Rutte gaat op de Griekenland toer

28-aaargh-crisis

De Pers komt met een stukje dat weer eens aantoont hoe gelijkgeschakeld onze pers is: "Investeren in wegen is goed voor Nederland. Zo plat is het. Hallo jankerds, er zitten heus wel wat pareltjes tussen hoor [in de miljoenennota]." Zo plat is De Pers. Investeren in oorlog levert zeker nog meer op. Moet je daarom oorlog gaan voeren? De platte toon van de discussie is gezet. Trouwens, als ik mij goed herinner begon Hitler ook met het aanleggen van steeds meer snelwegen.

DePers: "Terwijl in gans het land wordt gesproken over het aanhalen van de broekriem, regelt de CDA-bewindsman miljarden voor investeringen in onderzoek en ondernemingen.
Voor de kosten en investeringen die bedrijven maken bij het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe producten voert het kabinet belastingaftrek in. Kassa! Vanaf 2012 is voor de belastingaftrek 250 miljoen opzijgezet, oplopend naar 500 miljoen in 2014. Vanaf 2013 komt hier nog een extra stimulans voor innovatie bij van 100 miljoen euro.

Zo worden de VROM-inspectie en de inspectie van Verkeer en Waterstaat samengevoegd."

Dat maakt het meteen al duidelijker: dit kabinet gaat met het geld dat bezuinigd wordt op de zwaksten, op gezondheidszorg en cultuur en op de middenklasse, de bedrijven spekken, bedrijven die volgens het heersende neoliberale principe winst maken en dus geen subsidie nodig hebben. En ruimtelijke ordening en milieu worden ondergeschikt gemaakt aan verkeer en waterstaat. Maak je borst maar nat. Meer beton, minder groen. Minder geld voor de middenklasse, meer geld voor de kleine kliek rijken. Dat is precies het scenario dat ervoor zorgde dat Griekenland de ellende instortte. Dat gaat Rutte nog eens overdoen. Want shock therapie is nodig volgens hem. Het bedrijfsleven wordt gestimuleerd, maar de bevolking wordt gekort. Dat rijmt niet, want als het bedrijfsleven wil floreren zal de koopkracht van de bevolking dat waar moeten maken. Het vertrouwen van de consument en de bestedingen zullen dalen. Zo plat is het. De onbekwaamheid van een rechtse overheid wordt ook nog eens gecentraliseerd. Dus nog grotere fiasco's met de IT-projecten. De grimas van Donner kan al niet groter.

credit_crisis_254265

Interessant om te lezen is dit artikel in Klasse:

Griekse Schuld: Verrot land of verrot systeem?

"Onmiddellijk nadat de crisis in Griekenland uitbrak, begon er ook een massale aanval van Westerse media tegen de Griekse bevolking. De staatsschuldcrisis werd voorgesteld als het resultaat van wanbestuur van publieke middelen, corruptie, lage productiviteit, een buitensporig grote publieke sector en een belachelijk genereuze welvaartsstaat. Daarnaast benadrukken de media - waarbij de Nederlandse media voorlopers geweest zijn - de verantwoordelijkheid van de 'gewone' Griekse burger voor de crisis. Plotseling gingen alle kranten verhalen afdrukken over Grieken die handig belasting zouden weten te ontwijken, hoge lonen ontvangen voor weinig werk, uitkeringen ontvangen waar ze geen recht op hebben en al op 53-jarige leeftijd met pensioen zouden gaan.

Geen enkele van die verhalen is waar. Een snelle blik in de officiële cijfers van EUROSTAT of de OESO leert al dat Grieken gemiddeld 2120 uur per jaar werken (de Nederlanders 1389) en ze gaan gemiddeld met pensioen als ze 61.9 jaar zijn (de Nederlanders 62.1). Belastingontduiking bestaat alleen voor rijken. Er zijn 4000 offshore bedrijven actief in Griekenland, die helemaal geen belastingen betalen. Wat de ambtenaren betreft: die beslaan 22.6 procent van de totale arbeidskracht (22.7 procent in Nederland) (cijfers ILO 2006). In 2009 bedroeg het totaal aan uitgaven aan lonen en pensioenen voor ambtenaren 10.3 procent van het BBP en sociale uitgaven 15 procent.

Volgens het Global Wealth Databook (Oktober 2010) hebben 60.000 Grieken - in land en onroerend goed - bezit ter waarde van ongeveer $736 miljard, met nog eens $340 miljard aan 'mobiel' bezit. Hoe hebben ze dit bij elkaar kunnen krijgen? De Griekse staat was niet bezig met het subsidiëren van de bevolking, zoals de Europese media beweren, maar was vooral bezig de grote Griekse ondernemingen te spekken. De Olympische spelen waren het toppunt van dit subsidiebeleid. Bedrijven kregen enorme bouwopdrachten toegespeeld tegen bedragen die drie keer hoger waren dan de marktprijzen. De Spelen kostten officieel 11.2 miljard maar sommige schattingen komen zelfs in de buurt van 20 miljard. Geen wonder dus dat de Olympische Spelen een begrotingstekort van 5 miljard betekenden.

De kredietcrisis van 2008 gaf de laatste slag. Naar het 'briljante' voorbeeld van andere EU-landen, gaf de Griekse regering grote kapitaalsinjecties aan de banken om hun faillissement te voorkomen. Tot nu toe hebben Griekse banken meer dan 110 miljard ontvangen in verschillende vormen van financiële steun. Het zal niet verbazen dat ze dit geld nooit gebruikt hebben om de reële economie te stimuleren.

Dit alles heeft de Griekse staatsschuld volslagen onhoudbaar gemaakt. In de laatste 10 jaar heeft Griekenland 490 miljard geleend. Van dit bedrag werd 450 miljard gebruikt om vorige leningen te herfinancieren en maar 20 miljard om het begrotingstekort te dichten (en er is geen bewijs voor wat er met de resterende 20 miljard gebeurd is....). In 2011 bedroeg het geheel aan staatsuitgaven 56 miljard, terwijl de kosten van herbetalen van schulden 58 miljard zijn..."

De crisis is georganiseerd, net als de armoede.

© 2009