Vernieuwing in de Bijlmer

ZONieuws: "Dit jaar starten ook nieuwe projecten. Maar wel minder dan gepland. Vooral projecten met koopwoningen schuiven we iets door. 

Om de vaart in de vernieuwing te houden hebben we afgesproken om te bouwen zonder voorverkoop. Dat brengt natuurlijk een risico met zich mee. En dat doet zich nu voor. Want sinds september 2008 worden er veel minder koopwoningen gekocht dan daarvoor. Bij de projecten die zijn gestart in 2008 en begin 2009, staan nu al met al nog een flink aantal woningen  te koop. De bedoeling is natuurlijk wel dat alle woningen ook bewoond zijn op het moment dat een project klaar is. Zoals het nu loopt, is er voldoende aanbod. Dus wat voor 2010 gepland was, moet even doorschuiven naar een volgend jaar. Een voorbeeld is de D-buurt. Er lag een plan voor koopwoningen aan de Dolingadreef. Dat is opgeschort. Bovendien nemen we de tijd om te onderzoeken of de Daalwijkdreef verlaagd kan worden. Wellicht komen er in een deel van de D-buurt tijdelijk studentenwoningen.

De woningstichtingen Rochdale en De Key halen de bouw van sociale huurwoningen, die eigenlijk later waren gepland, nu naar voren."

trots

Dus het heeft geen zin om nu nieuwe dure koopwoningen te plannen, zeker niet op plekken met waardevol groen. De crisis zal een aantal jaren duren, als het al geen decennia zijn. Financiële deskundigen voorspellen een serieuze dip. Als er gebouwd wordt in de Bijlmer dan zullen dat eenvoudige betaalbare woningen moeten zijn. En dat is best mogelijk. Het afbreken van flats heeft geen zin meer. De doorstroming naar duurdere woningen is gestopt, dus zijn die flats broodnodig om te voorzien in de woonbehoeften. Bovendien is het opdrijven van huizenprijzen mede oorzaak van de heersende crisis. Het is een kwestie van omdenken nu.

SP: "De Amsterdamse woningmarkt zit volkomen op slot. Zo’n 85.000 mensen zijn op zoek naar een sociale huurwoning in de stad, waardoor de gemiddelde wachttijd is opgelopen naar twaalf jaar. Er worden nauwelijks huizen bij gebouwd, en als dat gebeurt gaat het om dure huur- en koophuizen. Ondertussen gaat de sloop van sociale huurwoningen gewoon door. De gemeente doet hier weinig aan, met de verzelfstandiging van de woningcorporaties is zij veel van haar invloed op de woningbouw kwijtgeraakt. Ivens: 'Woningcorporaties en projectontwikkelaars bepalen het Amsterdamse woonbeleid. Zij richten zich te weinig op volkshuisvesting en te veel op winst. Niet alleen bepalen zij de nieuwbouw, ook dwingen zij vaak sloop af. Niet zelden laten ze het onderhoud van sociale huurwoningen jarenlang versloffen om het stadsbestuur er van te overtuigen dat sloop de enige optie is. En het stadsbestuur laat zich steeds overtuigen.'"

© 2009