Meer miljonairs dankzij crisis

miljonairs

RTL: "Miljonairs hebben weinig last van de kredietcrisis. Dankzij de opleving van de aandelenmarkten en de snelle groei van opkomende economieën zijn er wereldwijd nog veel vermogenden. In Nederland steeg het aantal rijkaards naar een nieuw recordniveau.

Volgens de schattingen van de zakenbankiers waren er vorig jaar wereldwijd tien miljoen personen die minstens 1 miljoen dollar ter beschikking hadden om te beleggen. Dat waren er 17 procent meer dan in 2008. In dat jaar daalde het aantal miljonairs door de crisis op de financiële markten nog met 15 procent, tot 8,6 miljoen. Samen hadden de rijken der aarde vorig jaar 39 biljoen dollar beschikbaar voor beleggingen. Dat was 19 procent meer dan in 2008.

In Nederland steeg het aantal vermogenden met bijna 15 procent tot het recordaantal van circa 122.000. 'De aandelenbeurzen zijn heel hard gestegen', verklaarde Patrick Neuwirth van Cap Gemini die sterke groei. 'En dan gaat het niet alleen over de Nederlandse beurs, want zeker de Nederlandse miljonair kijkt over de eigen grenzen heen.'"

Volkskrant: "Rijke Nederlanders trekken zich niets aan van de economische crisis. Het aantal Nederlandse miljonairs is nooit zo hoog geweest als in het crisisjaar 2009. In dat jaar van historisch grote krimp steeg het aantal miljonairs met 15 procent naar 121.700 personen. Hun gezamenlijke vermogen groeide nog harder."

De kop van de Volkskrant (Veel meer rijken, ondanks de crisis) is niet helemaal correct. Eigenlijk moet er staan: Veel meer rijken, dankzij de crisis. Het is duidelijk dat de nieuwe miljonairs de profiteurs van de crisis zijn, diegenen die profiteerden van de privatiseringen en dereguleringen. Het geld moet ergens vandaan komen, namelijk uit uw portemonnee. Dat rijke Nederlanders zich niets aantrekken van de crisis is een platitude: de rijke Nederlanders met hun speculaties zijn de oorzaak van de crisis.

Wat we nu meemaken is armoede te midden van rijkdom, poverty amidst riches.

Het probleem in onze economie is de verdeling van de rijkdom, dus de verdeling van de koopkracht. Het spreekt vanzelf dat bij een gelijke geldstroom wat de een meer krijgt af gaat van wat de ander heeft. Dat de miljonairs bijdragen aan onze nationale economie is een mythe. Het geld van miljonairs wordt belegd, meestal in het buitenland - waar de opbrengst het grootst is, en komt in het virtuele circuit terecht, dat van de speculatie om steeds meer op te brengen. En het is juist deze graaizucht die de financiële markten de crisis in stortte. Wat de miljonair besteedt in zijn eigen land is te verwaarlozen. Het geld van de gewone burger daarentegen gaat rechtstreeks terug in de nationale reële economie.

Dat het economisch goed gaat met de nieuwe opkomende landen als India is een grove vertekening van de werkelijkheid. Het gaat heel goed met een kleine kaste, de oligarchie. Maar meer dan 37% van de Indiase bevolking van 1,35 miljard mensen leeft onder de armoedegrens. De spreekwoordelijke wijsheid van het oosten is een schandalige mythe. Het systeem van godsdiensten en kasten houdt de bevolking arm. Er is in India meer respect voor de koe dan voor de mens. Dit heeft niets met wijsheid van doen, maar alles met uitbuiting en ellende als gevolg.

© 2009