Verkenning Gaasperdam

samen

Het lijkt erop alsof een aantal bestuurders, nu de opheffing van de stadsdelen voor de deur staat, haast willen maken met het doordrukken van hun eigen agenda.

De Verkenning Gaasperdam was aangekondigd in de Structuurvisie Amsterdam 2040. Vóór 2020 zou met de betrokken maatschappelijke organisaties overlegd worden over de bouwplannen van de stad en het stadsdeel. Tot 2020 is bouwen aan de zuidoever in elk geval niet aan de orde. Dat was de uitkomst van het overleg met de bewoners.

Maar zoals dat gaat met koppige bestuurders die hun kop in het (bouw)zand steken voor de ontwikkelingen in onze maatschappij, de economische en financiële crisis en de aftakeling van de koopkracht van de burgers, zij gaan stug door met het uitwerken van hun megalomane bouwplannen. Ondertussen is er nauwelijks geld om bestaande problemen in de wijken aan te pakken. Men wil geld verdienen met het uitgeven van grond voor bouwplannen, vooral duurdere (koop)woningen, alsof er al niet genoeg huizen in Gaasperdam wachten op een koper. Met voorzieningen is het al net zo, nieuwbouw zal alleen maar meer concurrentie betekenen voor de noodlijdende kleine middenstand in Gaasperdam.

Dinsdag 18 september is er een werkconferentie Toekomststrategie Gaasperdam 2040 (17-21 uur).

"Stadsdeel Zuidoost en de Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam werken samen aan de toekomststrategie voor Gaasperdam: de wijken Holendrecht, Reigersbos, Gein en Nellestein. Gaasperdam een wijk met ruim 33.000 inwoners, centraal gelegen in de randstad, met groen en werk nabij. De wijken in Gaasperdam zijn nu ongeveer veertig jaar oud. Een mooie leeftijd om vooruit te kijken. Hoe heeft de wijk zich ontwikkelend en hoe moet de wijk zich gaan ontwikkelen?

Hierbij spelen vragen als: hoe willen we Gaasperdam graag zien in 2020, of 2040? Wat zijn hierbij kansen en bedreigingen? Wat zou moeten veranderen? Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan woningbouw, de voorzieningen in de wijk, en jeugd & opgroeien.

Op dinsdag 18 september organiseren stadsdeel Zuidoost en de Dienst Ruimtelijke Ordening een werkconferentie over Gaasperdam. Het doel van de werkconferentie is met bewoners, ondernemers, stakeholders en professionals kennis te verzamelen, ervaringen te delen en strategieën te benoemen voor Gaasperdam.  Aan de hand van discussietafels willen we verschillende thema’s verkennen als:

-          optimaliseren ligging Gaasperdam

-          waardecreatie

-          plas, park en groen

-          duurzaam Gaasperdam

-          wooncarrière in Gaasperdam

-          ondernemen

-          sport

-          talentontwikkeling"

Een paar weken geleden is al een begin gemaakt met de Verkenning Gaasperdam. Er was een bijeenkomst van het Buurvrouwennetwerk met Heleen Schols van het stadsdeelkantoor. Daarin kwam hoofdzakelijk ter sprake dat er dringend behoefte was aan een buurthuis voor Reigersbos. Er staat daar nu een geschikte ruimte leeg.

Als ik het woord 'wooncarrière' hoor, dan weet ik al hoe laat het is. Je hebt te maken met mensen die speculeren met woningen, d.w.z. de prijzen van huizen opdrijven. De woorden 'optimaliseren ligging', 'waardecreatie', 'duurzaam', en 'wooncarrière', behoren tot het wollig en verdoezelend taalgebruik. Zij slaan nergens op en/of verdoezelen een ongewenste ontwikkeling. En 'plas, park en groen' betekent gewoon dat men weer bezig is om het groen aan te tasten.

Els Verdonk had het vroeger altijd over 'doorstromen', dus 'wooncarrière', alsof mensen voortdurend bezig zijn met het uitbouwen van hun carrière, d.w.z. het opbouwen van een hoger salaris, het kopen van steeds duurdere huizen, het sluiten van steeds hogere hypotheken. Dat was toch het mechanisme dat voor de huidige crisis heeft gezorgd? Trouwens, van 'wooncarrière' zal de komende decennia geen sprake zijn. De burgers krijgt het steeds moeilijker, moeten steeds meer betalen voor steeds minder. Van verbetering van situatie is maar sprake voor een miniem aantal strebers, de organisatoren van Amsterdam Open Air bijvoorbeeld, maar die komen hier echt niet wonen, die verkiezen IJburg.

De projectgroep Gaasperdam (Verkenning Gaasperdam) bestaat uit Arjan Snellenberg, Carolien Combé, Gerard Lont, Heleen Schols, Marlies Boon, Susanne van Kooy, en Yvette van de Chijs.

Marlies Boon is Assistent projectmanager Verkenning Gaasperdam
m.boon@zuidoost.amsterdam.nl
020-2525241

Op de website van stadsdeel Zuidoost is geen informatie te vinden over de Verkenning Gaasperdam. De indruk wordt gewekt dat men geen ruchtbaarheid wil geven aan de start van de Verkenning Gaasperdam. De maatschappelijke organisaties die hiervoor in de eerste plaats in aanmerking komen, onder andere het WOG en de natuurverenigingen, zijn voor zover ik weet nog niet benaderd. Dat men begint met het Buurvrouwennetwerk wekt toch wel enige verbazing. Op de eerste bijeenkomst van het Buurvrouwennetwerk in buurthuis Gein kwam duidelijk naar voren dat er andere en meer dringende kwesties zijn die voor de Buurvrouwen van belang zijn dan bouwen. Het is duidelijk dat het stadsdeel weer bezig is met het pushen van nieuwbouw (en dus ook het aantasten van het groen) en daarvoor zoekt naar willige groeperingen die hen daarbij willen ondersteunen.

Het lijkt mij verstandiger om te wachten met de Verkenning Gaasperdam tot de kwestie opheffing stadsdelen is geregeld. In elk geval zullen het Wijkoverleg Gaasperdam, de natuurverenigingen, de sportverenigingen, enz. enz. er ook bij betrokken moeten worden. De website van stadsdeel Zuidoost moet meer informatie geven hierover.

© 2009