Natuurberichten

Allereerst een positief bericht. Daarna gaat het bergaf.

NRC-CharityAwards

RedDeRijkeWeide: "Vogelbescherming heeft met de advertentie ‘Zie jij ze nog?’ over de campagne Red de Rijke Weide de publieksprijs gewonnen van de NRC Charity Awards 2014. Onze advertentie won met ruim 10.000 stemmen. 200 organisaties hadden een advertentie ingestuurd.

Vogelbescherming is uiteraard blij met het winnen van de publieksprijs, die bestaat uit gratis publicatie van de advertentie in NRC Handelsblad of nrc.next. De prijs betekent letterlijk ruimte om het belangrijke verhaal van de rijke weide te vertellen. 

De campagne Red de Rijke Weide heeft als doel de bloemrijke weide vol bijen, vlinders en vogels terug in Nederland te krijgen. Al meer dan 88.000 mensen hebben de petitie ondertekend. U heeft nog tot half oktober de tijd om óók de petitie te ondertekenen."

shot_2407

RedDeRijkeWeide: "Natuur ondergeschoven kindje bij Rutte 2

Herstel van natuur blijft een ondergeschoven kindje bij het kabinet Rutte 2, zo blijkt uit de Miljoenennota en Troonrede. De Troonrede noch de Miljoenennota besteden ook maar enige aandacht aan natuur, terwijl de urgentie voor een goed natuurbeleid onverminderd groot is.

Het Planbureau voor de Leefomgeving constateerde  vorige week in de Balans voor de Leefomgeving dat voor de milieudruk op natuur een fundamentele beleidsherziening nodig is. Maar het kabinet geeft niet thuis op dit punt. Wel wil het economische groei onder andere door een duurzame landbouw en visserij. Dat klinkt mooi maar dat moet nu concreet waar gemaakt worden en daarbij zal behoud van biodiversiteit plek moeten krijgen.

Want juist in het landelijk gebied gaat de natuur nog steeds achteruit met als meest zichtbare symbool de weidevogels. Met het opheffen van de melkquota per 2015 dreigt de intensivering van de melkveehouderij alleen nog maar toe te nemen. Vogelbescherming Nederland roept de overheid daarom op om verduurzaming van de landbouw ambitieus aan te pakken."

Natuurbericht: "Eind mei constateerden meerdere leden van de Werkgroep Europese Orchideeën afzonderlijk van elkaar dat nabij Almere orchideeën waren afgemaaid. Joop ten Dam deed namens de W.E.O. aangifte van de overtreding.

In eerste instantie werd melding gedaan bij de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Hoewel de organisatie bevoegd is om op te treden, werd al snel medegedeeld dat er alleen actie ondernomen wordt wanneer er geen sprake is van een zogenaamde "heterdaad"-casus. Daarnaast is het orgaan ernstig onderbemand en nauwelijks in staat zich te laten gelden in dergelijke zaken. Om deze reden werd de kwestie ook aanhangig gemaakt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (R.V.O.) team Handhaving Dier, Natuur en Handhavingsregie.

De vindplaats nabij de Hollandse Brug is al jaren bekend bij diverse leden van de Werkgroep Europese Orchideeën. Rien Schot en Karel Kreutz, beide orchideeënkenners en lid van de W.E.O. bezochten eind mei de bewuste groeiplaats om te constateren dat alle orchideeën afgemaaid waren. Op de plek groeien tienduizenden exemplaren van Moeraswespenorchis (Epipactis palustris), honderden exemplaren van zowel Rietorchis (Dactylorhiza majalis subsp. praetermissa) als Vleeskleurige orchis (Dactylorhiza incarnata subsp. incarnata).

Reguliere werkzaamheden zoals maaien vallen onder de noemer 'bestendig beheer en onderhoud'. Wanneer een gemeente gebruik maakt van een door het ministerie goedgekeurde gedragscode, hoeft geen ontheffing voor de Flora- en faunawet aangevraagd te worden, mits de werkzaamheden vallen onder bestendig beheer en onderhoud en aan de randvoorwaarden wordt voldaan. Deze bestaan onder andere uit een inventarisatie-inspanning waarmee de verspreiding van beschermde soorten in kaart wordt gebracht. Komen er beschermde soorten voor dan dienen er specifieke maatregelen getroffen te worden om schade aan de beschermde soorten te voorkomen. De W.E.O. roept de gemeente op om zich aan de door haar ingediende en goedgekeurde gedragscode uit 2009, te houden (Omgaan met beschermde planten en dieren in Almere)."

Onze media zijn ook niet erg verantwoordelijk bezig. Koppen als "Wildplukken is razend populair... Wildplukken is de nieuwste rage van het 'doe-het-zelf tijdperk'" creëren een hype en sensatie. En dat is nergens voor nodig. Er is geen rage. Die wordt wel aangewakkerd door sommige instellingen en bestuurders die natuur willen promoten als een supermarkt waar vrijelijk geplunderd mag worden. Trouwens, wie weet hoeveel honden en bosbezoekers er over die aanlokkelijke paddestoelen geplast en gepoept hebben?

Trouw: "Wildplukken is razend populair, maar eigenlijk verboden

Wildplukken is de nieuwste rage van het 'doe-het-zelf tijdperk'. Zelf de natuur intrekken om je avondmaaltje te zoeken, zo moeilijk lijkt het niet. Maar wildplukken is eigenlijk bij wet verboden. Bovendien kan het gevaarlijk zijn voor de leek.

Niet iedereen is gelukkig met de 'back to the basics' bosbezoekers, die bramen van struiken graaien of graven naar eetbare wortels. Wildplukken is formeel niet toegestaan. Officieel is het gevonden voedsel niet het eigendom van de plukker, omdat de grond van de overheid is of van een particulier. Er staan zelfs stevige boetes op wildplukken, hoewel de kans daarop vrij klein is. De hobby wordt meestal oogluikend toegestaan door Staatsbosbeheer. Mits de pluk voor eigen gebruik is en de natuur geen schade ondervindt.

De bosbewaker staat niet alleen in zijn opvattingen. Op blogs en fora stellen meer natuurkenners dat het wildplukken gevaarlijk kan zijn. Het voedingscentrum waarschuwde begin deze maand nog voor giftige planten en paddenstoelen. Dit jaar zijn inmiddels zeven mensen in het ziekenhuis opgenomen die verkeerde paddenstoelen hadden gegeten. En het paddenstoelenseizoen is nog maar nauwelijks begonnen."

De stoelendans is ook begonnen. De festivals schieten met veel lawaai als vreemde paddestoelen uit de grond. Het is trekken en duwen voor voorrang en een goed plekje. Ook geen gezonde situatie. Onze groengebieden als plunderplek en festivalterrein. 't Is te gek om los te lopen.


AT5: "Het festival Appelsap had de laatste jaren vooral te kampen met de Vrienden van het Oosterpark. Nu ligt het in de clinch met de Vrienden van het Flevopark.

Dit park is de alternatieve locatie voor het hiphopfestival nu het Oosterpark wordt gerenoveerd. In een inspraakronde tijdens de commissievergadering in Oost gisteravond stonden de twee partijen lijnrecht tegenover elkaar.

'Ik wil graag beloven dat ik mijn best ga doen het park netjes achter te laten', aldus organisator van Appelsap Joris Methorst.

Maar tegenstanders vrezen dat het festival onherstelbare schade aan het park zal aanrichten. 'Wij willen het festival onder geen voorwaarde. Het tast het karakter van het park aan. Het is een heel bijzonder park en daar moeten we trots op zijn', vindt Goos van der Sijde, voorzitter van Vrienden van het Flevopark. "

© 2009