Schade aan de mens

logowolk

MilieuFederatie:

"Massale overschrijding luchtkwaliteitsnormen fijn stof dit jaar?

Misschien wordt 2010 wel een heel slecht jaar voor de luchtkwaliteit. Want wat blijkt, na nog maar amper drie maanden in dit nieuwe jaar ligt op veel meetpunten het aantal overschrijdingen van de dagnorm voor fijn stof al praktisch op eenzelfde niveau als voor heel 2009 en 2008. Dit geldt onder andere voor de meetpunten in Amsterdam, Hilversum, Haarlem, Bussum en Zaanstad. Als het zo door gaat dan zal de fijn stof dagnorm dit jaar op vele plaatsen in deze provincie overschreden gaan worden.

Per jaar mag de dagnorm slechts 35 keer overschreden worden. Er zijn nu meetpunten waar de norm op dit moment al 18 maal overschreden is. Dat er nu al zoveel overschrijdingen zijn heeft te maken met de meteorologische omstandigheden van de afgelopen maanden; er zijn veel dagen geweest met inversie, wat inhoudt dat de luchtverontreiniging blijft hangen in de onderste luchtlagen. Vanaf 2011 is de fijn stof norm zogezegd “hard”, wat inhoudt dat er geen overschrijdingen meer mogen optreden.

Om te voorkomen dat er overschrijdingen optreden moeten er in heel Nederland en ook in Noord-Holland maatregelen getroffen worden om de lucht schoner te maken. De maatregelen (op europees, nationaal, regionaal en op lokaal niveau) moeten zo effectief zijn dat blijvend aan de norm voldaan kan worden. Ongeacht de meteorologische omstandigheden.

Op nationaal maar ook op regionaal/lokaal niveau gaan veel maatregelen ter verbetering van de luchtkwaliteit niet of maar ten dele door. Denk aan het schrappen van de kilometerheffing en het schrappen van een aantal maatregelen in Amsterdam en elders in deze provincie. Dit doet het ergste vrezen voor het jaar 2011 en de jaren daarna.

Kortom er moet veel harder gewerkt worden om de lucht schoner te krijgen, want anders dreigen de komende jaren de harde dagnormen voor fijn stof weer overschreden te gaan worden. We zullen van de EU niet weer 6 jaar uitstel krijgen voor het behalen van de norm, met als gevolg dat het stilleggen van bouwwerken vanwege normoverschrijdingen mogelijk weer een reële optie wordt."

Volgens de cijfers van het RIVM is in Amsterdam-Florapark het aantal dagen met een daggemiddelde concentratie PM10 ((PM10 zijn deeltjes <10 µm) van meer dan 50 µg/m3 (de max. toegelaten waarde) nu in 2010 al 16 dagen, hetzelfde aantal als in heel 2009.
Op Amsterdam-Bernhardplein is dat aantal voor 2010: 15 dagen (was in 2009 14 dagen voor het hele jaar). Voor Amsterdam-Overtoom zijn al 13 dagen gemeten in 2010 terwijl 2009 er totaal maar 10 had.
Volgens EU-normen mag de daggemiddelde concentratie niet meer dan 35 dagen per jaar hoger zijn dan 50 µg/m3. Vanzelfsprekend is fijn stof altijd bedreigend; hoe lager de waarde hoe beter voor de volksgezondheid. Een waarde van 49 µg hoewel binnen de norm blijft slecht. Er zijn geen veilige drempels aan te wijzen.

image031
Loss in life expectancy (months)
attributable to exposure to anthropogenic PM2.5 for year 2000 emissions
(Source: EC, IIASA)

Tegenwoordig houdt men ook rekening met PM2.5 of deeltjes met een diameter kleiner dan 2,5 µm, die dieper in het ademhalingsstelsel geraken. In Europa is de gemiddelde jaarlijkse concentratie aan PM2.5 het hoogst in België, Nederland, Noord-Frankrijk, het Duitse Ruhrgebied en de streek rond Milaan.

De Europese norm voor PM2.5 is 25 µg/m3 en die is op 1 januari van dit jaar ingegaan. Vanaf 2015 mag die niet meer overschreden worden.

Er schuilt een groot milieugevaar in metropolen over de hele wereld. Het concentreren van mensen in grote steden kan geen oplossing bieden voor het verbeteren van het milieu.

Lokale luchtkwaliteit: "De groep A1-A10 oost Beter Opgelost uit Diemen is een nationaal burgerinitiatief gestart voor het verbeteren van de luchtkwaliteit op nationaal niveau. Op de website petities.nl kan je tekenen voor schone lucht. De petitie wordt in oktober aan de regering aangeboden.

Gezien bovenstaande feiten is het dringend geboden om het aantal bomen in Zuidoost drastisch te verhogen. Met de toename van het verkeer langs de verbrede Gaasperdammerweg zal de luchtverontreiniging toenemen. Indien de overheid wil vermijden dat de Gaasperdammerweg ooit nog op last van de EU gesloten wordt dan zal men nu milieumaatregelen moeten treffen. Men heeft het altijd over 'schade aan de economie'. Maar ook schade aan de mens is schade aan de economie. Het is vaak de economie die onomkeerbare schade toebrengt aan de mens. Dat is niet duurzaam, dat is niet leefbaar.

© 2009