlijk misleidend waar gezegd wordt dat de doelen voor stifstofoxiden, zwaveldioxide, fijn stof en vluchtige organische stoffen binnen bereik liggen. Als de uitstoot rond of net tegen het niveau van het Europese plafond komt te liggen betekent dit toch dat in Amsterdam en vooral Zuidoost de luchtvervuiling drastisch zal toenemen. De verwachting is zelfs dat de Europese normen overschreden zullen worden. De Europese normen zijn geen gezondheidswaarden. Ook als de meting onder de 40 µg/m3 ligt wordt de gezondheid aangetast en sterven mensen voortijdig aan luchtvervuiling. Elke graad van vervuiling is slecht. De referentieramingen van het PBL zijn veel te rooskleurig voorgesteld. De werkelijkheid is bedroevender.

HeerlijkheidGein: "Misschien wordt 2010 wel een heel slecht jaar voor de luchtkwaliteit. Want wat blijkt, na nog maar amper drie maanden in dit nieuwe jaar ligt op veel meetpunten het aantal overschrijdingen van de dagnorm voor fijn stof al praktisch op eenzelfde niveau als voor heel 2009 en 2008. Dit geldt onder andere voor de meetpunten in Amsterdam, Hilversum, Haarlem, Bussum en Zaanstad. Als het zo door gaat dan zal de fijn stof dagnorm dit jaar op vele plaatsen in deze provincie overschreden gaan worden."

HeerlijkheidGein: "Van de 219 metingen liet zestien procent een uitslag zien die hoger was dan 40 μg/m3. Bij de gemeten locatie was er dus sprake van een overschrijding van de Europese norm zoals die voor het derogatiebesluit1 gold en zijn maatregelen ter verbetering van de luchtkwaliteit absoluut nodig. Ook omdat uit meetrapportages van de GGD Amsterdam blijkt dat de lucht niet schoner wordt en dat er sterke aanwijzingen zijn voor een stijgende trend van de hoeveelheid NO2 in de lucht, ondanks vigerend luchtkwaliteitbeleid in Amsterdam. Zelfs 32 locaties, waarvan 19 in Amsterdam, kwamen op een waarde van 50 μg per m3 of hoger. In alle gevallen ging het hier om locaties langs de hoofdwegen van de betreffende steden. De hoge NO2-waarden zijn, gezien de locaties, direct aan het wegverkeer te wijten."

Het is nog mogelijk tot 6 mei een zienswijze in te sturen over het Ontwerp Tracébesluit, in het bijzonder de Gaasperdammerweg.  Er is in het OTB geen studie gedaan naar de effecten van fijnstof PM2.5 en er is geen luchtfiltering gepland in de Gaasperdammerwegtunnel. Op drie plekken, de sleuven in het midden en de twee tunnelmonden komen de uitlaatgassen vrij naar boven. Dat is een gevaar voor de volksgezondheid.

natuurenmilieu

© 2009