Schuld en risico

Nog even over de Griekse schuld voordat ik weer met andere dingen bezig ben. Vandaag is tenslotte de Strike Debt demonstratie, een jaar na de oprichting van Occupy Wall Street.

Debt-Trap

Kijk, de Griekse regering betaalt hoge intresten op haar leningen omdat er een ingebakken risico in die leningen zit dat ze niet terugbetaald worden. Daarom zijn ze duurder. Maar de Trojka (ECB, IMF, Europese Commissie) en ook demissionair minister de Jager hameren erop dat de leningen wel geheel terugbetaald moeten worden, desnoods door het hele land in armoede te storten.

Dat klopt dus van geen kanten, noch moreel, noch economisch. Als een land een lening aangaat en daarvoor hoge intresten moet betalen, en het gaat uiteindelijk mis, dan hebben de banken die dat geld uitgeleend hebben eenvoudig pech. Dat is nu eenmaal de aard van een risicovolle lening, dat die soms niet terugbetaald kan worden. Daarom vragen ze uiteraard een hogere rente. Dus Europa heeft niet het recht om als het mis gaat van Griekenland terugbetaling te eisen. Dat zijn nu eenmaal de regels van het spel. Regels waar geen mens, laat staan een bankster, zich nog aan houdt. Overigens is het ook nog eens zo dat juist door die hoge rentes landen hun leningen niet meer terug kunnen betalen. Met andere woorden, de banksters zijn ook de oorzaak van de insolventie. Reden temeer om die schuld niet terug te betalen.

Nog een paar interessante boeken om te lezen (bij Amazon kun je altijd het eerste hoofdstuk gratis downloaden voor iPad of Kindle):

Debt: The First 5,000 Years – David Graeber

ECONned: How Unenlightened Self Interest Undermined Democracy and Corrupted Capitalism – Yves Smith

© 2009