Vervolg Verkenning Gaasperdam

Gisteravond was er in het Planetarium weer een vervolgbijeenkomst Verkenning Gaasperdam. In verschillende werkgroepen werd gediscussieerd over Centrum Gaasperdam, Rondje Gaasperplas, Kies je plekje, Aantrekkelijk wonen, Sporten, Fietsen en de Wildcard. Ik zag een aantal bekende politici; dhr. Walgering van GroenLinks was aanwezig, Wim Mos van D66-OZO, de heren Meyer en van Casteren van de VVD, en nog een paar politici die ik minder goed ken.

De gespreksgroepen liepen meestal uit, wat al aangeeft dat men gerust nog langer door had kunnen praten dan de vastgestelde tijd. Duidelijk werd weer dat we in Gaasperdam het meest genieten van het groen, maar dat dit voortdurend wordt aangetast door ongewenste ingrepen van het stadsdeel of Groengebied Amstelland. Er werd ook zeer positief gesproken over het Buurvrouwennetwerk Gaasperdam.

gaasperplaszicht

Bij het Rondje Gaasperplas was GGA vertegenwoordigd, ook een 'recreatiemakelaar' en een van de planologen van Zuidoost. Er bleek geen vastomlijnd plan te bestaan voor een 'rondje Gaasperplas' bij het stadsdeel. Er is trouwens al een Rondje, een fietspad, een wandelpad en een ruiterpad. Dus waarom zou je weer geld gaan uitgeven om daar iets aan te veranderen. Intussen is GGA al weer bezig met het kappen van honderden bomen aan de zuidoever van de Gaasperplas. De vertegenwoordiger van GGA zei dat dit 'uitdunnen' betrof, maar volgens mij worden er hele plekken weggekapt. Ondertussen is er achterstallig onderhoud aan de wijken dat veel urgenter is. Een Rondje Gaasperplas hebben we al, maar het onderhouden van de bestrating zodat ouderen niet voor gevaarlijke situaties komen te staan, is een dringende noodzaak.

Het ligt in de bedoeling van het stadsdeeel om het zicht op de Gaasperplas en de oever zo open mogelijk te maken, d.w.z. zoveel mogelijk kappen om de Gaasperplas zo zichtbaar mogelijk te maken. In de gespreksgroepen is weer vast komen te staan dat dat door de bewoners niet gewenst is en gezien wordt als een aantasting van het mooie Natuurplan dat net in de Raad is goedgekeurd. Het is dus normaal wantrouwend te staan tegenover plannen van het stadsdeel of GGA om een Rondje te creëren. Ballorig is al illegaal, tegen het bestemmingsplan in, neergezet. Aan meer horeca is geen behoefte, hetzij dan dat de informele keet die er vroeger was (met koffie, ijs e.d.) eventueel op dezelfde kleine schaal terug zou kunnen komen. Maar er is al genoeg horeca in de omgeving van de plas.

Het opengooien van onze wijken en groengebieden heeft kwalijke gevolgen voor de leefbaarheid. Tijdens het groot onderhoud van sommige wijken zijn honderden bomen en struiken gekapt. Daardoor komt er weer uitzicht op graffiti, op vuilnisbakken en geparkeerde auto's. Geen fraai gezicht. Zo kijk je tegen een verloederde omgeving aan. Het uitdunnen en openmaken van groengebieden is een zeer kwalijke zaak. In de gespreksgroepen kwam weer tot uiting dat de Gaasperdammers dat niet willen. Trouwens, als je bij het dagkampeerterrein de bomen aan de oever van de plas weghaalt dan waaien de tenten daar weg, en zitten de recreanten in de wind. Dus behoud de bomen, er blijft genoeg uitzicht op de plas en zelfs een veel mooier uitzicht, als achter de bomen de plas opdoemt. Daar plant je liefst geen knotwilgen maar bomen die hoog opgroeien zodat onder de kruin de plas zichtbaar is en de wind opgevangen wordt door de bladeren. Telkens weer moeten we constateren dat planologen bezig zijn met het aantasten van bestemmingsplannen en de Ecologische Hoofdstructuur.

Ik heb nog een lans gebroken voor het bouwen van een internetcentrale en het leggen van glasvezel in Gaasperdam. Op dit moment is er een centrale in de Bijlmer. De afstand van de Bijlmer naar de uithoeken van Gaasperdam is zo groot dat men geen hoge internetsnelheden kan halen. Je kunt enkel het laagste abonnement aanvragen. TV via internet op een adsl-lijn lukt hier niet. Wil je sneller internet dan heb je maar één keuze: UPC. En door het steeds stijgende gebruik van wifikanalen neemt de storingsgraad schrikbarend toe. Met andere woorden, Gaasperdam loopt achter. Gezien de crisis is wat meer aandacht voor zzp'ers en hun voorzieningen aan te raden. De werkgelegenheid daalt, dus moeten meer mensen kansen krijgen om een kleinschalig bedrijfje op te richten. Daar heb je een goede internetverbinding voor nodig. Businessabonnementen zijn hier ook beperkt in snelheid, enkel 'basis'abonnementen zijn mogelijk. Natuurlijk is het leggen van glasvezel geen zaak van het stadsdeel, maar als men dan toch zoekt naar mogelijkheden om te bouwen en het creëren van zinnige voorzieningen, dan is het faciliteren van een nieuwe internetcentrale en het leggen van glasvezel een investering voor de toekomst die zichzelf terug zal betalen.

De winkelcentra kwamen ook ter sprake. Duidelijk is dat Gein aan het verpieteren is vergeleken bij Reigersbos. We hebben er herhaaldelijk voor gewaarschuwd, maar het stadsdeel heeft toch besloten om in winkelcentrum Gein bomen te kappen en de arcades af te sluiten. Dat was een foute beslissing. En het kost veel geld. Straks zal dat weer hersteld moeten worden. Laten de planologen eens een keer beter luisteren naar wat betrokken mensen in de wijken willen. Nu komen ze met onzinnige plannen aandraven als een 'Rondje Gaasperdam' en het openmaken van de begroeiing. Het resultaat is verloedering. Het Rondje is gelukkig van tafel. Ik hoop dat er geluisterd werd door de planologen. Investeer in de toekomst door het faciliteren van een nieuwe internetcentrale en glasvezelkabels; dit zijn voorzieningen die zichzelf terugbetalen door toename van economische activiteit en participatie in de samenleving, zeker in deze moeilijke tijden.

In elk geval is het positief dat er een klankbord geboden wordt voor inspraak. Ik ben bang dat dat minder zal worden als de stadsdelen opgeheven worden. Maar het is toch altijd een kwestie van luisteren; volgen onze bestuurders de aanwijzingen van de meedenkende bewoners of gaan ze stiekem door met hun eigen agenda.

© 2009