Ondeugdelijke Quickscans

shot_1261
Lepelaar in het Sloterpark
Klik voor filmpje
Vereniging Vrienden van de Sloterplas

Bericht uit een vogelgroep: 

"Vanochtend las ik het verslag van de monitoring door Tauw BV van de vogels die bestookt werden met de herrie en de overlast van Mystic Garden in het Sloterpark op 1 juni 2013. Tauw BV heeft vastgesteld dat de Flora- en Faunawet niet is overtreden. Gisteren kreeg ik van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bericht, dat mijn melding van het verdwijnen van de jonge Lepelaars tijdens het festival geen aanleiding gaf tot nader onderzoek, omdat er geen strafbaar feit zou zijn gepleegd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laat het aan de organisatie van festivals over om zelf vast te stellen of ze zelf de wet hebben overtreden. God helpe je de brug over met zo'n overheid!

Tauw BV heeft bij de inventarisaties twee vestigingsplaatsen van de blauwe reigers gemist. Tauw BV maakt melding van tijdens het festival vast broedende lepelaars op het nest. Mogelijk zouden er jongen zijn. Ik stel vast dat Tauw BV de laatste instantie is die dit stel op het nest heeft zien broeden. Toen ik op 1 juni 15:00u., tijdens het festival het nest bekeek, stonden er twee lepelaars op. Dat was een veeg teken, want het was die dag bepaald fris voor de tijd van het jaar. De Lepelaars voerden geen jongen, zoals ze de twee voorafgaande dagen hadden gedaan. De dagen daarop stond er aanvankelijk een stel op het nest en later werd er weer gebroed. Onder het nest zag ik op 3 juni de lege schaal van een uitgekomen ei en een verbrijzelde schaal van een wrsch. gepredeerd ei liggen. Van enig jong op het nest was geen sprake meer. Er werd gebroed door een ander paar, want zo snel na het mislukken van een broedsel kan een lepelaar onmogelijk al nieuwe eieren leggen.

Tauw BV heeft broddelwerk geleverd ten behoeve van Faul BV die Mystic Garden organiseerde. Uit het artikel in Trouw van 1 juni 2013 blijkt dat de werkwijze en de conclusies van Tauw BV de instemming hebben van Waardenburg. Waardenburg doet onderzoek naar vogels. De resultaten van onderzoek van Waardenburg worden gebruikt om ecologische adviezen te geven, bijvoorbeeld over festivals in broedkolonies van kwetsbare vogelsoorten. Ik las in Ardea een interessant verhaal over de lange seizoenstrek van de Noordse Stern. Één van de onderzoekers blijkt bij Waardenburg werkzaam te zijn. Mogen we binnenkort een houseparty verwachten op het wad van Balgzand of in de Petten? Geheel omkleed met ecologisch advies van Waardenburg en met monitoring achteraf door dezelve?

Paul J. Marcus"

AOAnoise

In andere parken is dezelfde ervaring opgedaan. De Nederlandse normen voor alle soorten overlast, waaronder geluid, zijn niet reëel. In andere landen zijn die gunstiger voor de fauna. Er zijn studies die aantonen dat zelfs niveaus van 45dB verstorend zijn voor sommige vogels. Sommige vogels hebben misschien een kleiner bereik van hoorbare frequenties, maar zijn veel gevoeliger voor de frequenties die boven de bassen liggen en onder de hoge tonen.

Wie zich wil verdiepen in de schadelijke effecten van lawaai tijdens festivals, zowel voor mens en dier, kan een rapport downloaden van de World Health Organisation.

Guidelines for community noise

Het blijkt dat de door overheden gebruikte redenering dat vogels niet gevoelig zijn voor de lage tonen en een kleinere frequentieschaal aan hoorbaar geluid hebben, niet deugt om aan te tonen dat vogels geen schade ondervinden van festivals. Ze horen misschien wel minder bassen, maar vogels hebben vaak een grotere gevoeligheid voor geluid dan mensen. De schade aan het gehoor van mens en dier gebeurt vooral in de frequenties van 3000 tot 6000 Hz, met de grootste schade bij 4000 Hz. De frequentie van spraak is 100 tot 6000 Hz. Volgens het rapport zou het continue geluidsniveau buitenshuis nooit meer dan 55 dB mogen bedragen.

De normen voor festivals zijn veel te hoog en schadelijk.

"Declines in densities of woodland and grassland bird species have been shown to occur at noise thresholds between 45 and 48 dB, respectively; while the most sensitive woodland and grassland species showed declines between 35 and 43 dB, respectively. Songbirds specifically appear to be sensitive to very low sound levels equivalent to those in a library reading room (~30 dBA) (Foreman and Alexander 1998). Given this knowledge, it is possible that effects to sensitive species may be occurring at ≥ 1 mile from the center of a wind facility at periods of peak sound production.

Noise does not have to be loud to have negative effects. Very low frequency sounds including infrasound are also being investigated for their possible effects on both humans and wildlife. Wind turbine noise results in a high infrasound component (Salt and Hullar 2010). Infrasound is inaudible to the human ear but this unheard sound can cause human annoyance, sensitivity, disturbance, and disorientation (Renewable Energy World 2010). For birds, bats, and other wildlife, the effects may be more profound."

http://www.fws.gov/windenergy/docs/Noise.pdf

© 2009