Vergroening mislukt

Vogelbescherming: "Vijftien natuurorganisaties, waaronder Vogelbescherming, roepen vandaag de Kamer op om de nationale implementatie van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te verbeteren om toch nog enige bijdrage te leveren aan de vergroening van het platteland. De landbouw ontvangt straks jaarlijks 230 miljoen euro voor vergroeningsmaatregelen, maar dit publieke geld draagt amper bij aan de bescherming van publieke waarden.

Voorgestelde vergroeningsmaatregelen zeer mager

Begin juni benadrukte Staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Kamer dat zij ‘streeft naar een ambitieuze vergroening van het GLB die moet leiden tot echte winst voor biodiversiteit’. De natuur-en milieuorganisaties beschouwen de vergroening van het GLB echter als mislukt. De voorgestelde ‘vergroeningsmaatregelen’ zullen de achteruitgang van de biodiversiteit op het platteland niet stoppen en het landschap niet aantrekkelijker maken. Dat bleek onlangs ook uit een publicatie in Science.

Honderden miljoenen aan landbouwsteun dragen niets bij aan groener platteland

Wijs waardevolle graslanden aan

Tot grote teleurstelling van Vogelbescherming is de melkveehouderij grotendeels vrijgesteld van vergroeningsmaatregelen, terwijl juist op de graslanden in Nederland grote natuurwinst kan worden behaald. Met het aanwijzen van waardevolle graslanden met een bijbehorende bescherming kan een aantal ‘rijke weides’ worden gered. Vogelbescherming roept de Kamer dan ook op om van deze mogelijkheid gebruik te maken.

Wil de landbouw blijvend kunnen rekenen op steun vanuit de maatschappij, dan moet de jaarlijkse 230 miljoen euro voor vergroening zichtbaar zijn in het landschap; je moet het aan kunnen wijzen en het moet er zoemen, fluiten en bloeien!"

Ook de vergroening (verduurzaming) in de economie en industrie loopt achterop. Alles bij mekaar betekent dat dat ons milieu ook nog veel te veel te verduren krijgt.

PBL: "Wil Nederland een rol van betekenis blijven spelen in de wereldeconomie, dan zal er fors ingezet moeten worden op vergroening. Concurrerende landen om ons heen zijn hier al verder in en richten hun innovatie daar meer op door ambitieuze, langjarige doelstellingen en forse investeringen in kennis. Vergroening kan niet alleen van bedrijven komen, de overheid heeft hier ook een belangrijke rol. Wat nodig is, is een stevig groen innovatiebeleid."

Stadsranden als strijdtoneel

Staatssecretaris Dijksma is samen met een deel van de stedelijke en provinciale nomenklatura ondemocratisch bezig om het groen onder het beton te laten verdwijnen.

Telegraaf: "De Amsterdamse wethouder Andrée van Es heeft woensdag in haar afscheidstoespraak gepleit voor een samengaan van haar eigen partij GroenLinks met de PvdA.

Van Es was sinds 2010 wethouder in Amsterdam voor GroenLinks en stond aan de wieg van de partij. Ze nam woensdag afscheid van de gemeenteraad, samen met de wethouders Maarten van Poelgeest en Freek Ossel. GroenLinks en de PvdA maken niet langer deel uit van de Amsterdamse coalitie. Het nieuwe college wordt gevormd door D66, VVD en voor het eerst SP."

shot_1960
Gaasperpark en zuidoever door GL en PvdA illegaal uit EHS geschopt
onder de naam 'Ecologische structuur'
Zie Ecopassages

Maarten van Poelgeest was met zijn stadsecoloog Remco Daalder een van de onderkruipers die ervoor gezorgd hebben dat de EHS in de Structuurvisie Amsterdam 2040 onder het beton werd geschoven. Er staat in de Structuurvisie geen kaart van de EHS, wel een met de EHS-verbindingen. Van Poelgeest vond dat ook sportvelden met kunstgras tot de Hoofdgroenstructuur behoren, en ook begraafplaatsen; daarmee kon hij het groenareaal van Amsterdam letterlijk kunstmatig aandikken. De echte natuur heeft hij zoveel mogelijk de nek omgedraaid. De EHS bestaat volgens Amsterdam enkel uit verbindingen. Dat is een schandalige ontkenning van de echte EHS. Een laatste bijdrage van GroenLinks aan de aantasting van natuurgebieden in Amsterdam is de kaart die DRO geproduceerd heeft waarop het Gaasperpark en de zuidoever geheel uit de EHS zijn gehaald (zie boven). Een laatste stuiptrekking van een zieltogend bestuur. Ik noem het onbehoorlijk bestuur. Ik ben benieuwd wie de stad Amsterdam afvaardigt naar Groengebied Amstelland. De vertegenwoordigers van Zuidoost en Oost zouden mogelijk kunnen vervallen als Amsterdam enkel een stadsrepresentant wil. Ik zie dat voor stadsdeel Oost mevr. Özütok is vervangen door I. Manuel in het bestuur van GGA.

EHS
De enige echte EHS
Zie Alterra

De reden voor deze vervalsing van kaarten wordt gauw duidelijk: het gaat om het gebruik of beter gezegd het misbruik van EHS-gebieden voor evenementen en de bouw van horeca, waarna later de villa's in het groen komen. Dat hebben we te 'danken' aan de wethouders van Es, Maarten van Poelgeest en Freek Ossel. Ook in Diemen maakt GL er een potje van.

Wat commentaren op de voorgestelde fusie van PvdA en GL in Joop:

"Groenlinks was bedoeld als sterke partij van een zetel of 15 links van de PvdA. Nooit gelukt.

Smakeloze politieke eenheidsworst straks in een even smakeloze superprovincie???

DOEN!! Want een fusie van deze partijen zal geen optelsom worden. 

Samen de afgrond in? Gezellig! 

Goed idee. Dan heb ik nog maar één partij over waar ik nooit meer op zal stemmen."

Dat van Es een fusie van GL en PvdA wil is begrijpelijk. GL is niet groen en niet links meer en de PvdA, ja die is intussen rechtser dan de VVD. Ik hoop dat D66 en de SP een halt kunnen toeroepen aan de wetteloosheid die het vorige bewind kenmerkte. PvdA en GL wilden niet samenwerken met de SP. Nu staan ze buitenspel. Eigen schuld. GroenLinks is niet meer. Amsterdammers willen een groene stad waar ze het hele jaar door voor hun recreatie naar een rustig natuurpark kunnen dat niet is platgetrapt door evenementen. Het is aan D66, SP en VVD om er iets van te maken.

© 2009