Naar een verder herstel

visie groene coalitieFaunabescherming: "In de Tweede Kamer werd op 25 september een rondetafelgesprek gehouden over de nieuwe natuurwet. De wet die de huidige Flora- en faunawet en andere relevante wet- en regelgeving gaat vervangen en op 1 januari 2015 in werking moet treden. De jagers en projachtpartijen waren prominent aanwezig. Van de elf genodigden, waren er vijf die geen ander doel hadden dan reclame maken voor de plezierjacht. Dat Tweede Kamerleden altijd aandachtig luisteren naar wat jagers en boeren te vertellen hebben is ons bekend, maar hebben ze ook geluisterd naar de mening van de 4 miljoen mensen die de achterban vormen van de Groene Coalitie?

Lees alle aanbevelingen van de Groene Coalitie in haar visiedocument."

Vlinderstichting: "De populaties wilde dieren zijn de afgelopen veertig jaar wereldwijd met gemiddeld 52 procent afgenomen. Belangrijkste oorzaken zijn vernietiging van leefgebied, jacht, stroperij en overbevissing.

Diersoorten die in zoetwater leven staan het meest onder druk. In meren, moerassen en rivieren zijn de populaties vissen, reptielen en amfibieën met 76 procent gedaald. Maar er zijn ook lichtpuntjes: als gebieden een beschermde status hebben, blijkt de afname van de soortenrijkdom veel minder sterk.

Herstel in Nederland mogelijk

Voor het eerst heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een Nederlandse Living Planet Index uitgerekend. Daaruit blijkt dat sinds 1990 voorzichtig herstel is gemeten, nadat vanaf 1950 veel soorten bedreigd zijn geraakt. De dierpopulaties zijn de afgelopen kwart eeuw met gemiddeld 22 procent toegenomen.

Er lijkt sprake van een recente omslag van een forse achteruitgang van dier- en plantensoorten tot 1995 naar een lichte vooruitgang daarna."

CompendiumVoorDeLeefomgeving: "Er lijkt sprake van een recente omslag van een forse achteruitgang van dier- en plantensoorten tot 1995 naar een lichte vooruitgang daarna. Sinds 1995 zijn er minder soorten zoogdieren, libellen en hogere planten bedreigd, en sinds 2005 neemt tevens de bedreiging van broedvogels en reptielen wat af. Bij dagvlinders en amfibieën is nauwelijks of geen herstel te melden. Eén op de drie soorten in Nederland is nog steeds bedreigd."

Ik vrees dat als het evenementenbeleid in Nederland nog verder ontwikkeld wordt en niet alleen onze parken maar ook onze natuurgebieden gaat inpalmen, de natuur weer zienderogen achteruit zal gaan. 

© 2009