Nog teveel luchtvervuiling

Trouw: "Hoewel de luchtvervuiling in Europa is verminderd, ademde in 2011 zo'n 90 procent van de stedelingen nog altijd regelmatig te veel vervuilde lucht in. Dat blijkt uit een onderzoek van het Europees Milieuagentschap (EEA), dat dinsdag werd gepubliceerd. In Nederland krijgen ook de plattelandsbewoners opvallend vaak te veel vuile lucht binnen.

Vooral de hoeveelheden fijn stof en ozon zijn vaak veel te hoog. In Europese steden ademt 85 tot 98 procent van de inwoners jaarlijks regelmatig te veel van deze vervuiling in, waardoor zij een grotere kans hebben op bijvoorbeeld ademhalingsproblemen, hart- en vaatziekten en een vervroegde dood. Dat is niet alleen naar voor die mensen, maar ook voor de gehele economie, waarschuwt de EEA.

Volgens het rapport is het op het platteland over het algemeen beter toeven, al zijn er ook rurale gebieden waar regelmatig te hoge concentraties worden gemeten. Italië spant daarin de kroon, maar ook het Nederlandse platteland behoort tot de meer vervuilde groene gebieden van Europa als het gaat om de luchtkwaliteit."

shot_1423

Trouw: "Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu is persoonlijk aansprakelijk voor de gezondheidsschade van inwoners van de Rotterdamse wijk Overschie. Dat stelt Arno Bonte, fractievoorzitter van GroenLinks Rotterdam.

In 2012 ging de snelheid op de A13 omhoog van 80 naar 100 kilometer per uur. GroenLinks constateerde eerder uit eigen metingen dat de luchtvervuiling anderhalf keer zo groot is als toegestaan. De Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond stelde in een rapport verschenen in maart dit jaar dat de uitstoot van stikstofdioxide 2,5 keer zo hard is gestegen als was voorzien in de berekeningen van Schultz.

Morgen is in Rotterdam een rechtszaak over de kwestie. De gemeenteraad van Rotterdam nam eerder een motie van GroenLinks aan om de maximumsnelheid weer te verlagen. Ook Milieudefensie wil dat Schultz haar besluit terugdraait."

Een onverantwoordelijke overheid komt steeds vaker voor rechtzaken te staan. Ook in Amsterdam verweren burgers zich voor het behoud van het groen en tegen de aantasting van het groen door festivals en parkeerplaatsen.

DiemerparkGroen: "Hierbij stellen wij beroep in tegen het besluit van 25 juni 2013 door de deelraad van stadsdeel Amsterdam Oost tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan IJburg 1e fase.

Wij hebben ernstige bezwaren tegen de aanleg van parkeervoorzieningen voor auto’s in het Diemerpark.

De gemeente Amsterdam erkent in de Structuurvisie Amsterdam 2040 dat ‘groen’ een onmisbare functie vervult voor “groene recreatie, verbetering leefklimaat, waterhuishouding, hittedemping, verbetering luchtkwaliteit, biodiversiteit en voedselproductie.” (Structuurvisie Amsterdam 2040 , pag. 239).

Niet alle hier genoemde aspecten spelen een rol in het Diemerpark, maar dat voor ingrepen in de Hoofdgroenstructuur, zoals het Diemerpark, een zorgvuldige besluitvorming noodzakelijk is, is evident.

Ruimtelijke ontwikkelingen in de Hoofdgroenstructuur moeten volgens de Structuurvisie op inpasbaarheid worden beoordeeld, waarvoor een aantal criteria gelden. Per ‘groentype’ zijn bepaalde ingrepen wel en niet toegestaan."

En dat het opheffen van tramlijnen in Amsterdam ook niet bevorderlijk is voor een gezonde stad mag duidelijk zijn.

Teken de petitie voor behoud lijn 25

RedAmsterdam: "Het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB is van plan om met ingang van 2014 tramlijn 25 op te heffen. De tramverbinding is echter van groot sociaal, cultureel en economisch belang voor (oudere) bewoners van Amsterdam Zuid en voor de stad Amsterdam. Wij roepen het GVB op om tram 25 te behouden."

© 2009