Stadsdelen krijgen bestuurscommissies 

ewcQIR1362838675

Amsterdam: "In november 2012 heeft de gemeenteraad de hoofdlijnen vastgesteld voor een nieuw bestuurlijk stelsel vanaf 2014. Amsterdam krijgt zeven bestuurscommissies die hun bevoegdheden van college en gemeenteraad krijgen overgedragen. Dit is een vorm van verlengd bestuur. Amsterdammers kiezen de leden van de bestuurscommissies in rechtstreekse verkiezingen per stadsdeel. De leden van de bestuurscommissie kiezen uit hun midden een dagelijks bestuur van drie leden. Op 5 februari jl. heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel ‘Afschaffen Deelgemeenten'. Het college heeft op basis daarvan de hoofdlijnen van november 2012 uitgewerkt. Binnen de wettelijke grenzen is sprake van verlengd bestuur. Daarbinnen kiest het college voor taakrijke bestuurscommissies. Een bestuurscommissie bestaat uit 13, 14 of 15 leden, afhankelijk van het aantal inwoners van het stadsdeel. Zo krijgen de stadsdelen Centrum, Noord en Zuidoost bestuurscommissies van 13 leden. Stadsdeel Oost krijgt een bestuurscommissie van 14 leden. De stadsdelen Nieuw-West, Zuid en West krijgen bestuurscommissies van 15 leden.

De voorstellen van het college bevatten enkele bijzondere vernieuwingen. Ook Amsterdammers afkomstig uit een land buiten de Europese Unie die drie jaar onafgebroken in Nederland hebben gewoond, mogen stemmen en zich verkiesbaar stellen. Op dit moment is dat nog vijf jaar. Ook andere groeperingen dan politieke partijen kunnen meedoen aan verkiezingen.

Binnen stedelijke kaders krijgen bestuurscommissies een bevoegdhedenpakket over de volle breedte van ruimtelijke, economische en sociale onderwerpen. Een volwaardig pakket dat verkiezingen rechtvaardigt. Het voorstel van het college bevat een lijst met bevoegdheden en taken van de bestuurscommissies. Deze zullen beschikken over financiële middelen die nodig zijn voor hun taken. Daarmee kunnen zij eigen afwegingen maken en prioriteiten stellen.

Amsterdammers moeten meer te zeggen krijgen. Het college zal met de stadsdelen en de gemeenteraad burgerparticipatie doorontwikkelen.

Het college geeft de conceptverordening op de bestuurscommissies, een toelichting daarop en een conceptvisie burgerparticipatie op 7 maart vrij voor inspraak en advies. Burgers, ondernemers en maatschappelijke partners kunnen tot 8 april a.s. op deze conceptstukken van het college reageren. Ook kunnen Amsterdammers vanaf 7 maart terecht op de website www.amsterdam.nl/bestuurlijkstelsel2014.

U kunt op twee manieren schriftelijk reageren:

    Per email naar bestuurlijkstelsel-2014@amsterdam.nl onder vermelding van ‘inspraak bestuurlijk stelsel'

    Per post onder vermelding van ‘inspraak bestuurlijk stelsel' naar Gemeente Amsterdam, postbus 202, 1000 AE Amsterdam "

Het is toch een vreemde situatie. Eigenlijk staan stadsdeelraden dichter bij de bevolking dan de gemeenteraad en dat is in principe democratischer. In de stadsdeelraden zouden politici hun partijdoctrines opzij kunnen zetten voor het organiseren van een leefbaar en welvarend stadsdeel. Maar zoals dat gaat in een partijpolitiek stelsel gaat het meestal toch om een strijd tussen ideologieën. In Zuidoost komt daar nog het probleem bij dat allochtone groepen soms alleen voor hun eigen belang vechten en heerst er nog steeds een verwerpelijke vriendjespolitiek. Daarom  vind ik het niet aan te raden dat Amsterdammers die drie jaar onafgebroken in Nederland hebben gewoond al mogen stemmen en zich verkiesbaar stellen. Het gebrek aan kennis van onze nationale wetten en geplogenheid is namelijk een van de redenen dat het hier en daar niet goed gaat. Die termijn zou volgens mij 10 jaar moeten zijn. In drie jaar kan niemand assimileren en leren samen te leven in een nieuwe maatschappij. Dat kost veel meer tijd.

Henk de Boer liep op zijn weblog al over van enthousiasme en blokte in vette rode letters: "Natuur- en milieuverenigingen verenigt u!!!! Kerken verenigt u!!!! Stichtingen mogen meedoen  aan stadsdeelverkiezingen!"

Maar het wringt een beetje in de plannen met de opzet. Wat betekent eigenlijk 'verlengd bestuur'? Houdt dit in dat de bestuurscommissies verlengstukken zijn van de gemeente en moeten uitvoeren wat de gemeente beslist, of, worden sommige bevoegdheden van college en gemeenteraad echt overgedragen aan de bestuurscommissies? In het laatste geval blijft de oude toestand voor het grootste deel bestaan, behalve dan dat er minder bestuurders in de commissies zullen zitten en er geen raad meer is, wat op zich weer een aantasting is van onze democratische principes omdat er geen raadscontrole en -oppositie meer is. In het eerste geval is het volkomen ondemocratisch. Als burgers dan inspraak willen leveren dan moeten ze naar de gemeente. Dus daar zal het werk van de ambtenaren schrikbarend toenemen. Want we houden echt niet onze mond! Gemeenteraad, maak je borst maar nat! We zijn uitgerust met laptop en powerpoint.

Nu zou blijken dat de stadsdeelraden wel blijven bestaan maar met minder leden. Wat dan toch weer minder democratisch is. Maar een bestuurscommissie is toch een orgaan waar geen deelraad oude stempel bijhoort, of heb ik het mis? Worden de (gekozen) deelraadsleden dan commissieleden? Hoe kan meer participatie dan werkelijkheid worden? Het blijft warrig allemaal. De VU vindt intussen ook dat er iets niet klopt. Volgens Andrée van Es, wethouder van de gemeente, zouden bestuurscommissies beslissingsrecht krijgen over bestemmingsplannen. Daar heb je toch een groter draagvlak bij de inwoners voor nodig dan in dit stelsel geboden wordt. Het draait allemaal om de aanstelling/verkiezing van de commissieleden. Hebben die commissieleden inderdaad de macht om eigen beleid te voeren en is de participatie van de inwoners in deze commissie voldoende verzekerd? En waar moeten wij in de toekomst onze zienswijzen/bezwaren op plannen naartoe sturen?

Hoogleraren VU: "Stadsdeelplannen onwettig"




© 2009