Locale verkiezingen

Er zijn volgend jaar maart verkiezingen voor de gemeenteraad en voor de bestuurscommissies in de stadsdelen.

Wethouder Andrée van Es, raadsvergadering 12 juni: "Het gaat over democratie, over lokale democratie en om betrokkenheid van Amsterdammers bij hun bestuur en vice versa. Dit is het begin van een nieuwe periode."

Andrée is een lieve meid, maar ik heb toch mijn bedenkingen over de locale democratie, zeker hier in Zuidoost. Daar kom ik bij gelegenheid nog uitvoerig op terug.

Volkskrant: "Als je er op gaat letten, doet de overheid eigenlijk precies wat ze wil dat haar burgers niet doen, schrijft columnist Max Pam.

De gemeente wil graag dat haar inwoners de auto laten staan, maar voor genoeg plaatsen waar je fietsen neer kunt zetten, heeft zij niet gezorgd. Van dat tekort heeft de gemeente nu een lucratieve business gemaakt. Je fiets ophalen kost geld. Niet opgehaalde fietsen worden geveild. De overheid als fietsendief.

Geheel in het beeld past het bericht dat de Britse geheime dienst de AIVD juridische adviezen gaf hoe je de Nederlandse wetten moet omzeilen. 'Nederlanders hebben enkele wetgevingshordes die moeten worden genomen', staat er droog.

De politicus van nu zal moed nodig hebben. Wij burgers hoeven niet allemaal een Edward Snowden te zijn, maar enige Zivilcourage kunnen wij wel gebruiken."

Rob Zwetsloot heeft alvast een nieuwe partij opgericht.


ROB: "ROB: voor een nieuw Amsterdam 

 ..niet langer moeten de hobbies en het eigenbelang van de elite de agenda van de politiek bepalen.

..de politiek moet niet doof en blind zijn voor de woede en de frustratie onder de bevolking.

..eindelijk moet er eens naar de Amsterdammers geluisterd worden, in plaats van dat de bureaucratie als een stoomwals over ze heen dendert.

..alle hens aan dek om menswaardige zorg voor de gehandicapten, zieken, ouderen in stand te houden, dwars tegen de bezuinigingen in. Minder managers, meer handen in de zorg.

.. de deelraden, die na de verkiezingen gewoon terugkomen onder de naam bestuurscommissie, en dus door kunnen gaan met hun destructieve en geldverslindende werk, moeten zo snel mogelijk worden afgeschaft.

..de positie van kleine zelfstandigen en zzp-ers moet worden verbeterd, in plaats van dat hun het leven zuur wordt gemaakt met regeltjes en lastenverzwaringen.

..de lokale politiek moet niet langer de oren laten hangen naar wat ze in Den Haag beslissen, maar een eigen koers varen.

..onze privacy wordt onvoldoende beschermd, de veiligheid van online betalen, alle online gegevens in databanken van de gemeente, alle camera's die ons dag en nacht opnemen, kan steeds minder worden gegarandeerd. Er moet een open en veilig digitaal beleid gevoerd worden.

..we moeten ophouden met al die heilloze privatiseringen van bv de haven, het gvb of het drinkwater.

..de stad moet met forse stappen de achterstand op het gebied van duurzaamheid inhalen.

..de mensen zijn het beu dat de IJtunnel en de metro iedere zomer dicht zijn, geld over balk wordt gesmeten aan projecten als Muziq en Fabhannel, dat kosten voor verbouwingen van musea uit de hand lopen, dat vrienden van de deelraad op kosten van de belastingbetaler naar de Efteling gaan, de tekorten bij circus Elleboog, enzovoort enzovoort

het moet anders, het kan anders, stem daarom


voor de verandering

de radicale oppositie beweging"


Dat klinkt goed. Hun programma:

    "ROB schaft de deelraden af. Wat er van de deelraden over is (bestuurscommissies) functioneert slechts als opleidingscentrum en banenmachine van de heersende partijen, de PvdA en de VVD voorop. Weg ermee. Dan is duidelijk waar de macht ligt, waar ingesproken kan worden en is er in ieder geval een geldslurper minder.

    Zorg. Wie heeft er geen al dan niet demente oudere in de familie waarvan je, als je na je bezoekje aan het verzorgingscomplex huiswaarts keert, hoofdschuddend denkt: 'Ik kan hem of haar eigenlijk hier niet achterlaten'. ROB gaat hier wat aan doen, net zo lang en zo hard tot er meer handen aan het bed zijn, betere voorzieningen komen en ouderen weer het respect krijgen dat ze verdienen.

    ROB komt op voor de ZZP-er, dat typische verschijnsel van onze generatie. Een -grote - groep die sinds de laatste grote crisis in de jaren '80 zo vriendelijk was om het zelf allemaal maar uit te zoeken omdat er geen banen waren en waarvan er velen op de rand van het bestaansminimum verkeren. Meer gemeentelijke voorzieningen voor deze groep.

    Het middle management in de zorg en onderwijs wordt afgeschaft: geen loos ge-vergader door mensen die los staan van de praktijk. Zelfbestuur werkt.

    Onderwijs: meer geld naar het openbaar onderwijs. Gelijke onderwijskansen voor alle Amsterdammers. Meer en beter onderhoud voor alle gemeentelijke onderwijspanden. Misstanden als een schoonmaakkwartiertje voor basisschoolleerlingen worden aangepakt.

    Digitale burgerrechten: privacy voor alle Amsterdammers en inzage in alle dossiers voor iedereen.

    Gemeentezaken via internet regelen is prima, maar Amsterdammers moeten hun zaken ook, allemaal, bij het loket kunnen blijven afhandelen.

    ROB zet Amsterdam terug in het Stedelijk. Het Stedelijk Museum is een internationaal prestigeproject. En dat is prima, maar de Amsterdamse kunstenaar, die de nieuwe vleugel, waar hij ooit terecht kon, is ontnomen, heeft daar niet veel aan. Dus: structureel Amsterdamse kunst in het Stedelijk. Zodat het Stedelijk weer de bruisende kunstmachine wordt die het ooit was.

    Gratis fijnmazig OV: Amsterdammers krijgen een kaart waarmee ze gratis kunnen reizen, toeristen betalen een redelijke vergoeding.

    Softdrugs worden legaal tegen redelijke prijzen verkocht. Alle achterdeuren zijn legaal. Snij de enige echte georganiseerde criminaliteit in Amsterdam de pas af. Weg met opgedrongen verslavingszorg. Amsterdam gaat langduring werklozen inzetten om drugs te produceren. Van de opbrengsten worden oa het gratis OV en onze plannen voor de zorg gefinancierd.

    Openbare toiletten voor iedereen. Zowel vrouwen als mannen kunnen overal in de stad veilig en schoon gratis naar de wc. Ook hiervoor worden langdurig werklozen ingezet. Als het in China kan, dan moet het in Amsterdam zeker kunnen.

    Toerisme is groot geworden de laatste jaren, niet alleen in Amsterdam. Prima. Alleen houdt dat ook overlast in en zwichten bestuurders voor de verleiding veel te investeren in publiekstrekkers waar de Amsterdammer weinig aan heeft -zie het Stedelijk. De inkomsten uit toerisme moeten gebruikt worden om van Amsterdam -weer- de tolerante, interessante stad te maken waar toeristen zo graag naartoe komen.

    De binnenstad wordt waar mogelijk autovrij. Goede voorzieningen voor automobilisten die vanwege werk of handicap de auto nodig hebben. Ruim baan voor fiets en OV."

Verkeersnet: "Een gratis abonnement voor de bus is goed voor de gezondheid van 60-plussers. Ze zijn daardoor meer in beweging, aldus een onderzoek van de Imperial College London.

Uit cijfers van het Engelse onderzoek naar verplaatsingsgedrag blijkt dat mensen van alle sociaal-economische groepen die in het bezit zijn van een busabonnement geneigd zijn om meer te lopen. En uit eerder onderzoek blijkt volgens de onderzoekers dat 15 minuten beweging per dag het overlijdensrisico met 12 procent terugbrengt bij 60-plussers.

Gratis buskaartjes voor mensen boven de 60 zijn in 2006 in Engeland geïntroduceerd, vooral om een sociaal isolement te voorkomen. Ouderen mogen buiten de spits en in vakantieperioden vrij reizen. Maar onder druk van de bezuinigingen dreigt de maatregel te worden teruggedraaid. Uit het onderzoek bleek ook dat het bezit van een auto leidt tot minder bewegen."

© 2009