Sweet bij P&W

Gisteren was Elvira Sweet bij Pauw & Witteman. Een hoop woorden, maar een teleurstellende uitkomst. Waar was de politie bij dit gesprek? Geen interesse? Niet uitgenodigd? Na de inleiding komt mevr. Sweet als eerste item aan het woord. De moeite van het bekijken waard is het nieuwe boek van Conny Braam.


NRC: "De ingrijpende vernieuwing van de Bijlmer, in 1992 gestart om een eind te maken aan criminaliteit en overlast, heeft geleid tot een verschuiving van de problemen van het centrum naar de grenzen van Amsterdam-Zuidoost.
Hoewel de criminaliteitscijfers in Zuidoost dalen, klaagt de middenstand in Holendrecht en de Venserpolder over inbraak, straatroof en geweld. „Ik ken geen 
winkelier hier die niet is beroofd”, zegt de eigenaar van café Misty.

„De onderklasse is verhuisd naar de randen van Zuidoost en daar zie je de problemen toenemen”, zegt econoom Jeroen Slot van de gemeentelijke dienst Onderzoek & Statistiek. „Maar de ellende verspreidt zich inmiddels ook naar gebieden als Diemen-Zuid bij de Venserpolder en Reigersbos bij Holendrecht.” 

Evert Hartog, deelraadslid van de SP, die in de Venserpolder woont, wijt het aan de voortdurende bezuinigingen op het welzijnswerk. Belliot: „De politiek heeft zich afgewend van de onderklasse. Alle aandacht gaat nu uit naar integratie, islam en de Marokkanen in Amsterdam-West.”

In Zuidoost wonen verhoudingsgewijs veel jongeren. Door het grote aantal eenoudergezinnen is er weinig toezicht op hen."

© 2009